»

Amazon bo brezplačno dobil vse medicinske podatke britanskega zdravstvenega sistema

vir: Forbes
Forbes - Po nekajmesečnem boju je Privacy International uspela pridobiti pogodbe o sodelovanju med britansko zdravstveno zavarovalnico NHS in Amazonom, po katerem ima ameriški velikan dostop do podatkov iz britanskega zdravstvenega sistema (ne podatkov o bolnikih). Britanski minister za zdravje Matt Hancock je že julija najavil ta dogovor, a brez podrobnosti. Tedaj je dejal le, da bodo britanski bolniki dobili boljše zdravstvene nasvete od Amazonove pomočnice Alexe. A v resnici bo Amazon dobil ogromno, in to čisto brezplačno. Pogodba sega v december 2018.

Po pogodbi ima Amazon dostop do zdravstvenih podatkov, vključno s simptomi, vzroki, definicijami in vsemi povezanimi avtorskimi vsebinami, podatki, informacijami in drugimi materiali, ki jih ima DHSC (Department of Health and Social Care). Amazon je dobil dostop tudi NHS-jevih knjižnic API. Nikjer ni omejeno, da lahko Amazon zbrane informacije uporablja le za deljenje zdravstvenih nasvetov Britancem. Amazon jih lahko in jih tudi bo...

55 komentarjev

Amazonovi zaposleni na črni petek protestirajo za boljše delovne pogoje

Slo-Tech - Začenja se za trgovce najdobičkonosnejši, za njihove zaposlene pa najnapornejši čas v letu. Današnji črni petek, ki se je iz ZDA splazil tudi v Evropo, so zaposleni v več evropskih podružnicah Amazona izkoristili za proteste proti nehumanih delovnim pogojem. V minulih letih so delavci, zlasti v Nemčiji, decembra pogosto stavkali, ker jim Amazon še vedno ne zagotavlja želenih delovnih pogojev. Eden izmed temeljnih kamnov spotike je klasifikacija dejavnosti, saj Amazon v Nemčiji ne priznava kolektivne pogodbe za prodajo na drobno in prodajo po pošti, češ da to ni njegova dejavnost.

Danes so protestirali
nekateri Amazonovi zaposleni v Veliki Britaniji, in sicer v več skladiščih v državi....

20 komentarjev

DeepMind pri diagnozi očesnih bolezni ne zaostaja za zdravniki

Slo-Tech - DeepMind je svojo pot začel kot izvrsten igralec iger, a se je umetna inteligenca kmalu začela učiti tudi uporabnejših reči. Pred dvema letoma je DeepMind začel sodelovati z očesno kliniko Moorfields v Londonu, kjer je bil cilj umetno inteligenco naučiti prepoznati bolezni, ki jih lahko diagnosticiramo s fotografij oči. Številne bolezni je moč diagnosticirati s pregledom oči, na primer diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. Dve leti pozneje so prvi rezultati objavljeni v Nature Medicine. Povzetek: DeepMind je boljši od ljudi.

DeepMind lahko iz posnetkov OCT prepozna več kot 50 različnih bolezni z natančnostjo 94,5 odstotka. Pearse Keane, ki je eden vodilnih avtorjev raziskave, pojasnjuje,...

41 komentarjev

Britanci pripravljajo vsedržavno bazo DNK zapisov

Guardian - Britanska vlada bo v prihodnjih dneh predstavila daljnosežen načrt za okrepitev vloge Velike Britanije v genetiki: podjetjem želijo zagotoviti trop prvovrstnih podatkov, konkretno DNK vzorce in medicinske kartoteke vseh bolnikov v javni zdravstveni shemi NHS. Istočasno želijo bazo močno dopolniti, tako da bodo v njej slej ko prej vsi državljani. To naj bi spodbudilo podjetja v branži - potencialno vredni več deset milijard evrov - da se udomačijo prav na Otoku.

Načrt je pripravila posebna Strateška skupina za človeško genomiko, tj. zasebna študijska skupina, ki jo je najelo njihovo ministrstvo za delo. Vodi jo Sir Inving Bell, kanadski imunolog in genetik, tudi dolgoletni dedekan medicinske fakultete v Oxfordu, a hkrati zaposlen v upravi farmacevtskega giganta Roche, pred tem pa je delal za AstroZenneco. Podpori se pridružuje tudi ustanova Wellcome Trust, največji financer medicinskih raziskav v državi, ki ima prav tako dobre povezave s farmacevtsko industrijo.

Ideja je že...

19 komentarjev

Zadnje aktivnosti LulzSec

LulzSec ima posebej 'sarkastični' pristop pri objavi svojih dosežkov; kar je po eni strani dobro (dobi več zapisov v medijih in s tem opozarja na pomen varnosti), po drugi strani pa precej nesramno in samovšečno (in vleče pozornost organov pregona)

vir: BBC
BBC - Kljub obupnemu začetku leta za informacijsko varnost se administratorji spletnih strani še niso zganili in uredili stvari. Ekipa LulzSec zato mirno nadaljuje z delom in pisanjem s črnim humorjem nabitih poročil.

V boju proti white hat varnostnim strokovnjakom, ki sodelujejo z ameriško vlado, so po že znanem vdoru v FBI-jev projekt Infragard zdaj objavili še polne osebne podatke (žanrsko full dox) o podjetjih Prolexic in Endgame Systems. Med podatki najdemo osebna imena, naslove, račune na socialnih omrežjih in podatke o družinskih članih za vse vidne člane obeh podjetij. Poglavitne stranke poleg vlade vključujejo še...

20 komentarjev

Britansko zdravstvo namerava preiti na Linux

Slashdot - Britanski zdravstveni delavci se lahko prav kmalu znajdejo pred precej drugačnimi vmesniki za svoje pisarniško delo, saj je Nacionalna zdravstvena organizacija (ang. National Health Service) odobrila testiranje Sunovega Linuxa, da bi ugotovili, ali bi zadošča potrebam britanskega zdravstva. Sicer se ta projekt niti ne zdi tako velik, vendar pa je NHS največji delodajalec na otoku in obsega prek milijon uslužbencev ter 800.000 računalnikov, celoten projekt zamenjave pa bi naj v končni fazi stal 2,3 milijarde funtov.

Prehod NHS-a na Linux in ostale odprtokodne programe je lahko velika pridobitev za Linux kot operacijski sistem in močan udarec za Microsoft, ki že tako ali tako izgublja stranke, ki se odločajo za prehod na odprtokodne rešitve. Vsekakor pa končna odločitev še ni padla in zelo verjetno je, da bodo šli Microsoftovi uslužbenci ponovno lobirat k Richard Grangerju, kot so že nekajkrat. Klik!

5 komentarjev