»

NASA na Zemljo uspešno prinesla vzorec asteroida

vir: NASA
NASA - Kapsula z vzorcem materiala z asteroida Bennu, ki ga je Nasina odprava OSIRIS-REx pobrala pred tremi leti, je nepoškodovana pristala v ameriški pustinji.

20. oktobra 2020 smo lahko spremljali zanimiv vesoljski podvig, ko je Nasina sonda OSIRIS-REx pobožala asteroid Bennu in na ta način iz njega izvabila nekaj vzorčnega peska ter kamenja. Postopek je zbral toliko materiala, da se zadrževalna komora ni mogla več zapreti in so jo morali pospešeno potegniti v kapsulo, v kateri je nato odpotovala proti Zemlji. Glede na obnašanje sonde so izmerili, da vzorec tehta nekje med 150 in 350 grami, kar je dosti več od predvidenih 50 gramov, kolikor so si na štartu želeli. Točen izkupiček bo znan že kmalu, kajti kapsula je sedem let po začetku misije danes, nekaj pred peto popoldne po našem času, pristala v puščavi ameriške zvezne države Utah. Ni šlo sicer povsem brez nevšečnosti, kajti zaviralno padalo se je odprlo precej prej, kot je bilo načrtovano - na 6000 metrih namesto na 1500 metrih -...

10 komentarjev

ESA uspešno izstrelila Juice proti Jupitru

Slo-Tech - Z izstrelišča v Francoski Gvajani je Evropska vesolja agencija danes ponoči uspešno izstrelila raketo Ariane 5, ki je v vesolje ponesla plovilo Juice (Jupiter Ice Moons Explorer). Kot pove ime, je namenjeno proti Jupitru, obiskalo pa bo lune Ganimed, Kalisto in Evropa, ki imajo pod zamrznjenim površjem po predvidevanjih večje količine tekoče vode.

Juice čaka dolga pot. Jupiter bo dosegel julija 2031, nato bo večkrat letel mimo vseh treh lun (mestoma le 200 km nad površjem), še tri leta pozneje pa se bo utiril v orbito okoli lune Ganimed. Konec leta 2035 se bo misija končala s trkom v Ganimed. Proti Jupitru bo Juice potoval s štirimi gravitacijskimi pospeški Zemlje in Venere. Poti proti zunanjim planetom namreč ni premica, temveč vključuje več obkrožitev Sonce in notranjih planetov, da plovilo nabere dovolj energije in hitrosti.

Na cilju bo Juice ugotavljal, kakšen so Jupitrove lune in ali se nemara kje skriva življenje. Pri tem bo izpostavljen temperaturam, ki bodo segale od...

8 komentarjev

Sonda Lucy odšla na dvanajstletno pot

vir: NASA
NASA - Včeraj so iz Cape Canaverala izstrelili Nasino sondo Lucy, ki bo v naslednjem ducatu let obiskala sedem asteroidov, od tega šesterico trojancev v Jupitrovi krožnici okoli sonca.

Naše osončje poleg večjih teles, kot so planeti in njihove lune, sestavlja še vrsta manjših, a ravno tako zanimivih objektov. Mednje spadajo tudi tako imenovani trojanski asteroidi, ki si z večjimi objekti delijo njihovo krožnico na poti okoli še večjih teles, kot je Sonce. To pomeni, da se nahajajo v Lagrangeevih točkah L4 ali L5 planeta, kjer so si gravitacijski sili planeta in Sonca ter centrifugalna sila v ravnovesju. Takšnih asteroidov naj bi bilo več kot milijon; popisanih je približno 7000, velika večina jih dela družbo Jupitru, nekaj jih imajo Mars, Neptun in Uran, vsaj enega tudi Zemlja. Jupitrovi trojanci se delijo na "grški" tabor, ki nosi imena junakov starogrške strani v Iliadi in potuje pred planetom, in pa "trojanski" tabor, z imeni junakov Troje, ki Jupitru sledi.

Ti na videz neugledni...

4 komentarji

Nasa bo letela po Titanu

vir: NASA
NASA - NASA bo sredi prihodnjega desetletja na Saturnovo luno Titan poslala letečega drona Dragonfly, ki bo tam raziskoval izvor življenja.

Titan je največja Saturnova luna in za Jupitrovo Ganimed druga največja v našem osončju. Kot planet Merkur veliko nebesno telo je posebno zato, ker ima stabilno atmosfero na osnovi dušika, medtem ko je površje prekrito z ledom in rekami ogljikovodikov, predvsem metana in etana. Strokovnjaki domnevajo, da bi mešanica dušika, vode in energije ob udarcih meteoritov lahko proizvedla zametke življenja, zato si to okolje že dalj časa želijo bolje raziskati. Prav zaradi tega bo to cilj četrte Nasine misije v okviru programa New Frontiers, v kateri bodo leta 2026 tja poslali letečega drona Dragonfly.

Titanova atmosfera...

9 komentarjev

Sonda InSight pristaja na Marsu!

NASA - Pristanki na Rdečem planetu so težavni, ker ima ravno dovolj atmosfere, da je treba paziti na hitrost in pregrevanje, a hkrati ne dovolj, da bi bilo mogoče enostavno zavreti s padali. Zato so danes oči sveta uprte proti Marsu, kjer bo po petletni suši ponovno uspešno pristalo človeško plovilo. Pred dvema letoma je Evropska vesoljska agencija tja poslala Schiaparelli, ki se je raztreščil. Tokrat je na poti sonda InSight ameriške Nase, ki naj bi malo pred 21. uro po slovenskem času telebnila na Mars.

InSight je neke vrste nadaljevanje misije Phoenix iz leta 2008. Med pristajanjem na Marsu bo InSight sedem minut brez povezave z nadzorom misije. NASA trdi, da so edino oni uspeli na Mars poslati sonde, ki se niso razbile med pristankom,...

80 komentarjev

Cassini preživel spektakularen spust skozi Saturnove obroče

NASA - Vesoljska sonda Cassini je preživela prvo izmed 22 prečkanj ravnine Saturnovih prstanov, so sporočili iz NASE. Prečrkanje s hitrostjo več kot 100.000 kilometrov na uro relativno na Saturn, je izvedla včeraj, danes ob 8.56 uri zjutraj pa se je ponovno oglasila Zemlji in že začela pošiljati prve fotografije Saturna in prstanov s tako majhne razdalje.

NASA je Cassini-Huygens izstrelila davnega leta 1997 in ga usmerila proti zunanjemu delu osončja. Plovili sta se ločil konec leta 2004, ko se je Huygens usmeril proti Saturnovi luni Titan, kjer je 14. januarja 2005 tudi uspešno pristal. Cassini je nadaljeval opazovanja Saturna, sedaj pa mu je začelo zmanjkovati goriva. NASA je zato začela sklepni del misije, ki se bo končala 15. septembra letos s kontroliranim padcem na Saturnovo površino. Zanimiv je tudi razlog zakaj -...

21 komentarjev

Juno ob svitu v Jupitrov objem

Slo-Tech - Vesoljska sonda Juno, ki je na poti že skoraj pet let, bo navsezgodaj zjutraj prispela na cilj. Ob 5.18 uri po slovenskem času bo pričela približno pol ure dolg zadnji stadij utirjenja v Jupitrovo orbito, kjer bo slabi dve leti opravljala znanstvene raziskave. Jutrišnji manever predstavlja najnevarnejši del misije, saj je pri aktivaciji potisnikov za 35 minut največ možnosti, da gre kaj narobe.

Juno so z izstrelišča na Floridi na pot poslali 5. avgusta 2011. Čeprav se razdalja med Zemljo in Jupitrom giblje med 4,2 in 6,4 astronomskimi enotami, je moral Juno prepotovati kar 18,7 astronomskih enot, da je do Jupitra prispel v ugodni konfiguraciji in s primerno hitrostjo. Vesoljska dinamika je zanimiva veda, v kateri zemeljska...

30 komentarjev

Zdaj gre zares: New Horizons pri Plutonu

Pluton si je sposodil kinetično energijo pri Jupitru. Vrnil je ne bo.

Slo-Tech - Po skoraj desetih letih se misija New Horizons bliža vrhuncu. Jutri ob 13.50 bo plovilo najbližje Plutonu, kar bo idealna in za zelo dolgo časa tudi zadnja priložnost za posnetke najslavnejšega pritlikavega planeta, ki je bil ob začetku misije še planet. Pluton je majhen, saj ima premer vsega 2368 kilometrov (Zemljin znaša 12.742 kilometrov), in zelo daleč, saj je od Sonca oddaljen 40-krat toliko kot Zemlja.

Da je New Horizons tja prispela v doglednem času, je morala potovati hitro in obenem izkoristiti še Jupitrovo potencialno energijo. Razdalje v vesolju so ogromne in da sploh kam pridemo z omejeno zalogo energije in goriva, ki ju lahko tovorimo v vesolje, smo se že zdavnaj naučili krasti kinetično energijo planetom. Ti...

36 komentarjev

Tekoča voda na Marsu

Slo-Tech - Nekoč je bila na Marsu tekoča voda, a od tega so minili že eoni in danes je vsa tamkajšnja voda zamrznjena ali v atmosferi kot para, je veljalo do danes. Rover Curiosity pa je na Marsovem površju v kraterju Gale odkril dokaze za tekočo vodo na Marsu. Pravzaprav za najboljši možen približek, saj je odkrita tekoča voda izjemno slana. O odkritju danes poročajo v Nature Geoscience.

V kraterju Gale, ki se nahaja blizu ekvatorja, so odkrili bogate zaloge perkloratov. Te soli znižujejo zmrzišče vodnih raztopin, kar počno vse soli, ter so zelo higroskopne (iz zraka nase vežejo vodo). To bi lahko omogočilo zelo primitiven dnevni vodni cikel na Marsu. Ponoči bi se voda iz atmosfere kondenzirala na kalcijevem perkloratu,...

23 komentarjev