»

V Portlandu prepovedali prepoznavanje obraza tudi zasebnikom

vir: CNet
CNet - Ameriško mesto Portland je sprejelo bržkone najbolj omejevalno uredbo glede rabe tehnologije za računalniško prepoznavo obraza v ZDA in svetu, saj jo je kategorično prepovedalo ne le policiji in drugim javnim službam, temveč tudi privatnim podjetjem.

Po ZDA se od lanske pomladi, ko je San Francisco zaoral ledino, širijo prepovedi izrabe avtomatskega prepoznavanja obraza na ravni mest. Posredi je vedno več očitnih pokazateljev, da so tovrstni algoritmi še zelo nezanesljivi v primerih, ko analizirajo pripadnike etničnih manjšin, temnopolte, starejše in ženske. Januarja je bil na takšni osnovi na primer po krivem aretiran temnopolti prebivalec Detroita, nakar je poleti tamkajšnja policija priznala, da se njihov algoritem v bistvu zmoti v večini primerov. San Franciscu so tako sledili še Boston, Oakland in nekatera druga mesta, a povsod so se omejitve dotikale prvenstveno javnih agencij, še posebej varnostnih.

V Portlandu pa se je mestni svet opogumil in soglasno sprejel prepoved ne...

4 komentarji

V San Franciscu prepovedali samodejno prepoznavanje obrazov

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - San Francisco je kot prvo mesto v ZDA (najbrž tudi drugod) v prvem branju sprejelo prepoved uporabe tehnologije prepoznave obrazov. Sklep o tem je z veliko večino sprejel mestni nadzorni odbor, veljal pa bo za vse agencije, seveda tudi za organe pregona. Vsaka uporaba tovrstnega nadzora bo poslej zahtevala soglasje mestnih organov, ukrepi, ki so že v uporabi, pa bodo revidirani za nazaj.

Prepoznava obraza je že zdavnaj začela sprožati vprašanja, povezana s temeljnimi človekovimi svoboščinami, na drugi strani pa so praktični preizkusi pokazali celo vrsto napak in odklonov pri njeni uporabi. Celo ponudniki sami so se zavzeli za konkretnejše zakonsko uokvirjenje tega fenomena.

Seveda so se oglasili tudi pristaši...

12 komentarjev

Kako pod vlado Mira Cerarja v Sloveniji nastaja nova politična policija

podcrto.si - Agenti obveščevalno-varnostne agencije naj bi nadzorovali svoje sodržavljane tudi v domovini, na voljo pa bodo imeli vse državne baze podatkov, vse podatke telekomov in vsa hekerska sredstva za vdiranje v zasebnost sodržavljanov. Ter seveda vse v času ranjke Jugoslavije preverjene metode tajnih vstopov v stanovanja, s tajnim nameščanjem snemalne opreme v vaše spalnice vred. Direktor SOVE pa dobiva enaka pooblastila, kot jih imajo ministri, nad delom agentov pa bodo bedeli tajni vrhovni sodniki.

Ne, to ni opis še enega filma o Edvardu Snowdnu ampak hiter...

125 komentarjev

Rusija prepoveduje anonimen dostop do Wi-Fi

Reuters - Rusija nadaljuje ukrepe za povečevanje nadzora nad internetom z obvezno identifikacijo vseh uporabnikov javnih brezžičnih omrežij. Po poročanju ruske tiskovne agencije je ruski premier Dimitrij Medvedjev podpisal ukaz o prepovedi nudenja anonimnega dostopa do interneta na javnih mestih, na primer v restavracijah, parkih, knjižnicah, postajah javnega prometa ipd. Uporabnik bo moral pred pričetkom uporabe potrditi svojo istovetnost z osebnim dokumentom, ponudniki pa bodo morali vzdrževati sezname uporabnikov. Možna bo tudi identifikacija s telefonsko številko, na katero bodo prejeli sms, poroča Ruska gazeta. Ukaz je Medvedjev podpisal precej nepričakovano in čeprav že velja, ponudniki infrastrukture in storitev še nimajo natančnih navodil, kako naj mu ugodijo in...

49 komentarjev

Odziv na zahtevo sprembe Zakona o igrah na srečo ZIS-C

Slo-Tech - Danes je bil na spletni strani predlagam.vladi.si objavljen odziv Ministrstva za finance (pdf) za zahtevo oziroma predlog za nujno spremembo 6. člena in 9. ostavka 107. člena Zakona o igrah na srečo ZIS-C.

V odgovoru je poleg že znanih argumentov za takšno spremembo zakonodaje zapisano tudi nekaj dodatnih mnenj, ki jih v medijih do sedaj še ni bilo zaslediti, ali pa niso bila tako neposredno izražena. Bistveni izvlečki iz mnenja, ki nakazujejo na to, da Ministrstvo za finance (MF) ne bo preprosto odstopilo od ideje tovrstne regulacije pa so naslednji:

V Sloveniji so bile do sedaj več ponudnikom, ki prirejajo igre na srečo v Sloveniji, pa za to prirejanje nimajo koncesije Vlade RS, izdane odločbe o prepovedi prirejanja iger na srečo. Glede na to da jih v večini primerov niso spoštovali, je bil uveden postopek upravne izvršbe po drugi osebi, katere pa ponudniki storitev informacijske družbe, zaradi določenih nejasnosti izvršitve, niso izvedli. Zato je bila z novim devetim odstavkom...

17 komentarjev

MacWorld San Francisco

'Prenosnik' ;-)

vir: Apple
Apple - V torek se je končal uvod v MacWorld San Francisco, kjer je Steve Jobs, predsedujoči podjetja Apple, predstavil novosti, ki so nam jih pripravili.
  • Izšla je nova različica programa Final Cut z imenom Final Cut Express. Programu, ki predstavlja standard za montažo filmov v Holivudu, so odstranili nekaj lastnosti in spustili ceno na $299.
  • Druga novost so nove različice "iAppsov". To so iMovie, iTunes, iPhoto in iDVD. Novost je pravzaprav integracija in povezava teh 4 programov: sedaj lahko v iPhoto vidimo playlisto iz iTunesov in direktno zapečemo DVD s slikami...
  • Nov internet brkljalnik Safari: ta browser naj bi bil vsaj trikrat hitrejši od IE, tako pri nalaganju strani kot pri zagonu samega programa.
  • Očitno se pri Applu počasi želijo znebiti Microsofta...

16 komentarjev