»

AMD bo v procesorje integriral PCIe

The inquirer - Pravzaprav krmilnik za PCIe, če smo natančni. Po integraciji krmilnika za delovni pomnilnik se nam tako obeta še integracija krmilnika za PCIe, kar bi nedvomno pomenilo precej velik korak k znižaju latenc na PCIe vodilu, kar posledično pomeni hitrejše delovanje vsega, kar se zanaša na prenos podatkov preko PCIe. Končno je tako postalo jasno, zakaj se bo uporabilo vseh 1207 nogic na procesorjih, ki bodo izdelani za socket 1207, ki je napovedan za drugo četrtletje 2006. Intel bo zgledu verjetno sledil, čeprav se še ne ve kdaj, novica pa je na voljo tule.

18 komentarjev

WAP pod nadzorom staršev

Slashdot - Angleški mobilni operaterji so se dogovorili za sodelovanje, v okviru katerega bodo uvedli sistem, ki bo vsem mladoletnim osebam prepovedoval oz. preprečeval dostop do vsebin za odrasle. Otočani, ki jih vse skupaj verjetno preveč skrbi, nameravajo takšno cenzuro uvesti za slike, igre, video, klepetalnice in internetni dostop, kratkih sporočil SMS in pogovorov pa zaenkrat še ne nameravajo (ne morejo?) cenzurirati.

Če bo ta korak močno vplival na prodajo telefonov (nenazadnje najstniki po navadi najbolj sledijo novim tehnološkim trendom), se bo verjetno pokazalo relativno hitro, za podobne korake pa se v naši kokoški verjetno še ni za bati, kajti za večino mladoletnikov je UMTS še malenkost predrag. Klik!

6 komentarjev

Maxtor MaXLine™

Maxtor - Maxtorjevi MaXLine ATA diski so nova zadeva na trgu, toda to niso navadni diski. Če že ne zaradi cene, pa zaradi njihove neverjetne vzdržljivosti in kapacitete. Do 320GB veliki modeli lahko delujejo 24/7 (24 ur na dan, 7 dni v tednu), brez ugašanja, zdržijo pa nad milijon delovnih ur.

Predstavili bodo več modelov teh diskov. S 5400 obrati na minuto in do 320GB se bo ponašala linija MaXLine II, linija MaXLine Plus II pa se bo vrtela s 7200 RPM in podpirala do 250GB. Obe liniji sta opremljeni z ATA133 vodilom, novejši modeli pa bodo imeli tudi SerialATA. Še več o tem pa na Shareholder.com!

9 komentarjev

Test Maxtorjevega diska

X-Bit Labs - Maxtor je eno izmed podjetij, ki bi lahko končalo v stečaju ali pa bi ga za drobiž kupil kakšen drug proizvajalec. Znano je namreč, da je imel Maxtor v preteklosti kar precejšnje težave in samo Hyundaiu se lahko zahvali, da so se obdržali v svojem poslu. No, največja ironija (če se spomnimo na preteklost) je, da je danes Maxotor eno izmed največjih podjetij, ki narekuje nove standarde in ki je z nakupom Quantuma pridobilo ogromno. Številni ga poznate po vsiljevanju standarda ATA/133, ki je po mnenju mnogih nateg, vendar pa je glede na dejstvo, da je združljiv z vsemi ATA standardi za nazaj čisto vseeno, če ga vaš disk vsebuje ali ne. Tisti, ki podjetja še niste spoznali, ga boste kmalu, ko boste naleteli na teste njihovega najnovejšega diska D740X-6L, ki utegne postati novi "IBM" med diski. Disk je originalno zasnoval Quantum, vendar ga nikoli ni uspel izdati, saj ga je še med končnim postopkom razvoja presenetil Maxtor s svojo napovedjo o nakupu celotnega podjetja. Disku se kar...

1 komentar

Test SOYO matične plošče

vir: Hexus
Hexus - SOYO je kar poznano ime med proizvajalci matičnih plošč, saj so že zelo zgodaj začeli v svoje izdelke vključevati tudi razne overclockerske zmogljivosti. In ljudje so bili srečni, da so lahko navijali svoje procesorje. Toda kmalu so ugotovili, da plošča ne sme biti samo zmogljiva ampak tudi lepa. SOYO-v odgovor na nove zahteve je bila Soyo SY-K7V Dragon, ki danes ni sicer zmogljivostni prvak, saj bazira na naboru KT266, vendar ponuja kar nekaj lepotnih dodatkov. Prvo, kar bodo opazili številni je lepa črna...

2 komentarja

ATA133 na ABIT matičnih ploščah

X-Bit Labs - Marsikdo je bojkotiral nov ATA 133 standard, saj so mnogi menja, da gre preprosto nateg, saj je med ATA 100 in ATA 133 enostavno premajhna razlika. No, roko na srce velike razlike ni bilo opaziti že med ATA 66 in ATA 100 diski, vendar pa proizvajalci raznih naborov in krmilnikov vseeno nimajo veliko za izgubiti tudi če podprejo ATA133, saj je le-ta združljiva z vsemi standardi za nazaj. No, Intel kljub temu vztraja, da v standardu ATA133 ni prihodnosti, prav tako pa se je za podoben korak odločil tudi Seagate, ki bo raje počakal na standard SerialATA. Kaj pa mi uporabniki? Če hočete uživati v najnovejšem standardu, si boste morali kupiti poseben krmilnik na PCI vodilu, ali pa kupiti novejšo ploščo nekaterih proizvajalcev, na katere že tradicionalno vgrajujejo krmilnike drugih podjetij, kot so npr. HighPoint in Promise. Ena izmed prvih proizvajalcev, ki sta podprla ATA133 sta bila SOYO in Iwill, za podoben korak pa so se sedaj odločili tudi pri ABIT-u, kjer so ugotovili, da z novim...

1 komentar

Promise UATA 133

X-Bit Labs - Po svojih kontrolerjih znano podjejte Promise je izdalo nov kontroler, ki podpira nov standard ATA 133, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 133 megabajtov na sekundo. Resda sta trenutno na tržišču le dva diska, ki ta standard podpirata, a jih bo kmalu več. Novi standard z novimi diski bo gotovo primeren za izdelvo poceni ATA RAID polj. . Več detajlov najdete tukaj.

4 komentarji

SOYO predstavil novo različico SY-K7V plošče

X-Bit Labs - SOYO je predstavil novo različico plošče SY-K7V, ki se bo imenovala SY-K7V DRAGON-plus. Namenjena bo AMD-jevim procesorjem Athlon in Duron. Za kar najhitrejše delovanje, bo SOYO na ploščo pricinil nabor VIA KT266A, ki je znan po svojih izjemnih rezultatih v navezi s pomnilnikom DDR SDRAM. Malce bolj zahtevnim, pa bo plošča ponudila tudi podporo pametnim karticam (Smart Card). Plošča bo izdelana v obliki ATX in bo vsebovala 5 PCI, 1 AGP Pro (podpora vsem trem načinom - 1x/2x/4x) in 3 DIMM reže, v katere bomo lahko dali kar 3 GB pomnilnika. Tiste, ki so se odločili, da bodo povsem prenovili sistem, bo gotovo razveselila integrirana zvočna kartica CMI 8783, ki se ponaša s šestkanalnim zvokom, klasična 10/100 Mbit/s integrirana mrežna kartica, ter Promisov FastTrak 100 Lite krmilnik, ki bo zadovoljil tudi uporabnike, ki potrebujejo RAID0 in RAID1.

1 komentar

Nova SOYO-va plošča

X-Bit Labs - Čeprav je pozornost usmerjena v DDR SDRAM, se platforme SDRAM razvijajo naprej. Temu priča tudi nedavna predstavitev SOYO-ve matične plošče SY-7VBA 133U, ki bazira na naboru VIA Apollo Pro133T in je namenjena Intelovim Socket370/FC-PGA2 procesorjem s 100 ali 133 MHz FSB. Plošča je oblike ATX in vsebuje 3 DIMM reže, v katere lahko vtaknemo do 1.5GB PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 2 ISA reže. Hm, zanimivo, da se še kdo zanima za praktično mrtvo ISA vodilo, vendar pa bo to prišlo prav marsikateremu računalniškemu zanesenjaku, ki še vedno poseduje hardverski modem, ISA mrežno ali zvočno kartico. Plošča podpira še ATA/100, 4 USB vtičnice AC’97 zvočno kartico, vsebuje pa še VT82C686B South Bridge čip.

0 komentarjev

ABIT KT7, KT7-RAID, KT7A in KT7A-RAID BIOS

ABIT - Še ena kratka novica. Izšli so novi BIOS-i za ABIT KT7, KT7-RAID, KT7A in KT7A-RAID matične plošče. Novega na njih je večja stabilnost za AMD Athlon procesorje s FSB-jem 133MHz, podpora za 1.4GHz Athlone (šele zdaj?!), povečana kompatibilnost SCSI komponent in nekaj popravljenih hroščkov. Pred flash-anjem si OBVEZNO preberite navodila, da se ne bodo zgodile kakšne nesreče.

2 komentarja

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji

Intel ne bo podprl UDMA133 standarda

ZDNet - Pred nekaj dnevi predstavljen nov UDMA133 standard,ki pa naj ne bi bil, po poročanju ZDNETa, podprt s strani Intela. Medtem ko VIA in SiS ne vidijo nobenega problema, pri prilagoditvi svojih čipsetov tej podpori, pa se Intel brani podpore novemu standardu. Vendar pa pri tem naj ne bi bil edini. Tudi Seagate (drugi največji proizvajalec diskov) ima podobne misli. Seagate vidi več prednosti v uporabi SATA (Serial ATA) vodila, pa čeprav naj bi bilo do uporabe le tega v proizvodnji še nekaj let. Če ta naj bi bil podprt šele v Intelovih ICH5 (Intel Controller Hub 5) čipih leta 2003. Bomo videli kakšen bo potek te odločitve.

0 komentarjev

DDR era računalništva se začenja decembra

X-Bit Labs - Veliko je bilo špekuliranja, da se bo DDR med nas prebil decembra in očitno bo to tudi res. Pri IWillu so najavili, da bodo začeli masovno razpošiljanje svojih DDR plošč ravno 1. decembra. Nekako takrat bo tudi Micron začel masovno proizvodnjo in dobavljanje PC1600/PC2100 DDR SDRAMa, tako da bo kombinacija popolna. Škoda le, da pri nas ni uvoznika za IWill, toda brez skrbi. DDR bo prej ali slej prišel tudi k nam [:)].

3 komentarji