»

Amazonova športna zapestnica Halo analizira glas

Slo-Tech - Amazon je v preizkusno obdobje lansiral Halo, skupek športne zapestnice in povezane aplikacije, katerega samosvoji podrobnosti sta, da skuša z analizo glasu izluščiti uporabnikovo čustveno stanje in s fotografiranjem določiti delež telesne maščobe.

Amazon je na zanimiv način zakorakal v zelje Fitbitu, Applu in ostalim, ki so že vkopani na področju pametnih pomočnikov za fitnes, šport in dobro počutje. V zaenkrat še omejeno rabo je lansiral Halo, ambiciozen združek športne zapestnice in telefonske aplikacije za analizo naše fizične aktivnosti, spanca in počutja. Kot konkurenca, na primer v preteklem tednu napovedana Fitbitova ura Sense, skuša s pomočjo merjenja telesne temperature določati kvaliteto spanca in razbirati vzorce v srčnem utripu, čeprav pri slednjem ne gre tako daleč kot Applovi izdelki zadnjih generacij in Amazon za napravo ni vložil uradne prošnje za status medicinskega pripomočka.

Toda Halo se od druščine loči v dveh zanimivih novostih. Prva je določanje deleža...

12 komentarjev

Microsoftovi podizvajalci poslušajo nekatere uporabniške pogovore prek Skypa

Slo-Tech - Minuli mesec smo poročali, da lahko nekateri Googlovi zaposleni in podizvajalci v določenih primerih poslušajo pogovore, ki jih posname Google Assistant. Izkazalo se je, da ni edini, saj tudi Microsoft lahko sliši, kaj se pogovarjamo prek Skypa. Kadar uporabljamo storitev za avtomatično prevajanje, lahko Microsoftovi podizvajalci te pogovore poslušajo, kažejo dokumenti, ki jih je pridobil Motherboard Vice.

Microsoftova spletna stran sicer jasno navede, da se posnetki pogovorov, kadar se uporablja prevajalnik, lahko analizirajo, a nikjer ne piše, da bodo to počeli ljudje. Motherboard je pokazal, da imajo ljudje dostop do zvočnih posnetkov na Skypu, prav tako pa imajo vpogled v pogovore, ki jih posname Cortana. Dostop imajo celo pogodbeni podizvajalci, torej...

7 komentarjev

Googlovi zaposleni poslušajo vaše pogovore z Google Assistantom

Slo-Tech - Ta teden je odjeknila vest, da imajo Googlovi zaposleni dostop do pogovorov, ki jih opravljamo s pomočnikom Google Assistant, in da jih tudi sistematično poslušajo. Novinarji belgijske hiše VRT NWS so odkrili, da zaposleni poslušajo te pogovore, da bi izboljšali iskanje. Nekateri izmed teh pogovorov so povsem neškodljivi, drugi pa lahko vsebujejo tudi zelo osebne informacije.

Govorni pomočniki so v zadnjem času postali precej priljubljeni, saj jih imajo Amazon, Google, Apple, Microsoft in drugi. Telefon le na glas vprašamo, kakšno je vreme v Mariboru, pa nam bo odgovoril. Da se ti pogovori snemajo in shranjujejo, je jasno zapisano v pogojih uporabe, ki pa jih večina seveda ne bere. Ne piše pa, da lahko Googlovi zaposleni to poslušajo. Google je celo zatrjeval, da...

24 komentarjev

Facebook želi vaše bančne podatke

Slo-Tech - Facebook ima novo zamisel, kako še okrepi svojo vez z uporabniki. Največje ameriške banke je kontaktiral s predlogom za sodelovanje, ki bi vključevalo uporabo bančnih podatkov njegovih uporabnikov. The Wall Street Journal poroča [odprta povezava], da je Facebook začel pogovore z bankami JPMorgan Chase, Wells Fargo, US Bank in Citigroup glede potencialnega sodelovanja v prihodnosti. Končni cilj je ponuditi uporabnikom možnost dostopa do podatkov o kreditnih transakcijah in stanju na računu prek Facebooka.

Facebook razmišlja, da bi uporabnike pritegnil in predvsem zadržal na svojih straneh dlje tako, da bi jim v Messengerju ponudil bančne storitve. Zaradi tega je stopil v stik z bankami in preveril, ali obstaja pripravljenost za sodelovanje. Glavni problem je...

17 komentarjev

Google Duplex govori kot človek

Slo-Tech - Ko je Google minuli mesec predstavil glasovnega pomočnika Duplex, ki v našem imenu pokliče v restavracijo in se v povsem človeškem glasu in jeziku dogovori za rezervacijo, so bili odzivi mešani. Po eni strani moramo pohvaliti dovršenost tehnologije, saj sintetiziran glas zveni resnično človeško, stavki pa imajo rep in glavo, po drugi strani pa se je marsikdo počutil nelagodno ob misli, da bi lahko govoril z robotom, ne da bi to vedel. Google je kmalu zagotovil, da se bo Duplex v vseh primerih jasno identificiral. V tedaj predvajanem posnetku namreč ni bilo videti, da bi sogovornik to ugotovil, a so dvomljivci tudi izpostavili dejstvo, da bi bil celoten pogovor kaj lahko zmontiran ali odigran. Google je seveda trdil, da to ni res.

...

20 komentarjev

Amazonova Alexa snemala pogovor in ga poslala naključnemu stiku

Slo-Tech - Po definiciji morajo Alexa (Amazon Echo), Google Home, mobilni telefoni in podobne naprave ves čas poslušati pogovore v okolici, če naj se odzovejo na ključne besede in postorijo želeno. To lahko predstavlja varnostno tveganje, če hekerji uspejo vdreti vanje, saj jih zlahka spremenijo v prisluškovalno napravo. Še bizarnejša zgodba pa se je zgodila paru iz Oregona, ki sta prejela telefonski klic od enega izmed moževih zaposlenih. Po telefonu je dejal, naj takoj izključita Alexo, ker da njune pogovore trosi naokoli. Amazon je bizaren incident potrdil.

O incidentu je sprva poročala lokalna televizija Kiro-TV, na katero se je obrnila uporabnica Danielle. Povedala je, da imata z možem doma Amazonovo Alexo. Pred nekaj tedni...

59 komentarjev

NSA zmore zapisati večino pogovorov

The Inercept - The Intercept je objavil nove dokumente iz Snowdnovega svežnja, ki pričajo o sposobnostih NSA pri prepoznavi govora in njegovega zapisa. Čeprav se je že dlje časa špekuliralo, da NSA zmore prepisati posnetke prestreženih telefonskih pogovorov, smo šele sedaj dobili trdne dokaze, da je tehnologija že zelo razvita, praksa pa zelo razširjena.

NSA je že leta 2006 razpolaga s tehnologijo, ki so jo interno imenovali Google for Voice. Prisluškovanje telefonskim pogovorom od nekdaj sodi med osnovne dejavnosti NSA, a donedavna so vedno potrebovali človeka, ki je pogovor poslušal in zapisal vsebino. To je pomenilo, da lahko obravnavajo zgolj zanemarljiv del vseh svetovnih pogovorov. Tehnologija to spreminja. Popolna transkripcija sicer še ni mogoča, so pa trenutni sistemi temu že dovolj blizu, da lahko sami...

50 komentarjev

NSA za nekaj držav hrani vse telefonske pogovore

Slo-Tech - Novi dokumenti iz NSA, ki jih je razkril Washington Post, prinašajo slabe novice, če kličete v državi, ki so jo ZDA uvrstile na svoj radar. Obstajajo namreč države - katere, zaradi nacionalne varnosti časnik ni razkril - kjer NSA prestreza, snema in hrani vse telefonske pogovore.

Da NSA zbira prometne podatke o telefonskih pogovorih po celem svetu, od koder potem gradijo sezname povezanih oseb glede na lokacijo in komunikacije, smo pisali že lani. Letos smo ugotovili, da je svet vendarle prevelik, da bi NSA beležila vse telefonske pogovore. Toda v kakšni državi bi pa to šlo.

Po zadnjih razkritjih ima NSA orodja in tehnične zmožnosti, da prestreza in shranjuje vse telefonske pogovore v zadnjih 30 dneh v neki...

23 komentarjev