»

Amazon kupuje letala

Slo-Tech - Amazon je kupil 11 Boeingovih letal 767-300, s čimer bodo povečali svoje dostavne kapacitete. Ne gre za nova letala, temveč jih bodo sedem odkupili od Delta Air Lines, štiri pa od WestJet Airlines. Amazon sicer že ima svojo letalsko družbo za prevoz tovora, a so doslej letala najemali. Junija so najeli zadnjih 12 letal, z najnovejšim nakupom pa bo njihova flota štela približno sto letal.

Sarah Rhoads, podpredsednica Amazon Global Air, je dejala, da bodo s kombinacijo najetih in lastnih letal laže in gospodarneje prevažali tovor. Amazon Global Air sicer ni novost, saj je Amazon že leta 2015 začel poskusno prevažati tovor po zraku sam. Leta 2016 so kupili petinski delež Air Transport International, od katerega še danes najemajo del svoje flote, in začeli leteti z 20 boeingi. Amazonova letalska družba ima vozlišči v Cincinnatiju in Leipzigu. Razen Leipziga leti po ZDA.

Za tovorni promet se običajno uporabljajo starejša letala, ker je ekonomika drugačna. Eno izmed letal Boeing...

13 komentarjev

V Kanadi preizkus prvega komercialnega letala na elektriko

Slo-Tech - V Kanadi je včeraj poletelo prvo električno letalo, ki bo vzpostavljalo komercialno povezavo. Harbour Air, ki sodi med največje letalske družbe s hidroplani v Severni Ameriki, je preizkusil 63-let staro letalo DHC-2 de Havilland Beaver, na katerega so namestili 560-kilovatni elektromotor. Letalo, ki je vzletelo iz Vancouvra, je bilo v zraku 15 minut.

Preden bodo lahko začeli z električnimi letali prevažati tudi potnike, bosta minili še vsaj dve leti. Potrebni so namreč dodatni preizkusi in certificiranje, saj gre predelavo letala. Vseeno direktor podjetja Harbour Air Greg McDougall, ki je tudi pilotiral preizkusni let, trdno verjame, da bodo v prihodnosti elektrificirali celotno floto. Z litij-ionskimi baterijami, ki niso lahke, lahko DHC-2 de Havilland Beaver preleti 160 kilometrov, medtem ko je normalni domet tega letala 732 kilometrov. V podjetju pričakujejo, da se bo z razvojem baterij ta domet še povečal, že sedaj pa zadostuje za večino povezav, ki jih Harbour Air nudi.

...

25 komentarjev

Brezpilotno letalo na sončni pogon v zraku rekordnih 26 dni

Bloomberg - Airbusovo brezpilotno letalo na sončno energijo Zephyr S je postavilo nov rekord v času v zraku. Letalo, ki je poletelo 11. julija, je bilo v zraku tri minute manj kot 26 dni, kar predstavlja rekord za najdaljši let brez dolivanja goriva. Dosedanji rekord je znašal 14 dni, ki ga je pred osmimi leti postavil prototip Zepyhra.

Letalo ima razpon kril 25 metrov, tehta 75 kilogramov in uporablja sončne celice ter baterijo. Podnevi je krožilo na višini 22,5 kilometra, ponoči pa se je spustilo na 15 kilometrov in uporabljajo v baterijah uskladiščeno energijo. Da je letalo tudi ponoči uspelo obstati nad 15 kilometri, je ključ do uspeha, saj se je tako izognilo vremenu in prometu. Drugi pomemben dejavnik je bilo upravljanje z baterijo, ki ji je v 26 ciklih ostalo...

0 komentarjev

Solar Impulse obkrožil Zemljo

BBC - Z enoletno zamudo se je končal projekt Solar Impulse, v katerem sta Andre Borschberg in Bertrand Piccard v enosedu na sončno energijo v 17 etapah obkrožila svet. Podvig je vključeval 558 ur letanja, ko je letalo Solar Impulse 2 premagalo skupno 41.952 kilometrov. Projekt je trajal poldrugo leto oziroma 505 dni, ker je moralo letalo lani junija na Havajih prisilno prezimiti zaradi okvare baterijskega paketa. V temni polovici leta je na severni poluti premalo svetlobe, da bi projekt lahko uspel, zato je naslednja etapa sledila šele aprila letos.

Sedaj je Solar Impulse 2 pristal v Abu Dabiju, kjer je lani svojo pot tudi začel. Zadnjo etapo iz Kaira v Abu Dabi je imel čast pilotirati Bertrand Piccard. Med projektom sta pilota postavila 19 različnih rekordov, med...

19 komentarjev

Facebook izdelal prvo brezpilotno letalo za internetno povezljivost

Facebook - Facebook je dokončal izdelavo prvega primerka brezpilotnega letala, s katerimi namerava v prihodnosti z višine 20-30 kilometrov zagotavljati dostop do interneta v krajih brez žične povezljivosti. O projektu so javnost prvikrat izčrpneje informirali lani septembra, sedaj pa so pokazali nekaj fotografij in tehnične specifikacije gotovega primerka. Prve preizkusne lete načrtujejo že letos.

Letalo so poimenovali Aquila in je sestavljeno v Veliki Britaniji. Izdelano je iz ogljikovih vlaken, da je čim lažje in trdnejše. Na višini 20-30 kilometrov je atmosfera le še nekaj odstotkov tiste ob površju, zato je tudi vzgona bistveno manj. Aquila ima dolga krila, ki merijo okrog 35 metrov (podobno kot Boeing 737), obenem pa tehta vsega 450 kilogramov. Krila opravljajo...

22 komentarjev

Rekordni enosed Solar Impulse prizemljen do prihodnjega leta

Slo-Tech - Letalo na sončno energijo Solar Impulse 2, s katerim je Andre Borschberg postavil svetovni svetovni rekord v dolžini leta letala na sončni pogon z enim potnikom, je predčasno končalo projekt obkroženja Zemlje. Borschberg je skupaj z Bertrandom Piccardom v projektu Solar Impulse skušal v več etapah obkrožiti Zemljo z letalom sončni pogon. Projekt se je začel marca v Abu Dabiju, zadnja etapa pa je bil let iz japonske Nagoje do Honoluluja na Havajih.

Pot bi se morala nadaljevati s postanki v Phoenixu, New Yorku, Španiji in Abu Dabiju. V trinajstih etapah bi tako preleteli 35.000 kilometrov. Letalo je zelo odvisno od vremena, saj zaradi širokega razpona kril (72 metrov) ne more leteti skozi nevihte. Prav tako je omejen doseg v temi, saj brez sončne...

11 komentarjev

Majska nesreča Airbusovega letala posledica programske napake

Reuters - V začetku maja je blizu Seville na preizkusnem letu strmoglavilo Airbusovo tovorno letalo Airbus A400M Atlas. Življenje so izgubile štiri osebe, dve pa ste bili huje poškodovani. Ker gre za tip letala, ki je krstni polet doživel že pred šestimi leti, zadnji dve leti pa je v redni uporabi (Airbus je dobavil 12 od 174 naročenih primerkov), je nesreča dvignila precej prahu. Šlo je za preizkusni let primerka v sklepni fazi testiranja pred dostavo turški vojski. Airbusova preiskava je pokazala, da je za nesrečo kriva programska oprema na letalu. To je ena izmed redkih nesreč, ki je posledica programske napake; čeprav je komercialna programska oprema često luknjičasta, sodijo prav zračna plovila med najbolj preizkušene naprave...

23 komentarjev