»

Demenca svetovnega spleta

Slo-Tech -

Vsebine na spletu naj bi bile večne. Vsaj tako nas opozarjajo, ko si ustvarjamo profile na družabnem spletu, ko objavljamo fotografije in ko klikamo po oglasih. A po drugi strani vedno več strokovnjakov opozarja, da spletne vsebine izginjajo, da je treba posebno pozornost nameniti njihovemu ohranjanju in da vedno večja platformizacija predstavlja grožnjo svobodi izražanja ter vsebinske pestrosti.

Na okrogli mizi bomo z gosti in gostjo osvetlili pomembnost ohranjanja digitalnih vsebin, specifike posameznih tipov vsebin in načinov hrambe ter preverili, na kakšen način trenutno poteka ohranjanje slovenske digitalne dediščine in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.

Sodelovali bodo Taja Topolovec, direktorica zavoda Pod črto, Boštjan Špetič, Zemanta in Janko Klasinc, vodja Službe za razvoj in upravljanje digitalne knjižnice NUK.

Vidimo se v četrtek, 18.4.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

9 komentarjev

Internet Archive zasut z obtožbami o terorističnih objavah

vir: Wikipedia
BBC - Internet Archive, neprofitna digitalna knjižnica, obenem pa tudi mreža aktivistov, ki se borijo za svoboden in odprt splet, je ta teden prejela 500 opozoril za odstranitev terorističnih vsebin. Opozorila je poslala francoska podružnica Europolove enote za obveščanje na spletu (EU Internet Referral Unit), pri čemer so zaposlenim na Internet Archivu za odstranitev spornih vsebin dali natanko eno uro časa, v nasprotnem primeru pa so jim zagrozili z blokado njihovih strani na ozemlju Francije.

Zahtevki se nanaša na precej presenetljive vsebine Internet Archiva, denimo na celotno knjižnico...

17 komentarjev

Outbrain kupil Zemanto

Slo-Tech - Izraelsko podjetje Outbrain je prevzelo slovensko podjetje Zemanta, ki je veljalo za enega prvih tehnoloških start-upov pri nas, je sporočil Zemantin soustanovitelj Boštjan Špetič. Outbrain sta leta 2006 ustanovila Uri Lahav in Yaron Galai in danes zaposluje več kot 600 ljudi v ZDA in Izraelu. Višina kupnine ni znana, po neuradnih podatkih pa je Outbrain za Zemanto plačal okoli 25 milijonov dolarjev. Zemanta je sicer v desetih letih delovanja zbrala za devet milijonov dolarjev tveganega kapitala, danes pa ima sedež v Delawaru. Tam podatki o lastništvu niso javni, največja posamezna lastnika pa sta bila Boštjan Špetič in Andraž Tori, sta povedala soustanovitelja podjetja. Slovenska podružnica je lani ustvarila milijon evrov prihodkov in dva tisoč evrov dobička - večino poslov Zemanta opravi...

134 komentarjev

Znanstveni podatki izginjajo

Slo-Tech - Naslednja težava, s katero se soočamo v znanosti (in še marsikod), je trajnost oziroma dolgoživost podatkov. Zanemarimo tistih nekaj škandalov, ko so brezvestni raziskovalci ponarejali rezultate raziskav objavljali neresnične, izmišljene ali prerejene podatke. Tudi povsem legitimni podatki imajo težavo, da počasi izginjajo v digitalna večna lovišča. Kanadski raziskovalci so ta problem pogledali in ugotovili, da je izjemno razširjen in obsežen (znanstveni članek).

Ohranjanje digitalnih podatkov je velik problem na vseh področjih, tako domače hranjenje fotografij kot vzdrževanje arhivov v podjetjih. Po eni strani podatke vsake toliko časa preseneti odpoved strojne opreme, ko lahko...

20 komentarjev

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Slo-Tech - Inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine razglasil najodmevnejša dogodka doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino.

Po mnenju Inštituta za intelektualno lastnino je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja. IPI opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ) ter ob tem opozarja na nesmiselnost slovenske kazenske zakonodaje na področju preganjanja kršiteljev avtorskih pravic.

V tujini pa je po mnenju IPI najpomembnejša poravnava, ki jo je Google sklenil z avtorji in založniki v ZDA zaradi digitaliziranja knjig iz zbirk največjih svetovnih raziskovalnih in akademskih ustanov ter knjižnic, s čimer...

42 komentarjev