»

EU razmišlja o začasni prepovedi prepoznave obrazov

Euractiv - Kot izhaja iz 18 strani dolgega dokumenta, ki je za zdaj še v fazi predloga, bi Evropska komisija (EK) za obdobje treh do petih let prepovedala uporabo tehnologije prepoznave obrazov na javnih mestih, kot so nakupovalna središča, športni objekti in sredstva javnega prevoza. V vmesnem času želi EK vzpostaviti regulatorni organ in predvideti potrebne zakonske varovalke, ki bi preprečevale zlorabe na tem področju. Kljub temu dokument, ki so ga pridobili novinarji Euractiva, predvideva nekatere izjeme, denimo za varnostne projekte in za znanstvene raziskave.

Dokument govori o več ravneh regulacije, ta bi za ponudnike in razvijalce v določeni meri veljala tudi povsem na prostovoljni, etični bazi, s čimer bi si pozneje lahko pridobili certifikat zaupanja. Zakonsko bi urejali predvsem najbolj tvegane oblike uporabe umetne inteligence, denimo na področju zdravstvene oskrbe, javnega transporta in pravosodja.

Besedilo tudi opozarja, da državljani EU že po določbah GDPR ne morejo biti...

72 komentarjev

Porazni rezultati britanske policije pri prepoznavi obrazov

vir: Flickr

vir: theguardian.com
theguardian.com - Neodvisna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Essexu, je pokazala, da je nedolžnih kar 81 % domnevnih osumljencev, identificiranih s pomočjo prepoznave obrazov, ki jo uporablja del britanskih policijskih uprav. Znanstveniki so obenem mnenja, da je celoten postopek zelo verjetno pomeni tudi kršenje temeljnih človekovih pravic. Metropolitanska policija se zato te dni sooča z ostrimi pozivi, naj preneha z uporabo nedelujoče tehnologije. Predstavniki policije pa na drugi strani, zaradi uporabe drugačne metodologije, trdijo, da se sistem zmoti le v enem od tisoč primerov.

Scotland Yard je raziskovalcem med lanskim junijem in letošnjim februarjem dovolil šestkrat uporabiti njihov sistem za prepoznavo obrazov. S...

26 komentarjev

Test prepoznave obraza voznikov v New Yorku neuspešen

vir: Gizmodo
Gizmodo - Preizkus tehnologije za prepoznavo obraza med vožnjo na enem od newyorških mostov je dal prav spektakularno slabe rezultate, saj sistem niti ene osebe ni prepoznal z zadovoljivo stopnjo natančnosti.

Pred tremi leti je newyorški guverner Andrew Cuomo za obrambo pred teroristi posegel po tehnologiji za prepoznavo obraza. Po načrtu naj bi zlikovce lovili s kamerami, nameščenimi na cestninskih postajah na vpadnicah v Manhattan. Toda kakor kažejo prva testiranja, bodo inženirji še zelo švicali, preden bo kaj takega mogoče. Wall Street Journal je namreč izbrskal pošto, v kateri tamkajšnji Urad za transport ugotavlja, da so izsledki preizkusov na mostu Roberta F. Kennedyja iz lanskega leta obupno slabi, saj sistem ni uspel zanesljivo ("v okviru parametrov") prepoznati...

17 komentarjev

Google po dobrem tednu dni razpustil etično komisijo

Kay Coles James

vir: Wikipedia
The Verge - Zadnje dni marca je Google najavil vzpostavitev etičnega sveta za umetno inteligenco, imenovanega Advanced Technology External Advisory Council oz. (ATEAC). Na svojem blogu so se pohvalili, da bo svet obravnaval nekatera najbolj kompleksna vprašanja, ki se porajajo na področju umetne inteligence, denimo pri prepoznavi obrazov in strojnem učenju ter nanje prispeval poglede z različnih perspektiv, da bi se tehnologija v podjetju razvijala...

43 komentarjev

Kitajska bo kriminalce iskala s prepoznavo hoje

vir: Handout

vir: scmp.com
scmp.com - Kitajska, država, ki je znana po nizki ceni zasebnosti svojih prebivalcev, namerava v naslednjih nekaj letih povečati omrežje nadzornih CCTV kamer na približno 400 milijonov. Številne od teh bodo opremljene tudi s katero od tehnologij s področja umetne inteligence, denimo tisto za prepoznavo obrazov. A slednja ima, kljub temu, da gre za tehnološko že precej dozorelo področje, še vedno precej pomanjkljivosti. Zlasti, če ljudje na ulici pred kamero zakrivajo svoj obraz.

Zato je kitajski startup Watrix lani oktobra predstavil svoj izdelek, ki omogoča razpoznavo načina hoje posameznika. Pri tem spremlja nekaj tisoč različnih podatkov, od obrisa celotnega telesa, kota pod katerim se premikajo roke, usmerjenost stopal pri...

15 komentarjev

Tudi Google bo restriktiven pri prodaji novih tehnologij

Slo-Tech - Zadnje čase se velika tehnološka podjetja na vso moč trudijo delati vtis, da jim je mar še za kaj več, kot samo za številke pri prihodkih in dobičku. Microsoft je tako nedavno vnovič opozoril na pasti pri vpeljavi tehnologije za prepoznavo obrazov, zdaj pa se mu je v loži politične korektnosti kot kaže pridružil še Google.

Kent Walker, višji podpredsednik Googla in njihov prvi pravnik, je na svojem blogu objavil zavezo podjetja, da na Google Cloud ne bodo prodajali APIjev za prepoznavo obraza, vsaj ne dokler ne razjasnijo nekaj ključnih tehnoloških in političnih vprašanj. Po njegovih besedah je prepoznava obrazov v določenih primerih nadvse uporabna, denimo pri iskanju pogrešanih oseb. Kljub temu...

2 komentarja

Na Kitajskem identificirajo ljudi z analizo njihove hoje

vir: AP News
AP News - V Pekingu in Šanghaju policija že uporablja sistem za prepoznavo posameznikov po njihovem načinu hoje, kar je prva komercialna raba takšnega pripomočka.

Zloglasni kitajski Veliki brat ima vse bolj ostre oči. Kdor se je doslej želel izmuzniti vseprisotnim kameram, si je običajno nataknil kapuco ali kako drugače skušal zakriti obrazne poteze. To pa ne bo več pomagalo, če se razmahne digitalna tehnologija za identifikacijo po načinu hoje, ki jo je letos poskusno pričela uporabljati policija v Pekingu in Šanghaju. Njen razvijalec je tamkajšnja firma Watrix, ki je prejšnji mesec zbrala novih 14,5 milijona dolarjev sredstev za dokončno lansiranje te tehnologije na trg.

Strojno prepoznavanje značilne hoje posameznika ni nova...

17 komentarjev

Microsoft lošči svojo podobo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Glavni pravnik pri Microsoftu, Brad Smith je na svojem blogu pozval ameriški Kongres, naj pripravi zakonske okvire za uporabo tehnologije prepoznave obraza s strani vladnih agencij. Kot piše Smith, bi morali tehnologijo obrzdati do te mere, da ne bi povzročala rasnega razločevanja in vdiranja v zasebnost posameznikov. Kongres je obenem pozval, naj oblikuje neodvisno ekspertno skupino, ki bi oblikovala strokoven predlog zakona in poslancem pomagala pri sprejemanju poznejše odločitve.

Poziv gre vsekakor gledati v luči nedavnih dogodkov, ko je bil Microsoft - ob njem pa tudi Amazon in Google - tarča negodovanja javnosti in svojih zaposlenih, češ za vladi oz. Uradu za imigracijo in carine...

8 komentarjev