»

Hekerski napad na Albanijo pripisujejo Iranu

Slo-Tech - Pred letošnjim vrhom World Summit of Free Iran, ki bi moral potekati 23. in 24. julija v Albaniji, je bila država tarča hekerskega napada. V nedeljo in ponedeljek, 17. in 18. julija, so bile več ur nedostopne spletne strani državnih inštitucij in kopica javnih storitev. Analiza podjetja Mandiant kaže, da je bil napad politično motiviran in da je uporabljal izsiljevalsko programsko opremo Roadsweep, stranska vrata Chimneysweep in program za brisanje podatkov Zeroclear. Napad je najverjetneje zagrešil Iran, so še ugotovili.

To sklepajo iz preteklih incidentov, kjer so bili uporabljeni isti programi in ki so prav tako izvirali iz Irana. Hekerski napadi so že stalnica, med naročniki ali izvajalci pa Iran ni nobena izjema. Večina napadov je omejena na pridobivanje informacij in so vohunske narave, medtem ko je bil julijski napad drugačen. Njegov namen je bil povzročiti škodo. Napad na Albanijo predstavlja napad na članico zveze NATO, kar je v tej obliki redko. Ali je napad res naročil...

14 komentarjev

ZDA na napad na savdske rafinerije odgovorile s kibernapadom na Iran

Slo-Tech - Za napad na savdijske naftne obrate 14. septembra ameriške in savdijske oblasti obtožujejo Iran, zato so nanj hitro odgovorili s povračilnim napadom na Teheran, pravijo viri blizu ameriške vojske. Odgovorili so s hekerskim napadom na iransko infrastrukturo za širjenje propagande, pri čemer so uspeli poškodovati tudi strojno opremo. Navsezadnje je Reuters lani odkril več kot 70 spletnih strani v 15 državah, ki so širile iransko propagando.

Iranski minister za telekomunikacije in informacijsko tehnologijo Mohammad Javad Azari-Jahromi je zanikal, da bi se kakšen napad zgodil, in dodal, da so Američani verjetno o njem zgolj sanjali. Septembrski napad je po mnenju ZDA, Nemčije, Francije in Velike Britanije delo Irana. Šlo je za napad z raketami in brezpilotnimi letalniki, za katerega je odgovornost prevzela z iranom povezana skupina Houthi iz Jemna.

To je že drugi znani hekerski napad ZDA na iransko infrastrukturo v zadnji polovici leta. Junija so po poročanju The New York Timesa...

10 komentarjev

V Ukrajini potrjen drugi električni mrk zaradi hekerjev

vir: Reuters
Reuters - Decembra 2015 je v Ukrajini 80.000 gospodinjstev za več ur ostalo brez električne energije, ker so hekerji organizirano napadli ukrajinsko energetsko mrežo na več točkah. Prvemu hekerskemu napadu na elektroenergetsko omrežje običajno sledi drugi, kar se je zgodilo lanskega decembra. Med 17. in 18. decembrom lani so v severnem delu ukrajinske prestolnice Kijev ostali brez električne energije, preiskava pa je sedaj potrdila, da je šlo za hekerski napad, neuradne vire navaja Reuters.

Preiskava je doslej pokazala, da so hekerji napadli delovne postaje in krmilne sisteme SCADA, ki so bili povezani na 330-kilovoltno razdelilno transformatorsko postajo za severni del Kijeva. Ukrajinski elektrodistributer Ukrenergo je...

10 komentarjev

ZDA prvikrat priznale uporabo internetnih napadov v vojni

theguardian.com - Vsaj od Stuxneta pišemo o hekerskih napadih, ki so preprosto preveč dovršeni, da bi verjeli, da vojska in obveščevalne agencije z njimi nimajo nič opraviti. A doslej so države striktno zanikale kakršnokoli internetno vojskovanje in ponavljale, da imajo vse zmogljivosti le za lastno obrambo, obenem pa so velesile druga drugo obtoževale napadov. Sedaj pa so ZDA prvikrat priznale, da njihovi vojskovanje in napadi potekajo tudi v kibernetnem prostoru. Tarča je kakopak teroristična skupina Islamska država.

Ameriški obrambni minister Ash Carter je na novinarski konferenci dejal, da si prizadevajo okrepiti uporabo digitalnih orožij z namenom onemogočiti mrežno infrastrukturo Islamske države. General Joseph Dunford je na isti konferenci potrdil, da...

12 komentarjev

Iranski hekerji napadali ameriško civilno infrastrukturo

The Wall Street Journal - Hekerski napadi so v modernem svetu več kot le nevšečnost, saj lahko onesposobijo kritično infrastrukturo in povzročijo veliko škode. The Wall Street Journal piše, kako so iranski hekerji pred dvema letoma vdrli v nadzorni sistem manjšega jezu, ki je približno 30 kilometrov oddaljen od mesta New York. Zaskrbljujoče je, da so vdor odkrili bolj po naključju kot z nadzornimi sistemi.

V letih 2011-2013 je bila internetna vojna med Iranom in ZDA še posebej živahna. Američani so verjetno z izraelsko pomočjo lansirali virus Stuxnet, ki je v iranskem obratu v Natancu sabotiral centrifuge za bogatenje urana, Iranci pa so aktivno napadali ameriške banke in drugo infrastrukturo.

Strokovnjaki...

4 komentarji

Pred predsedniškimi volitvami v Iranu povečano število napadov na Gmail

Google - Danes v Iranu potekajo predsedniške volitve, na katerih sicer aktualni predsednik Mahmud Ahmadinedžad ne more kandidirat, kar pa ne zmanjšuje poizkusov manipulacij. Svet varuhov je namreč temeljito prečesal seznam kandidatov in izločil precej nezaželenih kandidatov. Zanimivo pa s časom predsedniških volitev sovpada velik porast napadov na elektronske predale iranskih državljanov.

Google je sporočil, da so v zadnjem času zaznali povečano število ribarskih elektronskih sporočil (phishing), s katerimi napadalci poizkušajo pridobiti podatke za dostop do Gmaila. Zlasti veliko napadov prihaja iz Irana in je usmerjenih na iranske uporabnike, zaradi česar Google sumi, da so povezani z volitvami in rezultat vladnih napadov, ki...

7 komentarjev

ZDA spet obtožujejo Iran hekerskih napadov

The New York Times - Končno smo dočakali nov hekerski napad, za katerega ZDA ne obtožujejo Kitajcev, ki so v zadnjih mesecih postali kar dežurni krivci za vse, kar gre narobe. To pot so prst uperili v Iran, podrobnosti napada pa kažejo, da gre za sabotažo in ne vohunjenje, kot je značilno za Kitajce.

Tarč ameriška vlada ni želela razkriti poimensko, naj pa bi se napadalci osredotočali na podjetja, ki se ukvarjajo z nafto, elektriko in plinov. Šlo je za poizkuse sabotaže, saj napadalci poizkušajo pridobiti dostop z namenom povzročanja škode. Preiskava napadov, ki trajajo že lep čas, se je začela pred nekaj...

13 komentarjev