»

Razbit protokol AirPlay 2

Slo-Tech - Ekipa shairport-sync je sporočila, da so uspešno dešifrirali Applov zaprti protokol AirPlay 2 za predvajanja večpredstavnostnih vsebin. Medtem ko je bil AirPlay 1 razbit že pred leti, smo lahko vsebino z novih naprav z iOS predvajali le napravah (npr. zvočnikih), ki jih je Apple certificiral in so podpirale dešifriranje signala AirPlay 2. Nič več.

Razbitje protokola pomeni, da lahko sedaj podporo za AirPlay 2 vgradijo katerikoli proizvajalci. Gre tudi obratno, saj lahko z Raspberryjem Pi dešifriramo vsebino in jo nato predvajamo na katerihkoli zvočnikih. S tem pa se delo še ni zaključilo. Čeprav je matematika rešena, koda v Pythonu še ni povsem nared, zato zainteresirane uporabnike prosijo še za nekaj potrpljenja. Hkrati teče tudi vzporedni projekt, kjer želijo AirPlay 2 implementirati v Rustu.

Ob tem moramo priznati, da z AirPlay 2 Apple res ni pretirano skoparil. Podporo zanj imajo najrazličnejše naprave, tudi Samsungove pametne televizije z Androidom, pa LG-jeve in Sonyjeve...

6 komentarjev

Pametne televizije niso tako pametna zamisel

vir: FBI
FBI - Pametne televizije so se razmahnile v zadnjih letih, pri čemer pamet običajno pomeni povezava v internet, pogosto pa še mikrofon in kamera. Z vidika praktičnost je to vsekakor prikladno, saj je na takšnih televizijah enostavno spremljati spletne pretočne vsebine (Netflix, Hulu, YouTube in druge). Toda nenehna povezanost v internet prinaša tveganja, pred katerimi svari tudi FBI.

Že pred letošnjim črnim petkom je FBI pozval kupce in uporabnike, da svoje pametne televizije primerno zaščitijo. Poudarjajo, da ni nemogoče, da bi proizvajalec ali razvijalci aplikaciji prek pametne televizije poslušali ali gledali uporabnike. Prav tako svarijo pred šibko točko, ki jo pametne televizije prinašajo v domača omrežja, saj lahko hekerji vdrejo v pametne televizije, potem pa od tam do računalnika ali drugih naprav v domačih omrežjih.

Nasveti, ki jih podaja FBI, segajo od logičnih do zanimivih. Razume se, da moramo preverjati dostopnost varnostnih in drugih posodobitev ter jih nameščati. FBI pa...

28 komentarjev

Netflix prenehal podpirati AirPlay

Slo-Tech - Applov drzni pohod v svet pretočne televizije očitno ni bil najbolje sprejet pri konkurenci. Njihov glavni nasprotnik, Netflix, se je prejšnji teden bolj ko ne čez noč odločil odpovedati podporo za pretakanje videov na pametne televizije preko Applovega novega protokola AirPlay 2, ob tem pa istočasno izklopiti še podporo za že obstoječi AirPlay 1. Pri tem pa navajajo precej obskuren razlog - "tehnične omejitve" na strani Appla.

AirPlay 2 je že predlani najavljena nadgradnja obstoječega AirPlaya, ki dodaja možnost potiskannja vsebin na več različnih naprav v stanovanju ("multiroom support"). V začetku letošnjega leta pa je Apple najavil dogovore z večjimi proizvajalci pametnih televizorjev, med drugim Samsungom, tako da bo podpora za Airplay in iTunes neposredno vgrajena v...

14 komentarjev

Apple pokazal predogled OS X 10.8

The Verge - Apple je včeraj predstavil predogledno verzijo operacijskega sistema Mac OS X 10.8 (kodno ime Mountain Lion) za razvijalce, ki bo izšla kasneje letos - predvidoma poleti. Kot opisujejo, je v njej vsaj sto novih funkcionalnosti in cel kup popravkov in izboljšav. Mountain Lion bo tako za razliko od Liona (10.7) velika revizija in ne zgolj nadgradnja, obljubljajo. Dve administrativni novosti pa sta sprememba imena v OS X (odpadla bo predpona Mac) in hitrejši, letni cikel izdajanja novih verzij.

Pomembna novost je Gatekeeper, ki omogoča večjo zaščito pred poganjanjem nepodpisanih aplikacij. Nastaviti ga bo mogoče tako, da bo dovolil samo aplikacije z Applovim...

50 komentarjev

Heker pridobil zasebne ključe za Apple AirPlay

AirPort express (na sredini) v akciji. Vir: apple.com

Slo-Tech -

Programer James Laird je minuli teden na githubu objavil odprtokodno različico strežnika za Applov protokol AirPlay, ki omogoča streamanje glasbe iz iTunesov in iNapravic na domači hi-fi.

Dela se je lotil potem, ko se je njegova punca preselila v novo stanovanje in se njen AirPort Express (na sliki, na sredini) ni hotel priklopiti na tamkajšnje brezžično omrežje. Namesto preproste spremembe wi-fi kanala se je James, as hackers do, odločil, da bo napravo preprosto zamenjal s svojim Linux strežnikom.

Streamanje po protokolu AirPlay, nekoč znanem pod imenom AirTunes, poteka tako, da uporabnik v svojem iTunes programu oz. na iNapravici vklopi deljenje glasbene knjižnice z napravo AirPort Express. Na slednjo priklopi Hi-Fi komponento, nakar lahko...

8 komentarjev

Apple izdal iOS 4.3

Heise - Apple je pohitel in dve dni pred napovedmi izdal novo verzijo operacijskega sistema za svoje prenosne naprave iOS. Tretja podverzija iOS 4 prinaša številne novosti, med njimi omenimo izboljšan tethering, ki omogoča deljenje WLAN-povezave z do tremi napravami in UMTS z do petimi napravami. Prvič je tudi mogoč tethering med iPhonom in iPodom prek Bluetootha. Pohitrili so še izvajanje JavaScripta v mobilnem Safariju, podprli prenos videa prek AirPlaya v aplikacijah z App Stora, spremenjeno opozarjanje na prispele SMS-e itn. Novo verzijo iOS je mogoče brezplačno prenesti prek iTunes za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3 in 4 ter iPad. Podporo za iPhone 3G in iPod touch 2 so ukinili.

21 komentarjev

Apple izdal iOS 4.2

PC Magazine - Apple je izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS 4.2 za mobilne naprave iPad, iPhone in iPod Touch. Bistveni novosti v tej inačici sta AirPlay in AirPrint. Prvi omogoča, da se mobilne naprave z iOS in Apple TV samodejno zaznajo, če so v istem brezžičnem omrežju, tako da lahko na Apple TV brezžično prenašate videoposnetke, glasbo in fotografije. Tako lahko isto vsebino (razen videoposnetkov, koder mobilna naprava prevzame funkcijo daljinskega upravljalnika) hkrati spremljate na obeh napravah. Cesta je sicer enosmerna, tako da vsebin, kupljenih na Apple TV, ni moč prenesti na druge naprave.

Druga novost, AirPrint, omogoča brezžično tiskanje z iPada. Manjši popravki, ki jih je Apple vdelal v nov paket, so še boljša podpora...

0 komentarjev

Apple TV, iOS 4.1

Apple TV

vir: engadget
engadget - Na glasbeni prireditvi Apple ni predstavljal novosti povezanih zgolj z glasbo, temveč so oživili še enega izmed starejših projektov, Apple TV. Že ob izidu prvega so povedali, da ne gre za uraden projekt, temveč zgolj za hobi projekt, ki je bolj postranskega pomena. A z novo izdajo Apple TV postane mnogo bolj zanimiv. Njegova cena bo namreč znašala vsega 100 ameriških dolarjev. Nizka cena sicer pride na račun nekoliko manjših zmogljivosti, saj Apple TV iz leta 2010 zmore predvajati zgolj videoposnetke do ločljivosti 1280 x 720 pik oz. 720p. Slednje se je napovedovalo že v obilici govoric iz bližnje preteklosti, ki so govorile, da bomo napravo v kratkem ogledali.

V primerjavi s starim Apple...

40 komentarjev