»

AMD najavil procesorje Ryzen 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so letošnji Computex izkoristili za naznanitev nove generacije svojih namizniških procesorjev. Toda ryzeni 7000 prispejo šele ob koncu leta in bistvenih podrobnosti, kot so modeli in cene, še niso razkrili.

Jeseni bo dve leti, odkar so prispeli ryzeni 5000, ena najboljših družin procesorjev v AMDjevi zgodovini, s katero so pošteno podkurili večnemu tekmecu Intelu, ki se je tedaj še močno opotekal zaradi lastnih težav s proizvodnjo. Modri tabor je vmes lansiral arhitekturo Alder Lake, na katero bo letošnjo jesen z ryzeni 7000 odgovoril AMD (6000-ke so rezervirane za prenosniške izvedenke). Ker nas od tedaj loči še precejšen del leta, je bila tokratna predstavitev v okviru sejma Computex usmerjena zelo splošno (krajši video povzetek). Lisa Su s kolegi je predstavila načelne usmeritve podjetja z novo arhitekturo Zen 4, medtem ko specifik, kot so posamezni modeli, njihove cene in datumi prihoda, še ne vemo - zgolj to, da lahko novince pričakujemo nekje proti koncu leta.



...

109 komentarjev

AMD napovedal tretjo generacijo Threadripperjev

AMD - AMD je v petek najavil tretjo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper, ki imajo do 32 jeder in sedejo v novo podnožje sTRX4. Plošče s tem podnožjem bodo podpirale več grafičnih čipov, več diskov prek NVMe, štirikanalni DDR4, ECC (ne paRDIMM in LRDIMM) itd. Procesorji bodo na prodajne police prispeli 19. novembra, v katalogih pa so že sedaj. AMD Ryzen Threadripper 3960X ima 24 jeder, AMD Ryzen Threadripper 3970X pa kar 32, kar pomeni 64 niti. Oba zmoreta takta do 4,5 GHz v načinu turbo, sicer pa 3,7 ali 3,8 GHz pri normalni uporabi. Vse to se sešteje v toplotni odtis 280 W in 1400 oziroma 2000 dolarjev.

Procesorja sta zgrajena v AMD-jevi 7-nanometrski tehnologiji Zen 2 in nudita 88 vodil PCIe 4.0 (uporabnih bo 72). Oba procesorja imata 128 MB tretjenivojskega predpomnilnika, štiri čiplete (to so skupki jeder, torej 6+6+6+6 ali 8+8+8+8). V primerjavi z Intelovim procesorjem Core i9-9980XE bo šibkejši AMD-jev 22-30 odstotkov hitrejši, močnejši pa 36-50 odstotkov hitrejši, so...

24 komentarjev

AMD najavil Radeone RX 5500

AnandTech - Pri AMDju so razkrili, da bo veja grafičnih kartic Radeon na GPUju Navi za večinski del trga nosila naziv RX 5500 in bo vsebovala tudi namenske izvedenke za prenosnike. Objava je tokrat usmerjena v izdelke OEM partnerjev, ki se jih lahko nadejamo že konec oktobra in novembra, medtem ko namizniške kartice prispejo do božiča.

Ko so pri AMDju pokazali prve kartice na sveži grafični arhitekturi Navi, so po stari navadi začeli z močnejšimi modeli, ki nosijo ime Radeon RX 5700. Gre za razmeroma drage izdelke s ceno od 400 evrov navzgor, ki so primerni za bolj zagnane igričarje. Preostalim bodo namenjeni šibkejši Radeoni RX 5500. Tokrat je AMD po sili razmer malo pohitel z najavo, da je pred začetkom praznične sezone svojim OEM partnerjem olajšal trženje izdelkov. Objava je tako tudi informativno osrediščena nanje, medtem ko lahko uporabniki diskretnih kartic do konca leta pričakujejo še kakšno, saj namizniški Radeoni prispejo okrog božiča.

Linija RX 5500 je sestavljena okrog čipa Navi...

96 komentarjev

Tretja generacija Threadripperjev novembra

AnandTech - Iz AMDja so malce presenetljivo sporočili, da se lahko že novembra nadejamo naslednjih izvedenk CPUjev za entuziaste Threadripper. Obenem so v isti mesec prestavili tudi prihod Ryzena 9 3950X, ki bi sicer moral priti ta mesec.

AMD je z najnovejšimi Ryzeni in Epyci dodobra razburkal področje namizniških ter strežniških procesorjev. Očitno je povpraševanje veliko, kajti pred dnevi so iz tajvanskega TSMCja, kjer čipi nastajajo, sporočili, da zamik za izvedbo naročil 7 nm vezij povečujejo na skoraj pol leta, kar pomeni, da so kapacitete dodobra zasedene. To pa pomeni tudi, da mora AMD določati prioritete, ker gredo dragoceni čipleti bržkone hitreje v strežniške, kot pa namizniške modele. Zato bo Ryzen 9 3950X, težko pričakovani 16-jedrni monstrum, ki bi moral prispeti septembra, zamudil za dva meseca.

Da pa novica ni povsem negativna, poskrbi njen drugi del, kajti prav tako v november družba postavlja prihod tretje generacije Ryzen Threadripperjev, AMDjevih križancev med strežniškimi...

18 komentarjev

AMD najavil Radeona RX 5700 XT

AnandTech - V okviru sejma E3 je AMDjeva Lisa Su podrobneje razkrila prihajajočo družino grafičnih kartic Radeon na arhitekturi Navi, začenši s karticama RX 5700 in RX 5700 XT. Ob robu je pokazala še šestnajstjedrnega Ryzena 9 3950X, o katerem se je zadnje tedne dosti šušljalo.

Če so bili na nedavnem Computexu v ospredju AMDjevi prihajajoči procesorji Ryzen 3000 in smo Radeonov dobili zgolj za vzorec, je bila slika na sejmu E3 v Los Angelesu obrnjena. Soja luči (skrajšana verzija posnetka) sta bila najbolj deležna prva dva napovedana Radeona prihajajoče generacije Navi: RX 5700 XT in njegov malo šibkejši brat RX 5700. Prvi nosi polno verzijo čipa Navi 10, z 2560 stream procesorji in frekvenco jedra do 1905 megahercev, drugi je malo obtesan. Oba imata 8 gigabajtov Rama...

339 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

AMD dopolnil drugo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper

Slo-Tech - Po poletni predstavitvi 16- in 32-jedrnih procesorjev Ryzen Threadripper druge generacije, v kateri je AMD obljubil, da kmalu pridejo še vmesne verzije, so sedaj obljubo izpolnili. Prispela sta še 12- in 24-jedrni procesor, ki sta bila avgusta zgolj napovedana. Testi kažejo, da je AMD bistveno ugodnejši od Intela.

Ryzen Threadripper 2920X ima 12 jeder, ki tečejo s frekvenco 3,5 GHz, medtem ko ima 2970 WX še dvakrat več jeder s frekvenco 3,0 GHz. Prvi ima 6 MB drugonivojskega predpomnilnika, drugi pa dvakrat več, torej pol megabajta na jedro. Oba podpirata štirikanalne pomnilniške krmilnike, imata 64 vodil PCI Express tretje generacije. Toplotni odtis prvega znaša 180 W, drugega pa 250 W....

58 komentarjev

AMD uradno izdal 32-jedrni procesor Ryzen Threadripper

Slo-Tech - AMD je uradno predstavil novo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper, ki so namenjeni uporabnikom, ki potrebujejo veliko jeder in računske moči. Na vrhu razpredelnice najdemo Threadripper 2990WX, ki ima 32 jeder (64 niti), osnovno frekvenco 3,0 GHz, Turbo do 4,2 GHz in stane 1800 dolarjev. Komur je to preveč, najde tudi cenejše predstavnike. Threadripper 2970WX ima 24 jeder in stane 1300 dolarjev, Threadripper 2950X in 1950X imata 16 jeder in osnovno frekvenco 3,5 oziroma 3,4 GHz, kar stane 1000 ali 900 dolarjev. Najšibkejša predstavnika Threadripper 2920X in 1920X za 650 oziroma 800 dolarjev imata le 12 jeder. Vsi procesorji so zgrajeni v 12-nm litografiji Zen+. Najmočnejši procesor bo na voljo prihodnji teden, ostali pa konec meseca ali...

15 komentarjev

AMD Threadripper 2

vir: AMD
AMD - Pred dnevi smo poročali o Intelovih novih, superhitrih procesorjih. A odgovora največjega konkurenta ni bilo treba čakati dolgo. AMD je namreč prav tako na Computexu za zmogljivosti lačne najavil drugo inkarnacijo svojega Threadripperja, procesorja, namenjenega za HEDT (High-End desktops) razred namiznih računalnikov.

Po osnovnih številkah so zmogljivosti predhodnika podvojili, dvojka ima namreč lahko do 32 jeder in 64 niti, temelji pa na Zen+ arhitekturi, enako kot druga generacija Ryzenov. Zen+ nastaja na 12 nm postopku izdelovanja, kar pomeni, da naj bi teoretično porabili manj energije kot predhodnik, ki je temeljil še 14 nm tehnologiji. Toda, ker so na novincu podvojili število čipov (prvi Threadripper je imel štiri, od teh polovico izklopljenih), je...

9 komentarjev