»

Transmete ni več

X-Bit Labs - Zaključila se je zgodba Transmeta, o kateri smo na naših straneh že obširno poročali. Po skrivnostnem začetku in napovedi izdelave varčnih procesorjev jim ni šlo vse po načrtih. Sestavili so sicer varčne Crusoeje, ki jih je celo Sony vgradil v enega izmed prenosnikov Vaio, a je kmalu postalo jasno, da Transmeta ne bo mogla konkurirati večjim tekmecem. Po odhodu Linusa Torvaldsa leta 2003, prestrukturiranju leta 2005 in grozečih finančnim težavam so se lanskega novembra s podjetjem Novafora domenili, da jih bo slednje tudi prevzelo. Sedaj so objavili, da je prevzem dokončan. Kot so zapisli v izjavi za javnost, je sedaj čas, da Transmetine izume in izdelke koristno uporabijo pri izdelavi video procesorjev, s čimer se Novafora ukvarja. Na ta način se bo zgodba enega izmed bolj nenavadnih podjetij sklenila. Kaj se bo zgodilo z njenimi tehnologijami, naprimer LongRun2, na katero so polagali mnogo upov, pa bomo videli.

5 komentarjev

Transmeta se prodaja

The Register - Zaključuje se ena izmed najbolj zanimivih zgodb v zadnjem desetletju računalništva, to je zgodba o Transmeti. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1995 in je svojo pot začelo zelo skrivnostno, saj v prvih letih delovanja ni izdalo skoraj nič o sebi. Njihova spletna stran je od postavitve leta 1997 pa do leta 2000 prikazovala le napis Te spletne strani še ni tu. Sčasoma so informacije o Transmeti le pricurljale in odkrili smo, da ciljajo na izredno varčne in zmogljive procesorje x86. Kljub naprednim rešitvam ni poslovala pozitivno, zato se je leta 2005 prestrukturirala iz izdelovalca čipov v prodajalca svoje tehnologije za izdelavo čipov. Med drugim je v njej do leta 2003 delal tudi Linus Torvalds, znani skrbnik Linuxa.

Špekulacije o prevzemu so se razplamtele leta 2005, ko so mnogi videli AMD v vlogi odrešenika in kupca, a do sklenitve kupčije ni prišlo. Tokrat gre zares, saj jo bo za 255 milijonov dolarjev prevzelo podjetje Novafora. Prevzem bo dokončan v prvem četrtletju...

5 komentarjev

Transmete ni več

Slashdot - Po petih letih od prodaje svojega prvega izdelka se je kalifornijska Transmeta poslovila. Transmetin paradni konj je bil procesor Crusoe, ki ga je odlikovala izjemno nizka poraba električne energije in posledično majhno gretje v primerjavi z Intelovimi primerki tistega časa. Intel je takoj odgovoril s tehnologijami za zmanjšanje porabe in prepolovil Transmetine dohodke v letu 2003. Naslednje leto je Transmeto zapustil še Linus Torvalds. Od takrat je podjetje tonilo vedno globlje, tako da so sedaj odločili prodati, kar je od podjetja ostalo, hongkonškemu Culturecom Holdings. Več o tem.

0 komentarjev

Poslovni rezultati Transmete

X-Bit Labs -

Podjetje Transmeta je prejšnji konec tedna objavilo poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja letošnjega leta. Kot so analitiki že dalj časa napovedovali, je podjetje poslovalo z izgubo. Neto dohodki od prodaje so znašali 6 mio dolarjev, medtem ko so lani znašali 6,1 mio v zadnjem in 4,1 mio dolarjev v prvem četrtletju. Izgube so znašale 20,1 mio dolarjev ali 0,15 dolarja na delnico. Izguba se je v primerjavi z lanskim leto zmanjšala; lani v prvem četrtletju 30,9 in v zadnjem 21,7 mio dolarjev.

Še besedica o pričakovanjih. Podjetje načrtuje okrog pet milijonov dolarjev prihodkov v tem četrtletju, izguba pa naj bi se spustila na 0,13 dolarja na delnico. Več o tem.

0 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Transmeta v rdečih.

Vnunet - Se mi zdi, da sem zadnjič jamral o "primanjkljaju odpuščanj"; ne kliči hudiča, pravijo. Transmeta, procesorje razvijajoče in izdelujoče podjetje, najbolj znano po enem svojih ustanoviteljev, Linusu Torvaldsu, je namreč v preteklem četrtletju pridelalo celih $7.5 MIO prihodkov, s katerimi so ustvarili $25.2 MIO izgube (v enakem obdobju lani $10.5 MIO prihodkov ter $17.8 MIO izgube). Podjetje bo vsled tega odpustilo 200 zaposlenih, kar pa predstavlja kar 40 % vseh zaposlenih, polega tega pa opustilo delo na procesorju TM6000 ter se osredotočilo na TM5800; obisk črnih številk pa pričakujejo leta 2003... Klik!

2 komentarja

Transmeta še vedno v škripcih

The inquirer - Transmeta je eno izmed tistih podjetij, ki je obljubljalo veliko, vendar pa so od teh napovedi ostale samo obljube, tistih pravih rezultatov pa ni bilo nikjer. Največji problem Transmete so njihovi procesorji, ki si niso nikoli na široko utrli poti v večino prenosnikov, ampak so vedno samevali v redkih modelih velikih podjetij. Poleg tega pa podjetje že prav v nedogled zavlačuje s predstavitvijo Crusoejev 5500 in 5800, ki jih tudi po zadnjih podatkih ne bomo ugledali v tej četrtini. Problem naj bi tičal v sami 0.13 mikronski tehnologiji, glavni krivec pa bojda ni Transmeta, ampak tovarna TSMC, ki se že vedno ukvarja s težavami in zahtevami, ki jih postavlja 0.13 mikronska tehnologija. Marsikatero podjetje se je zaradi neskončnih odlaganj odločilo, da ima dovolj Transmetinih obljub in se raje posvetilo drugim rešitvam. Tako podjetje je na primer Toshiba, precej skeptični pa naj bi bili tudi pri Fujitsuju. To vsekakor niso spodbudne novice za Transmeto, po internetu pa celo krožijo...

1 komentar

Novi Transmetini procesorji

The Register - Sodeč po The Registerju se kontraverzni proizvajalec procesorjev, Transmeta, pripravlja na predstavitev novih izdelkov. Konec meseca bomo tako ugledali dve novi družini procesorjev, TM5500 in TM5800. Čipi bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, kar pomeni tudi zmanjšanje napetosti na 1.1-1.6V ter 0.9-1.3V.
TM5500 bo imel 256KB L2 predpomnilnika, TM5800 pa 512KB. Glede frekvenc trenutno še vlada manjša zmeda, saj se načrti ter različne predstavitve ne ujemajo med seboj. Čipi bodo verjetno delovali pri frekvencah od 800 do 1GHz.
Skupaj z novimi procesorji bo predstavljena tudi nova različica Code Morphing Softwara, tokrat 4.2.0. V primerjavi s trenutnim TM5600 bo tako TM5800 hitrejši za 50% ob 20% večji varčnosti z energijo. Če bo temu res tako, se bo Transmeta resno uveljavila na trgu prenosnikov, mogoče pa tudi v Evropi in Ameriki (trenutno so Transmetini čipi popularni le med japonskimi proizvajalci).

0 komentarjev

Zavezništvo

X-Bit Labs - V petek sta AMD in Transmeta podpisala pogodbo o sodelovanju. Podjetji bosta delili tehnologije, ki si jih lastita. Transmeta je tako dobila pravico uporabe AMD-jeve x86-64 tehnologije (ki bo uporabljena v prihajajočih Hammer procesorjih) in HyperTransport interconnect technology (tehnologija, ki omogoča prenos podatkov med komponentami do hitrosti 6.4GB/s). Pričakovati je, da bo v bližnji prihodnosti AMD dobil kaj od Transmete (naprimer tehnologijo kako izdelati procesor z nizko porabo energije, ki bi AMD-ju prišla še kako prav).

1 komentar

...ter še več...

Jaz - Ja, nismo samo mi, bogi mali Slovenčki, ki imamo težave. The Inquirer ima tudi članek na to temo. Navajajo, da je IBM moral pri seriji DTLA celo zaustaviti proizvodnjo diskov. Sami so ugotovili, da z diski direktno ni nič narobe - težava naj bi tičala v kontrolerjih. Diski naj bi delovali brez problema sto odstotno stabilno. Kontrolerji naj bi imeli probleme z "nekaterimi od čipovij" ranga i440BX, AMD 751 ter KT 133A. Nikjer pa ni dobesedno navedeno, da naj bi probleme povzročal samo kontroler na Abitovih ploščah. Ja zanimivo, zelo zanimivo. Jutri DEFINITIVNO kličem po podjetjih za malo dodatnih informacij. Verjemite, obveščeni boste.

2 komentarja

Dva nova mobilna procesorja iz Intelovih logov

X-Bit Labs - Intel je danes tudi uradno najavil že prej napovedana mobilna procesorja, ki sta definitivno nekakšna mejna kamna v mobilni industriji. Gre namreč za prvi procesorja, ki deluje pri manj kot enem voltu napajalne napetosti, pri tem pa porabi manj kot pol wata energije. Seveda gre za Ultra Low Voltage Pentium3. Seveda stvarca doseže reklamirano porabo le v varčevalnem načinu, kjer deluje pri 300MHz, toda koga zanimajo takšne podrobnosti, kajne ? Drugi Ultra Low Voltage procesor je Celeron, ki je namenjen sub-notebook trgu. Oba procesorja sta izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, staneta pa $208 in $118 (velikoprodajne cene, seveda).

0 komentarjev

AMD & Transmeta

ZDNet - Na ZDNetu si lahko preberete zanimivo razmišljanje o skupni prihodnosti AMDja in Transmete. Podjetji že nekaj časa sodelujeta predvsem na področju serverskih procesorjev, toda ZDNetov pisec misli, da bi se morala združati. Moram priznati, da se v določenih pogledih kar strinjam z njim, saj bi podjetji z združitvijo precej pridobili. Ali bi to bilo dobro za kupce ali ne pa je težko povedati, saj je za trg vedno boljše, če je več konkurentov. No, zadevo preberite in premislite sami .

3 komentarji