»

Intel občutno niža cene SSD-jev

VR - Zone - Intel nas je razveselili z novico, da bodo krepko znižali cene nekaterih svojih SSD-jev iz družin SSD 320, SSD 330 in SSD 520. Poleg tega predstavljajo nov največji model v družini 330, s čimer bodo zadovoljili tudi zahtevnejše uporabnike.

Intel je poskrbel, da si družini 330 in 520 ne hodita v zelje. V prvi so pogoni cenejši in počasneje, poleg tega so bili omejeni na 180 GB, medtem ko so v 520 dražji, a hitrejši. Novi 240 GB-model 330 bo stal med 200 in 210 dolarjev in se ne bo bistveno razlikoval od ostalih predstavnikov družine. To pomeni branje s hitrostjo 500 MB/s, pisanje s 450 MB/s in do 42.000 IOPS s 4 KB-bloki podatkov.

Znižanje cen ostalih modelov pa bo skorajda tretjinsko. Družina 320 se ceni takole (v oklepaju so cene OEM-verzije): 300 GB-model s 520 (500) na 444 (464) dolarjev, 600 GB-model pa s 1060 (1040) na 880...

101 komentar

Pentium 4 v stilu Commodore 64

P4 v stilu C-64

golem.de - Starejši bralci se gotovo spominjate slavnih mlinčkov kot so C-64, Amiga 500 (pisec te novice je imel seveda oba) in Atari ST. Tokrat nas ne zanima takratna superiornost nad PC-ji, pač pa sama zasnova teh računalnikov. Sveta preproščina je omogočala, da so inženirji shranili vsa vezja kar v ohišje tipkovnice.

Tudi v aktualnem svetu PC-jev smo priča poizkusom, da veliki stolpi spet postanejo predmet zanimanja samo profesionalcev in entuzijastov. Vsem ostalim naj bi (beri bodo) zadostovali ali prenosni računalniki in/ali HTPC-ji.

Očitno navdušeni nad zasnovo prej omenjenih dedkov, so v do sedaj neznanem podjetju Cybernet oblikovali PC, katerega drobovina je shranjena pod tipkovnico. Pregled specifikacij pokaže, da je malček povsem spodoben računalnik. Srce sistema predstavlja Pentium 4, ki lahko bije tudi pri 3.2 GHz, vgradimo lahko do 2 GB RAM-a, za...

45 komentarjev

Gigabyte i-RAM 2

VR - Zone - O Gigabyte-ovem i-RAM-u smo že obširno poročali. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto iz magnetnih plošč se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kljub temu, da i-RAM nikoli ni bil dobavljiv v večjih količinah, niti ni segel do srca (in potem v denarnico) navdušencev, Gigabyte že pripravlja naslednika. I-RAM 2 bo namesto DDR uporabljal DDR2 module, bistven je preskok na SATA II vmesnik (iz SATA I), v nedrje pa bo naprava lahko sprejela osem modulov, s skupno kapaciteto 16 GB. Prav tako ne bo več v obliki PCI kartice, pač pa kot zunanja enota, ki se bo dala po želji namestiti kot 5,25 inčna enota.

Cene niso znane, uradna predstavitev je predvidena za februar 2006.

18 komentarjev

Toshiba najavila prvi 100 GB disk za prenosnike

Slashdot - Prenosniki računalniki so vse manj v zaostanku za običajnimi PC-ji, tako po hitrostih procesorjev, kot tudi po količini pomnilnika, grafičnih karticah in velikosti diskov. In prav slednji so sedaj dosegli magično mejo 100 GB. Toshiba je namreč predstavila prvi 2.5-palčni disk s kapaciteto 100 GB, ki v debelino meri vsega 9.5 mm. MK1031GAS, kot se model uradno imenuje, lahko doseže do 4200 obratov v minuti in ima povprečni iskalni čas 12ms. Priklopljen je preko vodila ATA 100 in tehta 99g. Razen nekoliko nizkih obratov nadvse primeren tudi za PC-je.

0 komentarjev

Novi IBM diski

Digit Life - Pri Digit Life so vzeli na primerjalni test 2 nova IBM diska, IBM IC35L040AVVN07-0 (40 GB) in IBM IC35L020AVVN07-0 (20 GB). Še vedno spadata pod oznako 120GXP oz. Vancouver, toda že vizualno je nekaj razlik. Žal zadeva razočara, posebej zaradi majhne kapacitete, pa tudi po testih so slabši od starejših diskov. Več o tem tu.

5 komentarjev

IBM, kaj počneš?

Storage Review - Kot ste najbrš že vsi slišali, so IBMovi diski serije 75GXP (DTLA) odpovedovali kot za stavo. Sam osebno sem bil prav tako žrtev s svojim 45 GB modelom, od prijateljev pa sem slišal še za najmanj dvajset takih pripetljajev, Slo-Techovi forumaši se pa najbrž še spomnijo poročanja ostalih sotrpinov. Trenutno je v postopku tožba proti IBMu glede zanesljivosti diskov iz te serijo, na to temo pa gigant sploh ne daje izjav. Za ti serijo je izšla serija 60GXP (IC35), ki je bila malo manj kvarljiva, a še vedno mnogo preveč (molim, da moj 60 GB model ne bo med njimi). Ves ta čas nas je IBM pustil živeče v obliviju™, sedaj pa so ob predstavitvi nove 120GXP serije podali opozorilo, da diski ne smejo biti prižgani več kot 333 ur na mesec. Naj vam prihranim poseganje po kalulatorjih - to je 11 ur na dan. Da pa bo stvar še hujša, je sedaj nek IBMov predstavnik v pogovoru s StorageReview izjavil, da je te diske priporočljivo obremenjevati največ 8 ur na dan, kar pomeni, da so za strežnike (in še...

11 komentarjev

Novi HDDji iz IBMa

X-Bit Labs - IBM je naredil pomemben korak naprej z najavo treh novih družin trdih diskov. To so:

-Deskstar 120GXP: Ta družina diskov bo narejena na 40 GB ploščah in bo podpirala ATA/100 vmesnik. Imela bo tri modele s kapacitetro 120 GB, 80 GB in 40 GB. Vrteli se bodo pri 7200 obratih na minuto, vhodni čas pa bo znašal 8.5 ms. IBM obljublja da bodo Deskstar 120GXP dokaj tihi in zelo ekonomični diski.

-Travlestar 60GH: Družina bo uporabljala 15 GB plošče in bo namenjena uporabi v prenosnikih. Zaradi tega bodo pogoni široki samo 2.5 palca (6.3 cm) in visoki le 12.5 mm. Vrteli se bodo pri 5400 rpm, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

-Travelstar 40GN: Ta družina mobilnih diskov pa bo bolj miniaturna. Tudi ti so široki 2.5 palca vendar le 9.5 mm visoki. Družina bo vključevala štiri modele s kapacitetami 40 GB, 30 GB, 20 GB in 10 GB. Narejeni bodo na 20 GB ploščah. Vrteli se bodo s hitrostjo 4200 obratov v minuti, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

Deskstar 120GXP družina naj bi se začela prodajati v...

1 komentar

Samsung z diski kapacitete 40GB/ploščo

X-Bit Labs - Podjetje Read-Rite Corporation je najavilo, da je Samsung naročil, naj začnejo z masovno proizvodnjo GMR bralnih glav za diske iz družine Spin Point V40 HDD. Začeli so že izpolnjevati naročilo, kar pomeni, da proizvodnja Samsungovih diskov s 40GB ploščami ni daleč. Specifikacije so naslednje:
  • 40GB podatkov na ploščo

  • Hitrost vrtenja: 5400 RPM

  • velikost predpomnilnika: 2 MB

  • povprečen dostopni čas: 8.9ms

  • NoiseGuard in SilentSeek tehnologiji za tiho delovanje diska

  • ATA/100

  • Kapacitete: 20GB (1 plošča/1 glava), 40 GB (1 plošča/ 2 glavi), 60 GB (2 plošči/3 glave), 80 GB (2 plošči/ 4 glave)

Natančnih podatkov o cenah in o datumu prihoda diskov v trgovine še ni.

0 komentarjev

Gigabyte in problemi z GA-7SDX

X-Bit Labs - Gigabyte bi moral pred kratkim izdati svojo GA-7SDX matično ploščo, ki bazira na SiS733 chipsetu (enakovreden VIA KT133A), vendar se to še nekaj časa ne bo zgodilo. Razlog? SIS nima dovolj velikih proizvodnih zmogljivosti, da bi lahko ustregel vsem naročilom in dejstvo, da so vse zaloge chipsetov pokupili drugi velikani, kot sta ASUS in Elitegroup. Vendar bati se nič, kajti SIS iz dneva v dan pridno veča svojo proizvodnjo. Kar se same plošče tiče, je Gigabyte ni preveč spreminjal. Odstranil je le nekatere "nepomembne" konektorje (gotovo ISA reže), ostale lastnosti plošče pa ostajajo enake: ATX, Socket A, 3 DIMM reže za PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 AMR reža, 4 USB vtičnice in integrirana AC’97 zvočna kartica. Plošča naj bi bila "overclock friendly", ostalih podrobnosti pa Gigabyte zaenkrat še ni izdal.
Počakajmo pač še nekaj dni/tednov/mesecev ali pa malce računajmo na MSI. ...

0 komentarjev

Hitachi naredil kot papir tanek čip

The inquirer - Japonski Hitachi je naredil pomemben korak pri izdelovanju čipov. Naredil je namreč čip, ki je tanek kot list papirja. Vendar nikar ne mislite, da bi čip uporabljen v računalnikih ali kakih drugih elektronskih napravah. Hitachi je čip razvil predvsem za vdelavo v bankovce, čeke in druge pomembne papirje (gotovo za preprečevanje ponarejanja). Čip ima še eno pomembno lastnost - omogoča brezžično povezavo. Z vdelano brezžične povezavo, naj bi se dalo bankovec ali kak drug pomemben papir celo izslediti. Zanimivo. Po zadnjih podatkih sodeč bomo takšne čipe ugledali čez tri leta.

5 komentarjev

20 GB Nomad Jukebox

The-Ctrl-Alt-Del - Ne, pri naslovu se nisem zmotil. Nomada z 20 GB diskom lahko kupite pri NomadJukebox.NET za 580 ameriških dolarjev (približno 140 tisoč tolarjev). 20 GB prostora zadošča za približno 300 ur glasbe (128 Kbps), kar bi moralo zadostovati za vsakega freaka. Priloženih je 8 napolnjenih Creativovih Ni-MH baterij (1.2 V; 1800mAh), ki predvajalnik poganjajo malo dalj kot dvakrat po štiri ure. Pri The-ctrl-alt delu so bili zelo zadovoljni z dodatno opremo, kot je usnjen etui, ki se nomadu zares lepo prilega, pa tudi prenosna torbica je omembe vredna. Pohvalili so še gumb za nastavljanje jakosti, ki je digitalen. O nastavitvah in ostalih možnostih naj povem le to, da jih je zares veliko in da lahko celo nastavljate hitrost predvajanja pesmi. Od programske opreme mu je priložen Creativov Playcenter 2, ki se ga uporablja tudi za prenašanje pesmi IN drugih datotek na ali iz Jukeboxa ter še nekaj ostalih Creativovih programčkov, med katerimi je tudi Lava! No, to bi bilo vse, celoten test pa si...

3 komentarji

Izkazalo se je za resnično...

več strani - Ja, takole... Odkrilo se je, da ima izjemne probleme samo 45 GB inačica diskov serije DTLA. IBM je te diske že umaknil iz proizvodnje ter prodaje (dobesedno so ustavili proizvodni trak) zaradi zelo očitnih problemov. Sami ne dajajo izjav ter ne priznavajo problema, češ da IBMov disk na njihovih ploščah dela lepo. Če je to res - zakaj so ga umaknili iz proizvodnih linij? Hkrati s to potezo je pri IBMu izšel novi 40 GB disk, imenovan IBM Ericson 40 GB, ki naj bi bil zamenjava za odstranjenega DTLA 45 GB. Ta model naj bi bil 10-15% hitrejši in naj bi bil "manj občutljiv na problematične osnovne plošče", tako pravi Aplikon. Ampak problem je, da sploh ni rečeno, da so osnovne plošče problematične. Problematični so diski, še posebej 45 GB model. Ne vem, točno kje se zalomi, najbrž tudi nikoli ne bomo, saj IBM to "aferico" zelo prikriva. Klical sem tudi v Mlacom ter se pogovoril z Urošem. Rekel mi je, da so opazili, da se 45 GB modeli kvarijo očitno več od ostalih. Pri ostalih diskih naj...

38 komentarjev