»

Prisluškovalna orodja v podatkovnih kablih

Slo-Tech - Navajeni smo že, da nepoznanih USB-ključev in podobnih naprav ne gre vtikati v računalnike, ker mimogrede nanje prinesemo kakšno nesnago. V resnici pa to velja za vse aktivne naprave z USB, kamor lahko uvrščamo tudi - kable. In nevarnost ni omejena le na USB, temveč vsako dvosmerno podatkovno povezavo. Primer so lažni kabli za Applov priključek lightning.

Prvikrat smo zanje slišali avgusta, sedaj pa poteka že njihova množična proizvodnja. To pomeni, da se bodo z 200 dolarjev, kolikor so stali prototipi, močno pocenili. Kot pravi avtor MG, ki je kable poimenoval O.MG, gre za modifikacijo, ki ohrani vse normalne funkcionalnosti kablov (prenos podatkov in polnjenje), a hkrati vzpostavi še brezžično dostopno točko (hotspot). Ta omogoča hekerjem v bližini, da se povežejo v napravo in pridobijo polni dostop.

Proti takšnim napadom se v resnici kaj dosti ne moremo boriti. Edina pametna rešitev je, da v naprave ne vtikamo neznanih kablov. Temu pritrjujejo tudi proizvajalci. Apple je...

34 komentarjev

Apple zaprisegel, da v iPhonih nima več "stranskih vrat"

Reuters - V svoji vlogi je Apple ta teden za namene izdaje sodne odločbe v zvezi z dekodiranjem podatkov na Applovih napravah izjavil, da v napravah z nameščenim iOS-om verzije 8 ali novejšimi nima več vgrajenih stranskih vrat, ki bi mu omogočala dekriptiranje vsebine brez poznavanja gesla uporabnika.

Ameriški preiskovalni organi so želeli, da sodišče Applu odredi, da dekodira vsebino zasežene iNaprave. Po krajši sodni bitki na to temo je sedaj Apple izjavil, da za naprave z iOSi verzije 7 ali starejše to delno lahko stori, vendar je mnenja, da tega ne bi počel. Za naprave z nameščenim iOS-om verzije 8 ali novejšim pa tovrstna storitev domnevno ni več tehnično izvedljiva.

Apple tudi pravi, da je glede na podatke njihove...

31 komentarjev

CES 2014: AMD-jeva konkurenca Thunderboltu je bivši Lightning Bolt, DockPort

Monitorji kot docking postaje.

Slo-Tech - AMD in Texas Instrments sta predstavila DockPort, ki predstavlja odgovor na Intelov in Applov Thunderbolt in hkrati nadgradnjo obstoječega DisplayPorta, ki je dobil podporo za USB. Dokončno verzijo standarda pričakujemo v drugem četrtletju tega leta.

Intel in Apple sta Thunderbolt najavila leta 2011 in medtem ko je standard solidno zaživel, je bil predlanski AMD-jev odgovor sila medel. Lightning Bolt ni obljubljal nič revolucionarnega, ampak zgolj še več zmede. Potem je vse skupaj potihnilo do letos, ko je AMD na CES-u pokazal DockPort, v kar se je preimenoval Lightning Bolt.

DockPort v en kabel združuje USB 3.0, DisplayPort in napajanje. Tako pogledano DockPort ni niti nadgradnja DisplayPorta niti USB-ja, ampak gre za...

15 komentarjev

Imamo nova iPhona

The Verge - Na današnji Applovi prireditvi se je zgodilo točno to, kar smo pričakovali. Dobili smo dva nova iPhona, nekoliko izboljšanega 5S ter cenejšega 5C, ki je na moč podoben staremu iPhone 5, zapakiranemu v plastično ohišje. Skupaj z mobilnima telefonoma se je, spet po pričakovanjih, predstavilo še iOS 7, to pa je bilo razen majhnih napovedi vse, kar smo izvedeli na bolj privatni prireditvi. Ta je tokrat potekala v eni izmed Applovih stavb in je bila postavljena v temu primerno manjši prostor od nekaterih drugih prireditev.

A brez skrbi, čeprav je bera novosti majhna, predstavitev le-teh ni bila skopa. Popolnoma običajno je, da se ne le Applove, temveč praktično vse podobne prireditve začnejo s statistiko. Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS. Za primerjavo, 600-milijonto napravo so prodali komaj letošnjega junija, kar so povedali na konferenci WWDC, ko so npr. predstavili nove prenosnike MacBook Air, beta...

283 komentarjev

Apple WWDC: iOS

vir: The Verge
The Verge - V prejšnjem prispevku, ki je pokril Applove osebne računalnike, smo že omenili, da se poslavlja posnemanje tekstur iz resničnega sveta. Še bolj kot OS X je bil po tem poznan iOS, kjer je transformacija še večja.

Seveda se je spet začelo s statistiko. Vsega skupaj je Apple prodal že 600 milijonov naprav, na katerih teče iOS. Pohvalili so se, da so njihove naprave bistveno več v uporabi, kot izdelki s konkurenčno platformo, da imajo kar (oz. le še?) 82 % tržnega deleža, ko pride do brskanja po spletu s tablicami, kupuje se več aplikacij in več izdelkov prek spleta, itd. Nedvomno gre za lep pogled, ko pogledamo razmerja nameščenih različic na napravah, saj je na najnovejši izdaji, iOS 6, kar 93% vseh aktivnih naprav. Za primerjavo je v svetu Androida med aktivnimi napravami na še vedno več kot...

83 komentarjev

Applova skrivnost polnjenja iPhona razvozlana

Slashdot - Minty Boost je projekt, v sklopu katerega računalniški entuziasti gradijo polnilce elektronskih naprav prek USB-vhoda, ki pa energijo črpajo iz alkalnih baterij in se ne priključijo v računanik. Za večino to deluje odlično, medtem ko so Applovi izdelki nekoliko bolj izbirčni. Apple jih je namreč navadil le na licenčne polnilce, zato ob poizkusu polnjenja prek domačih rešitev protestirajo. V Minty Boost so raziskali, kako so videti licencirani polnilci za iPhone 3 GS in kaj je tisti dodatni bit, zaradi katerega delujejo.

USB-vrata imajo namreč štiri priključke. Ničlo in petvoltnega za elektriko (ta se izkoriščata za polnjene naprav) in dva podatkovna. Mnogo naprav, ki se z...

8 komentarjev