»

Amazon avtomatizira pakiranje izdelkov

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Napoved, da nam bodo roboti že v bližnji bodočnosti odvzeli delovna mesta, je v svojih skladiščih začel udejanjati Amazon. Delavce, ki vsake toliko protestirajo zaradi plač in delovnih pogojev, so v nekaj skladiščih poskusno nadomestili s tehnologijo, ki poskenira izdelke na tekočem traku in jih nato pospravi v škatle ustreznih velikosti. Na uro tak stroj zapakira 600-700 izdelkov, kar je 4-5 krat več od delavca iz mesa in krvi.

Obenem en tak stroj nadomesti 24 zaposlenih, pri Amazonu pa razmišljajo, da bi jih vzpostavili v vseh svojih 55 centrih v ZDA, kar bi nadomestilo približno 1300 zaposlenih. Resnici na ljubo, kaplja v morje, če vemo, da so ameriški delodajalci samo v mesecu marcu razpisali 192.000 prostih delovnih...

10 komentarjev

Zakaj Apple proizvaja iPhone na Kitajskem

Slo-Tech - Enostavno bi bilo trditi, da se stvari na Kitajskem proizvajajo, ker se zaradi nižjih cen tam pač bolj splačajo. To je gotovo eden izmed razlogov, a še zdaleč ni edini ali najpomembnejši. The New York Times razkriva zanimivo zgodbo o vijakih, ki pojasnjuje, da je razlogov še bistveno več. Spomnimo, da je leta 2012 Applov izvršni direktor Tim Cook napovedal, da bodo nekateri Maci kmalu sestavljeni v ZDA. Do danes se to še ni zgodilo.

Ne gre le ali sploh za ceno delovne sile. Ta je na Kitajskem nedvomno cenejša. V mestu Žengžou (Zhengzhou) na severu države, kjer stoji največji proizvodni...

122 komentarjev

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

The Verge - Pred dobrim letom dni sta Foxconnov izvršni direktor Terry Gou in republikanski guverner Wisconsina Scott Walker optimistično najavila, da bo Foxconn v Wisconsinu odprl prvo ameriško tovarno. V veliki tovarni (Gen 10.5) za proizvodnjo televizijskih zaslonov naj bi delo dobilo 13.000 ljudi, Foxconn pa bi investiral 10 milijard dolarjev. Toda z velikim pogojem - oblasti bodo Foxconnu podelile 3 milijarde dolarjev subvencije, kar pomeni 230.000 dolarjev na delovno mesto. Že tedaj so številni opozarjali, da tako visoka subvencija, največja za tuje podjetje v zgodovini ZDA, predstavlja slab posel. Po izračunih naj bi se davkoplačevalcem povrnila šele leta 2043.

Leto dni pozneje je projekt še...

30 komentarjev

Amazon uporablja že 15.000 robotov

Amazon - Prek spleta se je lani prodalo za 4500 milijard dolarjev blaga. Največji spletni trgovec Amazon je zabeležil 37 milijonov naročil oziroma dobrih štiristo vsako sekundo. Pravkar smo vstopili v najbolj obremenjen čas leta, ki traja od črnega petka do novega leta, zato je Amazon pokazal, kako izpolnijo čedalje več naročil - z roboti!

Robotizacija proizvodnih procesov ni nič novega. Eden odmevnejših primerov je pogodbeni proizvajalec strojne opreme Foxconn, kjer so natančni roboti že cenejši od parov pridnih kitajskih rok. Ne gre le za proizvodnjo in logistiko - roboti resnično prevzemajo čedalje več opravil.

V Amazonu jih je danes kar 15.000, je razkril spletni gigant. Pred dvema letoma so za 775 milijonov dolarjev kupili...

117 komentarjev

Foxconn zanika stavko, delavci pravijo drugače

PC World - Takole z razdalje nekaj tisoč kilometrov je težko dobiti zanesljive informacije iz prve roke, še zlasti če beseda teče o Kitajski. Kitajske oblasti se namenoma trudijo, da v javnost ne pobegne preveč nezaželenih informacij, Foxconn pa si še posebej prizadevati zamegliti dogajanje v podjetju. Včeraj smo poročali o stavki delavcev, o kateri je svet obvestil China Labor Watch, ki je danes končana. A Foxconn zanika, da bi se bila stavka sploh zgodila. Delavci, ki so ostali na delovnih mestih med prazniki, so to storili na lastno željo in so prejeli trikratno plačilo za ta čas, so še dodali v podjetju.

China Labor Watch je sporočila, da je med 3000 in 4000 delavcev v petek popoldne začelo stavkati zaradi nemogočih tehničnih zahtev pri izdelavi novega iPhona 5 in zaradi prisilnega nadurnega dela med...

27 komentarjev

Heksan ogroža kitajske delavce pri sestavljanju applov

ABC News - Februarja letos so se na spletu pojavila poročila, da tajvansko podjetje Wintek v svojih kitajskih obratih za čiščenje na dotik občutljivih zaslonov in za nameščanje nalepk uporablja organsko topilo n-heksan brez upoštevanja varnostnih ukrepov, zaradi česar naj bi ena oseba avgusta 2009 izgubila življenje, več deset pa je bilo poškodovanih. Maja letos je podjetje izdalo uradno izjavo, v kateri so zapisali, da je bil avgustovski incident preiskan in razrešen. Delavci naj bi bili začeli uporabljati druga topila, vsi poškodovani pa naj bi okrevali ali pa se že vrnili na svoja delovna mesta. Novi podatki, do katerih so se dokopali novinarji Australian Broadcast Corporation in jih ta teden...

28 komentarjev