»

Motorola predstavila prepogljiva Razr 40 in Razr 40 Ultra

Moto Razr 40

Slo-Tech - Motorola je predstavila četrto generacijo prepogljivih telefonov. Dražji model Moto Razr 40 Ultra (znan tudi kot Razr+) bo stal 1000 dolarjev, medtem ko cena cenejšega Razr 40 (Razr) še ni znana - glede na razliko v ceni na Kitajskem, bi lahko stal med 700 in 800 dolarji. Vemo pa, da ju bo poganjal SoC Snapdragon 8+ Gen 1, kar sicer ni najnovejša različica - letos je namreč izšla Gen 2. V notranjosti bomo našli 8 GB pomnilnika, 256 GB prostora za shranjevanje podatkov, baterijo s kapaciteto 3800 mAh in sposobnostjo hitrega polnjenja s 30 W.

Poglejmo ključni del, torej zaslon. Notranji zaslon, torej prepogljivi, bo imel ločljivost 2640 x 1080 pik, meril bo 6,9 palca in zmogel frekvenco osveževanja 165 Hz. Na zunanji strani pa bo 3,6-palčni zaslon s 1066 x 1056 pikami in 144 Hz. Oba bosta seveda OLED. Zaščita pred prahom in vodo bo po standardu IP52, kar ni ravno ravno trpežno in zagotovo ne omogoča kópanja. Cenejši model bo imel namesto zunanjega zaslona le manjši (1,5-palčni)...

7 komentarjev

ARM zasnoval upogljiv procesor

vir: ARM
ARM - V Armu so po osmih letih razvoja pokazali svoj prvi procesorski čip na upogljivem substratu. Čeprav ne gre za prvo takšno rešitev, pa je za razred velikosti večja od vsega, kar je bilo napravljenega doslej.

Današnji zmogljivi računalniški čipi so izdelani v kristalnem siliciju, ki sicer zagotavlja visoke hitrosti in gostoto elementov, a je hkrati zelo tog in posledično neprimeren za izvedbo večjih upogljivih čipov, kakršne bi želeli na primer všiti v obleke ali vdelati v papirnato ali plastično embalažo. Najbolj zgodnji recepti za ukrivljene procesorje so skušali čip razdeliti na več delov, povezanih z raztegljivimi žičkami, ki pa so se doslej vedno izkazale za šibki člen zasnove, saj so bodisi preobčutljive bodisi predebele. Zato si pot danes utirajo zamisli, pri katerih je celoten čip izdelan v upogljivem materialu, kot je na primer amorfni silicij, ki mu podporo daje podlaga iz različnih polimerov.

Pri Armu so leta 2013 pričeli raziskovati v tej smeri in se povezali s firmo...

3 komentarji

Tudi Motorolin poklopni telefon Razr ima novo verzijo

Motorola - Motorola je predstavila posodobljeno inačico sicer precej ponesrečene februarske oživitve poklopnega telefona Razr s prepogljivim ekranom. Obetajo novo strojno drobovje in programske izboljšave, ni pa videti, da bi bistveno izboljšali preklopni mehanizem ter prevleko zaslona.

Pri Motoroli so lani naznanili obuditev legendarne linije poklopnih telefonov Razr - to pot v moderni izvedbi s prepogljivim ekranom - in s tem mnogo malo starejših uporabnikov jadrno dvignili na noge. Toda končni produkt, ki je v trgovine prispel letošnjega februarja, je bil precejšnje razočaranje. Ne le, da je imela naprava probleme z glasnim mehanizmom in hitro obrabo zaslona, temveč je pogrnila že pri osnovnih lastnostih mobilnih naprav, kot so odzivnost, uporabnost in primerna cena; za nameček jo je kratkomalo povozil še neposredni konkurent, Samsungov Galaxy Z Flip. Zato so se morali v podjetju hitro usesti nazaj za mizo in prevetriti rešitve. Rezultat je novejša različica, z imenom Razr 5G (ja!), ki...

11 komentarjev

TCL kaže možno prihodnost prepogljivih telefonov

vir: CNET
CNET - V TCLu so naposled pokazali prototip prepogljivega telefona z dvema tečajema v delujoči obliki, obenem pa tudi napravo, kjer se ekran zvije v notranjost. Še vedno gre za eksperimentalne različice in ni nujno, da bomo na njihovi osnovi dobili konkretne izdelke.

Pametni telefoni z upogljivimi zasloni so v zadnjem letu dni postali razvpiti bolj zaradi tehničnih težav kot pa uporabnosti, toda poznavalci so si kljub temu bolj ali manj edini, da bodo po nekaj generacijah izboljšav, loščenja in pocenitev nared za vsakogar ter pomembno krojili prihodnost. Kako utegne to izgledati, je mogoče videti v dveh prototipih družbe TCL. Napravo z dvema zgloboma, oziroma kar tremi stranicami, so prvič pokazali lansko jesen, toda še brez zaslona, tokrat pa so izbranci v Barceloni lahko potipali delujočo verzijo. Koncept je zanimiv, ker se tečaja gibljeta v različnih smereh, zato ima površina cik-cak obliko, kar omogoča več različnih režimov rabe. Povsem razprt je ekran velik deset palcev, torej za...

13 komentarjev

Sony predstavil nove Xperie

engadget - Sony si skuša z neposrednimi nasledniki lanskih modelov iz linije telefonov Xperia zopet prigrabiti nekaj tržnega deleža. Paradni konj bo Xperia 1 II s 5G modemom, HDR zaslonom in stereo zvokom, a visoko ceno 1200 evrov.

Barcelonski sejem MWC je šel letos zaradi koronavirusa rakom žvižgat, zato podjetja novitete, ki so bile predvidene zanj, zvečine kažejo na spletnih predstavitvah. Na Sonyjevi smo lahko videli najavo več novih modelov družine Xperia, v prvi vrsti najmočnejšo Xperio 1 II in pa različico za srednji cenovni razred, Xperio 10 II. Prestižni model, katerega ime se v maniri Sonyjevih kameric izgovori kot "Xperia one, mark two", ima HDR OLED zaslon velikosti šest in pol palca, z ločljivostjo 3840×1644. To pomeni razmerje 21:9, s čimer firma nadaljuje svojo zasnovo zelo podolgovatih telefonov. Okoli frekvence osveževanja se niso zjasnili, zato verjetno znaša kar 60 Hz. Namesto zareze ima robova, v katerih se skriva tudi stereo ozvočenje, medtem ko je bralnik prstnih...

39 komentarjev

Samsung najavil telefone Galaxy S20, s poudarkom na fotografiranju, in svoj drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip

engadget - Pri Samsungu so na dogodku Unpacked 2020 v San Franciscu pokazali najnovejšo linijo prestižnih pametnih telefonov Galaxy S20, s katero bodo skušali konkurenco potolči predvsem pri kamericah. Obenem so, po presenetljivem oglasu med oskarji, uradno oznanili tudi drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip, ki bo s svojo obliko konkuriral Motorolinemu Razrju.

Ko gre za zmogljivost fotografskega sklopa telefonov, se je Huawei Samsungu v zadnjem času pošteno sprehodil v zelje. Prihajajočo dražjo linijo Galaxyjev zato Korejci osrediščajo okoli kameric s precej podivjanimi lastnostmi. Na predstavitvi Unpacked (skrajšan video povzetek) so pokazali Galaxyje S20, S20+ in še dodatno zrejenega S20 Ultra. Velikost zaslonov znaša po vrsti 6,2 palca, 6,7 in pa hudo zajetnih 6,9 palca, medtem ko je panel pri vseh vrste OLED ter enake ločljivosti - 1440×3200 pik, z osveževanjem do 120 hercev. Čez Lužo jih poganjajo Snapdragoni 865, v Evropi pa Exynosi 990. Manjša modela bosta na voljo v različicah...

59 komentarjev

Tudi novi Razrji imajo probleme z vzdržljivostjo

Ars Technica - Kot Samsung, bo tudi Motorola očitno morala svoj prvi upogljivi telefon - letošnjo inačico Razrja - še dodobra izpopolnjevati, kajti v le nekaj dneh od izida je splet že poln pričevanj o pokvarjenih napravah. Na tapeti je predvsem poklopni mehanizem.

6. februarja je Motorola v ZDA lansirala letošnjo preporojeno različico svojega legendarnega poklopnega telefona Razr, ki ima v tej inkarnaciji upogljiv zaslon. Ta se za razliko od Samsungovega Folda prepogne prečno (clamshell), obenem pa je imela družba priložnost, da se uči iz napak tekmecev, zato so mnogi z zanimanjem čakali Razrjev prihod. A tudi Motorola bo očitno morala priznati, da je snovanje naprav s prepogljivim zaslonom presneto težko, kajti na socialnih omrežjih že mrgoli negodovanj nad okvarami teh naprav. Tokrat je največ prstov uperjenih v poklopni mehanizem, ki mu po videnem sodeč manjka vzdržljivosti, zato se pri nekaterih nesrečnežih začne hitro oglašati s praskanjem, zapiranje pa postane oteženo. A tudi upogljivi...

32 komentarjev

Motorola uradno oznanila vrnitev telefona Razr - s prepogljivim zaslonom

The Verge - Po mnogih namigih in pobegih informacij so pri Motoroli naposled razgrnili vse podrobnosti oživitve legendarne serije telefonov Razr. Novinec bo poklopni telefon klasične zasnove z upogljivim zaslonom in Androidom ter z zasoljeno ceno poldrugega tisočaka dolarjev.

Motorolinih telefonov Razr s sredine prejšnjega desetletja se bržkone večina še dobro spominja, saj so postali sinonim za klasičen poklopen žepni dizajn. S preko sto milijoni prodanih kosov so bili tudi med najuspešnejšimi, a naposled jih je povozil iPhone, ko je zaštartal dobo sodobnih pametnih telefonov. Z zatonom Razrjev je šlo na slabše tudi njihovi firmi in ta danes obratuje kot podružnica Lenova. Od tam je že v začetku leta ušla informacija, da poteka projekt oživitve znamke Razr, in sicer z napravo za zajetnih 1500 dolarjev ter s prepogljivim ekranom. Od takrat so podatki o novem telefonu ušli še večkrat, tako da uradna najava izpred dni ni več presenečenje.

Oživljena Motorola Razr je zares telefon z upogljivim...

56 komentarjev

Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Androidnim telefonom

The Windows Blog - Na predstavitvi v New Yorku so pri Microsoftu pokazali posodobitve prenosnikov in tablic Surface, pa tudi vrsto presenečenj - pametne slušalke Surface Earbuds, dvozaslonsko tablico Surface Neo z novo verzijo Oken ter dvozaslonski Androidni telefon Surface Duo.

Pod značko Surface je Microsoft pred sedmimi leti lansiral svoje istoimenske prenosniške "dvoživke", toda skozi leta se je udomačila kot tista uspešna linija uporabniškega hardvera iz Redmonda, ki ni Xbox. Sem sedaj sodijo tudi delovne postaje Studio in dotikabilne stenske table Hub, od lanskega leta pa celo slušalke Headphones. In glede na včerajšnjo navdušujočo predstavitev v New Yorku (skrajšan posnetek) inženirjev v podjetju inovativni elan še ni zapustil, kajti linija bo dobila še več zelo zanimivih članov.

Začnimo pri največjem presenečenju: pametnem telefonu Surface Duo, na katerem teče - Android. Z njim Microsoft vnovič poskuša vstopiti na področje telefonov po tem, ko je predlani evtanaziral OS Windows 10 Mobile....

24 komentarjev

Nove nokie: Lumia 710 in 800, Asha 200, 201, 300 in 303

Lumia 800.

vir: engadget
engadget - Nokia je na sejmu Nokia World predstavila zanimiv kupček telefonov in pripadajoče opreme. Včeraj smo tako videli Windows Phone 7.5 Mango telefona Lumia 710 in zmogljivejšega Lumia 800, štiri cenejše telefone iz serije Asha, snežnobelo Nokio N9, nove navigacijske storitve za WP7 telefone in barvite slušalke.

Največ pozornosti sta bila deležna "prva prava Windows Phone telefona", Lumia 710 (~ 260€) in Lumia 800 (~ 420€), na voljo od začetka novembra v več evropskih državah, v ZDA pa šele naslednje leto (glej spodaj). Kot zanimivost - britanski Orange naj bi ob nakupu 800ke brezplačno priložil XBox 360.

Za močnejši model Lumia 800 je že na prvi pogled očitno, da je narejen po istem kopitu kot MeeGo telefon Nokia N9...

62 komentarjev

Samsung Galaxy Nexus

Še vedno ostaja precej droidov s starejšimi različicami.

vir: CNet
CNet - Danes zgodaj zjutraj sta Google in Samsung predstavila dolgo pričakovani telefon Samsung Galaxy Nexus (prej znan kot Google/Samsung Nexus Prime) s podporo za naslednjo različico Androida, Ice Cream Sandwich.

Najava bi morala biti že prejšnji teden na sejmu CTIA v San Diegu, a so jo potem predstavili za teden dni, iz spoštovanja Steva Jobsa. Nova napoved je bila objavljena kar na sveže registriranem twitter računu @android, ki ga je Google očitno uspel pridobiti...

72 komentarjev

Motorola predstavila Droid Razr

CNet - Motorola je včeraj na novinarski konferenci predstavila nov telefon Droid Razr, ki združuje lastnosti dosedanje linije Droid in vitkost Razrja (izven ZDA se bo imenoval le Motorola RAZR). Telefon je debel le 7,1 mm, pokrivata pa ga kevlar in posebno steklo Corning Gorill, zaradi česar je odporen proti praskam.

Zaslon s Super AMOLED Advanced meri 4,3 palca in ločljivost qHD (960 x 540). V njem tiktaka dvojedrni procesor z 1,2 GHz, poganja pa ga Android 2.3.5 Gingerbread. V njem najdemo še 1 GB pomnilnika, kamero z osmimi megapiksli in podporo ločljivosti 1080p, sprednjo kamero, podporo omrežju 4G LTE ter bonbončke, kot sta oddaljeno brisanje in šifriranje. Povezljivost je omogočena z Bluetoothom 4.0. Kapaciteta naprava...

4 komentarji

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji