»

Kitajska želi 11 kilometrov pod površje

Slo-Tech - Pred dobrimi tremi desetletji so Rusi končali vrtanje na polotoku Kola, kjer so prodrli najgloblje pod zemljo. Supergloboka vrtina je merila 12 kilometrov. V 90. letih se je vrtanje zaradi pomanjkanja sredstev ustavilo in danes ima luknja neslavno zavarjeni pokrov, ki ne razkriva globine pod seboj. Sedaj bodo Kitajci poizkusili prevzeti štafeto.

V severnozahodni kitajski provinci Šindžjang so ta teden začeli vrtati. V puščavi Taklimakan želijo doseči globino vsaj 11,1 kilometra, s čimer bi se močno približali ruskemu rekordu. S tem bodo prodrli skozi 10 zgodovinskih plasti, a še vedno ostali krepko v skorji. Ta pod kontinenti v povprečju meri 30 kilometrov, med tem ko je pod oceani tanjša, tudi samo nekaj kilometrov.

Kitajska se želi na vse načine dokazati kot svetovna in tudi znanstvena velesila. Spomnimo, da je ta teden Kitajska poslala v vesolje tudi prvega civilista. Predsednik Ši Džinping je že leta 2021 dejal, da bodo okrepili raziskave sestave Zemlje, kar vključuje tudi...

24 komentarjev

Kitajska pognala kvišku ceno bitcoina

vir: Maxpixel

vir: coindesk.com
coindesk.com - Za najbolj znano kriptovaluto, bitcoinom, so precej burni dnevi. V soboto je za kratek čas znova presegel vrednost 10.000 dolarjev, danes pa se je cena zaustavila nekaj nad 9.300 USD. Prejšnji teden je tako pridobil 16 % vrednosti, kar je drugi največji letošnji skok po junijskem, ko je v tednu dni pridobil nekaj nad 20 %. Je pa sobotni skok toliko bolj sijajen, če vemo, da je bila vrednost še v sredo samo 7.300 USD, kar je najmanj v zadnjih petih mesecih. Kot rečeno, burno.

Za vikend poskok je najbolj zaslužen kitajski predsednik Ši Džinping, ki je v svojem nagovoru precej pohvalil bitcoin in zlasti tehnologijo veriženja blokov. Ši Džinping je obenem napovedal, da ima Kitajska, ko gre za blockchain, solidne temelje in da mora postati vodilna na tem področju. Tamkajšnja centralna banka je v zadnjih mesecih pospešila prizadevanja za vpeljavo lastne kriptovalute, ki naj bi bila po besedah enega od sodelujočih uradnikov v nekaterih elementih podobna Facebookovi Libri.

Peking doslej...

8 komentarjev

Trump ameriškim podjetjem dovolil poslovanje s Huaweijem

The Wall Street Journal - Po poldrugem mesecu negotovosti, ko je ameriška podjetja niso smela prodajati svojih izdelkov Huawei, ta pa jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih pametnih telefonov, se je situacija razjasnila. Ameriški predsednik Donald Trump je ob robu srečanj G20 na Japonskem dejal, da ameriška podjetja prodajajo veliko izdelkov Huaweiju in da se bo to nadaljevalo. To pomeni, da bo Huawei v prihodnosti vendarle smel kupovati ameriške komponente, ki jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih izdelkov.

Podrobnosti nove ureditve še niso znane, gre pa očitno za razvoj dogodkov, ki je posledica novih trgovinskih pogajanj s Kitajsko. Kitajski predsednik Ši Džinping in Donald Trump sta sklenila dogovor, ki med drugim dovoljuje tudi...

32 komentarjev

Na Kitajskem še strožje omejitve videoiger

Reuters - Kitajske oblasti so predstavile nove ukrepe, s katerimi želijo omejiti izdajo in prodajo novih videoiger v državi ter omejiti čas, ki ga ljudje prebijejo v internetnih igrah. Gre za košarico ukrepov, s katerimi se Kitajska bori proti težavam s prekomernim igranjem videoiger mladostnikov, ki jih imajo v ZDA in na Japonskem. Po izjavi kitajskega ministrstva za izobraževanje, da so zaskrbljeni tudi zaradi vplivov igranja videoiger na vid mladostnikov, so delnice Tencenta izgubile več kot pet odstotkov.

Kitajski predsednik Ši Džinping je že v začetku tedna dejal, da država potrebuje ukrepe, ki bodo zavarovali vid kitajskih otrok. Na Kitajskem je namreč kratkovidnost čedalje bolj razširjena, kar predstavlja velik problem...

61 komentarjev

Kitajska blokirala cel kup besed

Slo-Tech - Kitajski predsednik Ši Džinping je ta teden začel postopek, s katerim si želi zacementirati oblast na Kitajskem. K temu pa sodi tudi zaostrena cenzura na internetu, kjer so šli Kitajci v svoji vnemi celo tako daleč, da so nekaj časa na iskalniku Sina Weibo blokirali celo iskanje po črki N.

Ši Džinping je dosegel, da je centralni komite kitajske komunistične partije ta teden predlagal, da se iz ustave črta omejitev dveh zaporednih mandatov za predsednika in podpredsednika. Predsednik je svoj prvi petletni mandat začel leta 2013 in kmalu pričel s politiko trde roke do aktivistov, disidentov in konkurentov. Ko je v nedeljo odjeknila novica, da se pripravlja odprava omejitve števila mandatov predsednika, so bili nasprotniki na internetu zelo glasni. Cenzorji so hitro ukrepali in močno zaostrili cenzuro...

58 komentarjev

Kitajska prepovedala javne ponudbe kriptovalut za financiranje (ICO)

Slo-Tech - Bitcoin je v zadnjem tednu izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti, kar sicer ni neobičajna volatilnost te kriptovalute, je pa zadnji nihaj pomemben zaradi dejavnika, ki ga je sprožil. Kitajska je namreč prepovedala financiranje mladih projektov s tako imenovanimi prvimi ponudbami kriptovalut (ICO, initial coin offering). V ponedeljek je kitajska centralna banka odločila, da gre v tem primeru za neregulirane prodaje in transakcije, ki niso zakonite.

Pri ICO-jih sicer ne gre neposredno za bitcoine, saj investitorji kupijo sorodne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). Na ta način se ponudniki izognejo obsežni birokraciji, ki jo za izvedbo prve javne ponudbe...

12 komentarjev

Kar gre gor, mora tudi dol: ether

Vrednost ethra v dolarjih

Slo-Tech - Kriptovaluta ether, ki predstavlja enoto vrednosti v projektu tehnologije veriženja blokov (blockchain) Ethereum, je v zadnjih dveh dneh izgubila 20 odstotkov vrednosti. Kljub popoldanskemu okrevanju za nekaj odstotkov, se na trgu že pojavljajo opozorila, da se je balon dokončno prebodel in da bo v prihodnosti cena še padala. Ether izgublja vrednost že mesec dni, saj je 13. junija dosegel vrh pri tik pod 400 dolarji, danes pa je njegova vrednost med 190 in 200 dolarji. Druga, še popularnejša kriptovaluta bitcoin, je od vrha v začetku junija izgubila skoraj četrtino vrednosti.

Še pred nedavnimi izgubami so kriptovalute še izdatneje pridobivale. Ether je leto začel pri osmih dolarjih, maja pa se je začela eksplozivna rast s 50 dolarjev na 400 dolarjev. To je prvi velik cikel rasti in padca za ether, medtem ko je nekoliko starejši bitcoin že...

71 komentarjev