»

Radeon RX 6600 XT prispe 11. avgusta

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili grafično kartico Radeon RX 6600 XT, s katero ciljajo na srednji del trga, oziroma zmogljivo poganjanje iger v ločljivosti 1080p.

AMDjeva serija radeonov RX 6000 za namizne računalnike trenutno še šteje štiri člane: najzmogljivejšo trojico na zgornjem delu cenovne lestvice, ki so jo lansirali uvodoma; in pa RX 6700 XT, ki se ravsa z Geforcom RTX 3070. 11. avgusta prispe peta kartica, dolgo pričakovani Radeon RX 6600 XT, ki naj bi se postavil po robu Geforcu RTX 3060. Priporočena cena sicer znaša 380 dolarjev (ZDA, brez davka), toda spričo ... nezavidljivih razmer na tržišču bomo to pod Alpami verjetno lahko prevedli v okroglih 999 evrov. Stanje se zaradi kitajskega izgona kriptorudarjev sicer ne zaostruje več, toda bistvenega nižanja cen še ni na vidiku in ga verjetno lahko pričakujemo šele prihodnjo pomlad.

Kljub vsemu je prihod RX 6600 XT pozitivna novica. Zgrajen je namreč okoli grafičnega čipa Navi 23, ki je bil doslej rezerviran za prenosniške Radeone...

19 komentarjev

AMD predstavil Radeona RX 6700 XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so z novimi radeoni naposled pričeli polniti tudi srednji cenovni del trga grafičnih kartic. Radeon RX 6700 XT prispe 18. marca in bo konkurenca Geforcoma RTX 3070 in 3060 Ti.

Pri AMDju so aktualno generacijo grafičnih kartic, Radeone RX 6000, lansirali konec lanskega oktobra. Kot je za te izdelke običajno, so pričeli z najdražjimi primerki, zato je večina ljudi na zanje zanimive cenejše modele še čakala. Spričo pomanjkanja čipov in pandemije smo se načakali več kot štiri mesece, a marca bomo očitno vseeno videli prvo kartico za srednji del trga - Radeona RX 6700 XT. Izšla bo 18. tega meseca, za priporočeno prodajno ceno v ZDA pri 480 dolarjih plus davek. Žal sta tako dobavljivost kot navedena cena v teh časih zgolj in samo teoretična, kajti pomanjkanje polprevodniških vezij in vnovična kriptonorija pomenita, da kartice s polic zletijo praktično v hipu, zneski pa so posledično nerealno naviti. Kdor se bo v Sloveniji dejansko dokopal do novega radeona, naj tako računa na...

59 komentarjev

AMD lansiral profesionalne kartice Radeon Pro W5700

AnandTech - Pri AMDju so najnovejšo arhitekturo Navi naposled splovili še v različici za grafične delovne postaje: kartica se imenuje Radeon Pro W5700 in je glede na prejšnje profesionalne izvedenke vsaj na videz bližje običajnim radeonom.

Profesionalne grafične naloge imajo kanček drugačne zahteve kot igričarjenje - v grobem terjajo večjo natančnost in zanesljivost pri obdelavi kompleksnejše geometrije. Toda časi, ko so kartice FirePro in Quadro z desetkratnikom cene potrošnih ždele v vsem od izrisovalnih farm za animirane filme do simulatorjev vremena, so za nami. Preračunavanju so danes namenjene ločene veje mašinerije (GPGPU), medtem ko CAD ne zahteva več najnovejših krikov tehnologije. Vse več delovnih postaj je namesto tega usmerjenih v navidezno resničnost in realnočasovno vizualizacijo. Vsaj tako ocenjujejo pri AMDju in so posledično svojo prvo profesionalno kartico na osnovi arhitekture Navi napravili s precej "normalnimi" specifikacijami.

Radeon Pro W5700 je že poimensko blizu...

11 komentarjev

AMD najavil Radeone RX 5500

AnandTech - Pri AMDju so razkrili, da bo veja grafičnih kartic Radeon na GPUju Navi za večinski del trga nosila naziv RX 5500 in bo vsebovala tudi namenske izvedenke za prenosnike. Objava je tokrat usmerjena v izdelke OEM partnerjev, ki se jih lahko nadejamo že konec oktobra in novembra, medtem ko namizniške kartice prispejo do božiča.

Ko so pri AMDju pokazali prve kartice na sveži grafični arhitekturi Navi, so po stari navadi začeli z močnejšimi modeli, ki nosijo ime Radeon RX 5700. Gre za razmeroma drage izdelke s ceno od 400 evrov navzgor, ki so primerni za bolj zagnane igričarje. Preostalim bodo namenjeni šibkejši Radeoni RX 5500. Tokrat je AMD po sili razmer malo pohitel z najavo, da je pred začetkom praznične sezone svojim OEM partnerjem olajšal trženje izdelkov. Objava je tako tudi informativno osrediščena nanje, medtem ko lahko uporabniki diskretnih kartic do konca leta pričakujejo še kakšno, saj namizniški Radeoni prispejo okrog božiča.

Linija RX 5500 je sestavljena okrog čipa Navi...

96 komentarjev

Tretja generacija Threadripperjev novembra

AnandTech - Iz AMDja so malce presenetljivo sporočili, da se lahko že novembra nadejamo naslednjih izvedenk CPUjev za entuziaste Threadripper. Obenem so v isti mesec prestavili tudi prihod Ryzena 9 3950X, ki bi sicer moral priti ta mesec.

AMD je z najnovejšimi Ryzeni in Epyci dodobra razburkal področje namizniških ter strežniških procesorjev. Očitno je povpraševanje veliko, kajti pred dnevi so iz tajvanskega TSMCja, kjer čipi nastajajo, sporočili, da zamik za izvedbo naročil 7 nm vezij povečujejo na skoraj pol leta, kar pomeni, da so kapacitete dodobra zasedene. To pa pomeni tudi, da mora AMD določati prioritete, ker gredo dragoceni čipleti bržkone hitreje v strežniške, kot pa namizniške modele. Zato bo Ryzen 9 3950X, težko pričakovani 16-jedrni monstrum, ki bi moral prispeti septembra, zamudil za dva meseca.

Da pa novica ni povsem negativna, poskrbi njen drugi del, kajti prav tako v november družba postavlja prihod tretje generacije Ryzen Threadripperjev, AMDjevih križancev med strežniškimi...

18 komentarjev

Nvidia odgovarja AMDju s karticami Geforce RTX Super

AnandTech - Da bi zmešali štrene AMDju ob skorajšnjem prihodu družine grafičnih kartic Navi, so pri Nvidiji po hitrem postopku pripravili serijo Geforcev RTX Super - posodobljene inačice siceršnjih RTXov, pri čemer prva dva prideta že devetega julija.

Čez nekaj dni, sedmega julija, prispe v trgovine AMDjev najnovejši niz grafičnih kartic Navi, s katerim je rdeči tabor zelenemu na Computexu in E3ju vrgel rokavico. Nvidie to očitno ni posebno zmedlo, saj je imela pripravljen odgovor, s katerim namerava tekmecu pobrati veter iz jader: Geforce RTX Super. V družbi sicer trdijo, da nove kartice niso bile napravljene s tem namenom in da gre pač za "standardno vsakoletno pomladitev", toda izbira datumov prihoda - 9. julij za prvi dve - je...

100 komentarjev

AMD najavil Radeona RX 5700 XT

AnandTech - V okviru sejma E3 je AMDjeva Lisa Su podrobneje razkrila prihajajočo družino grafičnih kartic Radeon na arhitekturi Navi, začenši s karticama RX 5700 in RX 5700 XT. Ob robu je pokazala še šestnajstjedrnega Ryzena 9 3950X, o katerem se je zadnje tedne dosti šušljalo.

Če so bili na nedavnem Computexu v ospredju AMDjevi prihajajoči procesorji Ryzen 3000 in smo Radeonov dobili zgolj za vzorec, je bila slika na sejmu E3 v Los Angelesu obrnjena. Soja luči (skrajšana verzija posnetka) sta bila najbolj deležna prva dva napovedana Radeona prihajajoče generacije Navi: RX 5700 XT in njegov malo šibkejši brat RX 5700. Prvi nosi polno verzijo čipa Navi 10, z 2560 stream procesorji in frekvenco jedra do 1905 megahercev, drugi je malo obtesan. Oba imata 8 gigabajtov Rama...

339 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

Radeoni RX 500 evolucija in ne revolucija

Slo-Tech - AMD je danes predstavil novo generacijo grafičnih kartic, ki sodijo v družino Radeon RX 500. Za zdaj jo sestavljajo RX 580, RX 570, RX 560, RX 550, ki so zgrajene na naslednji reviziji jedra Polaris, sicer poznanega iz lanske družine RX 4xx. Zato smo malo razočarani, ker še vedno nismo dočakali čipa Vega, ki ga že nestrpno pričakujemo. Vseeno pa je družina 5xx korak naprej od 4xx, dasiravno ne ogromen. AMD ga označuje kot osvežitev in prenovitev.

RX 580 je nadomestek za RX 480, RX 570 za 470, RX 560 za 460, RX 450 pa tudi za tiste, ki bi radi nadomestili integrirano grafično kartico. Vsi so zgrajeni v 14-nm tehnologiji FinFET. Radeon RX 580 je najmočnejši predstavnik, ki teče s hitrostjo 1257 MHz oz. 1340 MHz v načinu turbo. Ima 4 ali 8 GB pomnilnika GDDR5, 36...

34 komentarjev