»

Izšel VirtualBox 2.1

The inquirer - Sun je izdal novo verzijo svojega programa VirtualBox, s katerim lahko na Linuxu, Macu, OS/2, Windows in Solarisu poganjamo navidezni računalnik v okolju x86. Nova verzija 2.1 prinaša kar nekaj novosti, med njimi omenimo
  • podporo za strojno virtualizacijo na Mac OS X,
  • eksperimentalno podporo za 64-bitne simulacije v 32-bitnem gostiteljskem sistemu,
  • podporo za Intelove izboljšave v procesorjih Nehalem,
  • 3D-pospeševanje prek OpenGL,
  • izboljšani NAT, ki je hitrejši, zanesljivejši in podpira ICMP echo ping,
  • boljšo mrežno povezljivost z gostiteljem pod Windows in Linuxom,
  • in še nekatere druge.
Sun trdi, da je od lanskega januarja, ko je izšla prva stabilna različica, program s spleta preneslo že več kot osem milijonov ljudi, poltretji pa se jih je registriralo. Trenutno ga prenesejo 25.000-krat dnevno.

Večina kode je v obliki programa VirtualBox Open Source Edition (OSE) izdana tudi pod odprtokodno licenco GNU General Public (GPL), ki vsebuje praktično vse, razen podpore za RDP-strežnik, nekaj...

28 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

Linux jedro v treh dimenzijah

Slashdot - Uf, morda se bo kdo malce začudil, ko bo po dolgem času na prvi strani Slo-Techa zopet uzrl moj nadimek, ampak kaj morem - tudi nekoč najbrž najbolj priden pisun in trenutno eden izmed najbolj lenih članov tima kdaj dobi kanček motivacije, da se usede za nekaj minutk na svoj škripajoč stol in kaj spiše [:D]. Začnimo z bolj nezahtevno temo:

Oboževalci Linuxa si lahko na tej strani ogledate, kako si nekateri predstavljajo jedro tega operacijskega sistema. Če me spomin ne vara, sem o nečem podobnem pred časom že pisal, vendar pa je šlo takrat zgolj za 2D sličico. Tokrat si lahko jedro Linuxa ogeldate kar v 3D (tako vsaj pravijo na Slashdotu). Torej, če vam radovednost ne da miru, potem - saj veste - KLIK![:D]

3 komentarji

Semi računalniška novica

Overclockers Australia - Tole je pa zopet ena stvar, ki me je impresionirala... Sicer ni ravno veliko povezana z računalništvom, malce pa vseeno. Vsi tisti, ki občudujete dobre jeklene konjičke si morate ogledati tole.
Nekdo je v svojo Hondo Acuro vgradil čuda stvari. Če si ogledamo je tu en super-duper radio, oh in sploh hudi zvočniki, ki si jih lahko od spodaj ogledamo iz prtljažnika skozi pleksi steklo, znotraj je en kup huuuudih ojačevalcev ter računalnik! Da, prav ste slišali... računalnik z monitorjem v prtljažniku ter z dvema v naslonjalih za glavo od voznika in sovoznika. Res, tole si le oglejte, načudili se boste še in še!

6 komentarjev

Kako napisati virus za Linux?

Linux Weekly News - Gotovo ste že kar malce siti vsakodnevnih poročil o tem, koliko škode je naredil nek nov virus, ki se širi z elektronsko pošto in je še za odtenek naprednejši od svojih predhodnikov. Gotovo ste že tudi rahlo siti poročil o virusih, ki ogrožajo operacijski sistem Windows preko neštetih varnostnih lukenj. Če je temu tako, potem si morate ogledati Linux, ki je že marsikaterega uporabnika navdušil s svojo varnostjo. Če gre verjeti poročilom, je Linux ena izmed zadnjih trdnjav, za katere je pisanje virusa vse prej kot lahko opravilo. To dokazuje tudi članek, ki obravnava ravno pisanje parazitskih virusov za Linuxove izvršne datoteke ELF. No, če vas zanima kako pisanje virusa izgleda, potem se odpravite na to stran. Seveda pa avtor navaja, da stran, čeprav vsebuje veliko vrstic kode, ne vsebuje niti ene popolne kode virusa.
No, čeprav vse skupaj na prvi pogled izgleda kot nek poziv hekerjem, naj začnejo pisati viruse za Linux, pa sem mnenja, da je vse skupaj mišljeno bolj kot raziskava,...

0 komentarjev

Distribucije, distribucije, ...

Slashdot - Linux je trenutno eden izmed najbolj razvijajočih se operacijskih sistemov, ki pa ima manjšo napako - ogromno distribucij, za katere niti natanko ne vemo kaj vsebujejo, ter ali so sploh priporočljive za uporabo. Za vse tiste, ki pravite, da RedHat Linux, SuSE Linux, ali kakšna druga malce bolj poznana distribucija nista tisto glavno, kar bi morali imeti vsi, ter bi radi preizkusili še kaj drugega, a se bojite, da druge distribucije malce zaostajajo za bolj znanimi (vsebujejo zastarele različice programov ali pa nekaterih sploh ne vsebujejo), si morate ogledati to stran, kjer boste našli bazo uporabnih podatkov o kar lepem številu distribucij. Našli boste kratke opise, ter informacije o tem, katere različice programov so vključene vanje. Priporočam!

0 komentarjev

AtheOS

Slashdot - Zadnje čase se vse vrti okrog Linuxa in Windows XP, tako da se kaj rado zgodi, da zgrešim kakšen manjši, a nič manj zanimiv projekt. Za vse tiste, ki mislijo, da so BeOS, Linux, Windows 9x/NT/200/XP in različni Unixi edini operacijski sistemi, si morajo ogledati to stran, na kateri deluje projekt AtheOS. AtheOS (adeos?) je ime za operacijski sistem, ki ga razvija gruča navdušencev. Čeprav je AtheOS šele v različici V0.3.5, ki ni niti slučajno primerna za končne uporabnike, ampak bolj za navdušence, ponuja podporo AMD-jevim in Intelovim procesorjem v večpprocesorskih sistemih, razna programerska orodja, podpora Apachu, ter še veliko bolj ali manj uporabnih programov. Čeprav je nekaj programov migriranih iz Unixa, AtheOS ni bil nikoli mišljen kot klon BeOS-a ali drugih sistemov, ki temeljijo na Unixu, ampak kot now "čist" operacijski sistem. Če vas je operacijski sistem pritegnil, potem si ga lahko popolnoma zastonj snamete iz interneta (GPL licenca), vendar vam prej priporočam, da...

1 komentar

Računalniška starosta

Wired News - Mogoče se še spomnite (mogoče pa tudi ne) starih računalnikov, ki so bili sestavljeni iz ogromnega števila čipov (danes tak skupek nadomesti 1 mikroprocesor), vendar so takrat veljali za najzmogljivejše primerke. Če vas vsaj malo daje nostalgija po starih časih, potem si morate ogledati to stran, kjer so opisali in poslikali dogajanje na Vintage Computer Festivalu - festivalu, kjer se zberejo lastniki starih (ampak zares starih) računalnikov. Vredno ogleda.

0 komentarjev