»

Tim Berners-Lee lansiral Spletno pogodbo

CNet - Oče svetovnega spleta Sir Tim Berners-Lee je po letu oblikovanja zagnal Spletno pogodbo, iniciativo za zagotavljanje bolj odprtega, dostopnega in varnega interneta.

Ni skrivnost, da Britanec Sir Tim Berners-Lee v zadnjem času ni najbolj navdušen nad stanjem vsemrežja, na katerem je pred tridesetimi leti zasnoval svetovni splet. Rad opozarja, da nas čaka digitalna distopija nadzora, nebrzdanega izkoriščanja in spletnega nasilja, če se negativnim težnjam ne bomo aktivno zoperstavili. Zato je lanskega novembra na konferenci v Lizboni najavil iniciativo z imenom Spletna pogodba (Contract for the Web), ki je v splošnem namenjena trudu po čim bolj odprtem in varnem sodelovanju ljudi na internetu. (Čeprav je v imenu naziv "splet", iniciativa tehnično gledano pravzaprav zajema celoten internet.)

V letu dni je njegova organizacija Web Foundation v sodelovanju s partnerji začrtala poglavitne točke programa. Te vsebujejo zahteve po dostopnosti interneta za čim širšo populacijo in...

13 komentarjev

Sodišče EU: linkanje ne predstavlja kršitve avtorske pravice

Slo-Tech - Sodišče EU je včeraj potrdilo, da golo linkanje na avtorsko zaščitene vsebine ne predstavlja kršitve avtorske pravice, ter da torej zanj ni treba plačati. Klipping službe, razni Google Newsi, Twitterji in podobni so lahko malo bolj mirni.

Primer je C-466/12, Nils Svensson in drugi proti Retriever Sverige AB.

Svensson in drugi so novinarji časopisa Göteborgs-Posten, sicer enega bolj branih dnevnikov južnošvedske pokrajine Gotlandija. Retriever Sverige je spletni agregator, ki zbira drugje objavljene novinarske članke, PR najave in druge zanimive vesti, jih razvršča po temah, ter potem raznoraznim firmam in vladnim organizacijam prodaja kot klipping (oz. "business intelligence").

Novinarji so seveda hoteli svoj del te clipping pogače, trdeč, da Retriever uporablja (daje na voljo javnosti) njihove avtorske članke, saj vendar povezave do njih (plus kratek povzetek, kategorizacijo) prodaja svojim naročnikom. Za takšno zaslužkarsko uporabo avtorsko zaščitenih vsebin pa da je treba...

16 komentarjev

Dvajset let prostega svetovnega spleta

Tim Berners-Lee

BBC - Svetovni splet (world wide web oziroma WWW) je stranski produkt CERN-a. Velika množica znanstvenikov, ki so delali v Ženevi, je potrebovala enostaven sistem za medsebojno komunikacijo, kar je rodilo svetovni splet. Prvi predlogi so se pojavili leta 1989, decembra 1990 pa je zaživel interni splet. Za njegova očeta velja Tim Berners-Lee, ki je napisal prvi predlog leta 1989, ključna značilnost svetovnega spleta pa so bile hiperpovezave in enostavno sestavljanje strani.

K razvoju in razcvetu svetovnega spleta je pomembno pripomogel dogodek, ki se je zgodil pred 20 leti. CERN je 30. aprila...

15 komentarjev

Splet je star 20 let

Tim Berners-Lee

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Splet ima, podobno kot internet, več rojstnih dni, odvisno kateri dogodek vzamemo za prelomnico, ki pomeni njegovo rojstvo. Ena izmed obletnic mineva te dni, ko tudi lahko povsem upravičeno trdimo, da je splet star 20 let.

Pred več kot 20 leti so namreč v CERN-u razmišljali, kako bi lahko informacije z uporabo internetne infrastrukture, ki so jo že imeli, enostavneje delili. Tim Berners-Lee je bil fizik, posojen v CERN, ki je imel revolucionarno idejo, da...

9 komentarjev

Britanski Telekom vohunil za 36.000 uporabniki svetovnega spleta

Daily Mail - Britanski informacijski pooblaščenec je začel preiskavo zadnjega odmevnega primera kršitve informacijske zasebnosti na Otoku. Britanski telekom (BT) je priznal, da so z lažnimi preverjanji sistema spremljali ravnanje 36.000 uporabnikov svetovnega spleta brez njihove vednosti.

V podjetju so priznali, da so med letoma 2006 in 2007 naključno izbrali omenjeno število strank med uporabniki širokopasovnega dostopa za "tehnični preizkus". Seveda niso nikomur razložili, da je poseben sistem za nadzor, ki ga je razvilo ameriško podjetje Phorm, dostopal do podatkov na računalniku in beležil vsebino vsake strani, ki jo je uporabnik/ca obiskal/a. Sistem je gradil bazo ključnih besed in si skušal zapomniti uporabnikove navade ter...

3 komentarji

Oče interneta prejme Milenijsko nagrado

InternetNews - Oče in glavni stvaritelj www-ja (World Wide Web), Tim Berners-Lee, bo prejel nagrado "Millenium", zaradi izrednih prednosti, ki jih sam www prinaša vsem svojim uporabnikom. Kot se za takšno nagrado spodobi, prejme dobitnik tudi primerno denarno vsoto, ki je tokrat nemajhen milijon ameriških dolarjev - prispevale so ga različne zasebne in javne organizacije. Nagrado podeljuje Finnish Technology Award Foundation, v izboru pa se je znašlo kar 77 kandidatov. Tim Berners-Lee, ki danes vodi W3C, si lasti tudi naziv "Sir", ki mu ga je podelila angleška kraljica s podobnimi razlogomi, zaradi katerega je sedaj prejel nagrado tisočletja. Uradno jo bo prejel 15. junija.

6 komentarjev