»

Apple kot banka v štirih dneh od uporabnikov zbral milijardo dolarjev

Slo-Tech - Applova ponudba varčevalnega računa s 4,15-odstotno obrestno mero za svoje uporabnike je naletela na dober odziv. V samo štirih dneh so nabrali približno milijardo dolarjev depozitov. Višina posamezne vloge je omejena na 250.000 dolarjev, skupno pa je račune odprlo 240.000 uporabnikov. Že samo v prvem dnevu se je nateklo 400 milijonov dolarjev.

Čeprav se sliši 240.000 veliko, je to zgolj 0,2 odstotka uporabnikov iPhonov v ZDA - ki jih je okoli 120 milijonov. Apple varčevalni račun brez vezave ali dobe odležanja ponuja v sodelovanju z banko Goldman Sachs. Obrestna mera 4,15 odstotka je visoka, ni pa ekscesna, saj so v ZDA obrestne mere trenutno nekoliko višje kot Evropi. V ZDA se pri nekaterih netveganih produktih najdejo celo višje obrestne mere, a je Applov račun priročen za uporabnike, ker ga lahko odprejo iz naslonjača. Potrebujejo le Apple Card.

Apple Savings ostaja omejen na ZDA. Tam pridobiva priljubljenost tudi zaradi propadov bank, kot sta First Republic Bank in Silicon...

22 komentarjev

Apple ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno obrestno mero

Slo-Tech - Apple je, za zdaj v ZDA, ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno letno obrestno mero. Čeprav je podjetje tehnološki gigant, nudi že nekaj finančno-tehnoloških izdelkov, denimo Apple Pay in Apple Card, nedavno pa še možnost odloženega plačila. Nova storitev pa uporabnikom omogoča, da do 250.000 dolarjev sredstev shranijo pri Goldman Sachsu, za kar so solidno nagrajeni.

Račun lahko uporabniki odprejo kar z Apple Card v aplikaciji Wallet, njihova sredstva z Daily Casha pa se bodo avtomatično prenašala na varčevalni račun. Daily Cash so sredstva, ki jih uporabniki dobijo vrnjena od vsakega nakupa s plačilno kartico (cashback). Poleg tega lahko na varčevalni račun prenesejo dodatna sredstva. Minimalnega časa odležanja ni.

Apple je že lani oktobra najavi nove finančne storitve, potem pa je marca letos le predstavil Pay Later, ki je v bistvu kreditna storitev. Uporabnikom omogoča plačilo izdatkov v štirih obrokih v šestih tednih, kjer Apple zagotavlja kreditno linijo. To zagotavljajo z...

42 komentarjev

CNN+ propadel po rekordno kratkem času

vir: CNN
CNN - Zgolj dober mesec po zagonu novičarske pretočne storitve CNN+ bo ta 30. aprila ugasnila, med razloge pa je poleg srdite tekme med pretočnimi servisi mogoče šteti tudi organizacijsko kolobocijo ob združitvi WarnerMedie in Discoveryja.

Ko je 29. marca luč sveta ugledal pretočni servis CNN+, ga je strokovna javnost opazovala z velikim zanimanjem. V nasprotju z velikani, kot so Netflix, Disney+ ali HBO Max, namreč CNN+ ponuja izključno novičarske ter informativne vsebine. Ne samo, da je s tem že v štartu prikrajšan v primerjavi s konkurenco na že precej zasičenem trgu pretočnih storitev, ampak povrhu vsega ponuja stvari, za katere je malokdo pripravljen plačevati dodatno - in to 6 dolarjev mesečno. Še posebno pa v času, ko se morajo tudi ugledne novinarske hiše boriti za slehernega kupca. Zato ni presenetljivo, da servis ni dosegel predvidenih 150.000 naročnikov v prvem mesecu, temveč jih v teh dneh beleži zgolj dobrih 10.000. Tako je kar logična novica, da se projekt že po dobrem...

26 komentarjev

Square bo za 25 milijard evrov prevzel avstralski Afterpay

vir: Pixabay

Slo-Tech - Digitalna platforma Square, katere soustanovitelj je Jack Dorsey, izvršni direktor Twitterja, bo prevzela pionirja novodobnih plačilnih storitev, avstralsko podjetje Afterpay. Gre za posojilno platformo, ki deluje po načelu "kupi zdaj, plačaj pozneje" oz. buy now pay later (BNPL) in ima 16 milijonov uporabnikov med kupci, platformo pa kot plačilno opcijo pri svoji spletni prodaji uporablja tudi na tisoče podjetij. 25 milijard evrov sicer predstavlja največji prevzem v avstralski zgodovini, odkupna cena delnic pa je postavljena približno 30 odstotkov nad njihovo trenutno tržno vrednostjo.

Poslovni model podjetij BNPL - take storitve ob Afterpayu denimo ponuja tudi švedska Klarna, pa tudi bolj znani PayPal - je postal eksplozivno popularen pred dobrim letom dni. BNPL družbe trgovcem zaračunavajo določeno nadomestilo, ti pa lahko nato pri svojih transakcijah nudijo manjša potrošniška posojila, ki jih kupci poravnajo v več obrokih, a brez obresti, predvsem pa brez preverjanja kreditne...

10 komentarjev

Nov pretočni velikan na obzorju: AT&T bo WarnerMedia spojil z Discoveryjem

vir: Flickr

Slo-Tech - Iz AT&T so sporočili, da nameravajo iz podjetja izločiti medijski del WarnerMedia in ga združiti s TV družbo Discovery. WarnerMedia ima v lasti filmski studio Warner Brothers s številnimi uspešnicami iz preteklosti in nekaj vročimi franšizami, kot sta Harry Potter in Batman, ob tem pa še televizije HBO, CNN, Cartoon Network, TBS in TNT. Discovery je na drugi strani najbolj poznan po svojih TV programih o znanosti, kuhi in prostem času, denimo Animal Planetu, Food Networku in TLC.

Za zdaj sta se poslu dogovorili le vodstvi obeh podjetij, da bo obveljal, ga morajo seveda potrditi še regulatorji. AT&T bo za WarnerMedia prejel 43 milijard ameriških dolarjev, njihovi delničarji pa bodo 71 odstotni lastniki novega podjetja, lastniki Discoveryja pa preostalih 29 odstotkov. Skupna družba še nima imena, vodil jo bo izvršni direktor Discoveryja David Zaslav.

AT&T je WarnerMedia, tedaj še pod imenom Time Warner, kupil leta 2016 za 109 milijard dolarjev, na soglasje pravosodnega...

12 komentarjev

Epic prek sodišča zahteva povratek v App Store

vir: Pxhere

Slo-Tech - Predstavniki Epic Games so sporočili, da so na kalifornijskem sodišču vložili zahtevo za predhodno odredbo, s katero zahtevajo povrnitev svojega razvijalskega računa v Applovi spletni tržnici. Po njihovih besedah je pri odstranitvi računa šlo za maščevanje, ki bi jim lahko povzročilo nepopravljivo škodo. V zahtevku ponovno navajajo, da je Apple monopolist, ki svoj položaj ohranja tako, da ne dopušča nobene konkurence.

Za zdaj so največji oškodovanci uporabniki: posledica vojne med podjetjema je namreč ta, da se je igra Fortnite praktično čez noč razdelila na dve ločeni igri, prvo, ki teče na Applovih platformah in drugo, ki teče na preostalih, torej PlayStationu 4, Xboxu One, Nintendu Switch, PCjih in na Androidih. Pri čemer je uporabnikov, ki v igro vstopajo iz iOSa oz. macOSa skoraj tretjina, 116 od skupnih 350 milijonov. Prav ti utegnejo plačati najvišjo ceno tega spopada, saj se poslej ne bodo mogli več udeleževati večigralskih spopadov z igralci z drugih platform, predvsem pa...

31 komentarjev

Apple ima težavo s pristranskim algoritmom za plačevanje

Slo-Tech - Po viralnem čivku ameriškega podjetnika je pretekli vikend postalo jasno, da ima algoritem, ki določa višino uporabnega denarja v plačilni storitvi Apple Card, težave s pristranskostjo, saj ženskam določa do dvajsetkrat nižji limit kot njihovim moškim partnerjem, tudi ko imajo one višje kreditne ocene.

Pretekli petek je ameriški podjetnik David Heinemeier Hansson na svojem Twitterju potožil, da sme njegova žena s kartico Apple Card mesečno plačati dvajsetkrat manj kot on - pa čeprav ima po zunanjih kreditnih ocenah višjo plačilno sposobnost od njega. Ker ima Hansson kot oče platforme Ruby on Rails več sto tisoč sledilcev, se je njegov očitek ekspresno razširil po Silicijevi dolini in širše. Steve Wozniak je potrdil, da podobno velja za njegovo ženo, ki ima na Apple Cardu desetkrat nižji limit od njega, čeprav si delita finance; kmalu se je podobnih pričevanj kar usulo.

Hitro se je oglasil Newyorški finančni urad in sprožil preiskavo o morebitni spolni diskriminaciji. Apple je...

199 komentarjev

Novosti iz Appla

Apple - Včeraj je Apple organiziral svoj veliki dogodek, na katerem so predstavili številne novosti. Rdeča nit prireditve je bližajoča transformacija Apple iz podjetja, ki proizvaja izdelke in prodaja storitve, v medijskega velikana. Apple se resno spogleduje z medijsko, finančno in še kakšno industrijo.

Medtem ko ima Netflix svojo storitev, Amazon pa ponuja Prime, bo Apple sedaj začel tržiti Apple TV+. To bo plačljivi portal, kjer bo Apple ponujal lastno produkcijo, denimo televizijske oddaje in filme. Apple TV+ pride jeseni in bo verjetno na voljo kot kanal na siceršnji Apple TV. Na novem kanalu bodo na primer dokumentarna serija o Oprah, serija See o svetu, v katerem so po apokaliptičnem dogodku vsi oslepeli, The Morning Show z Reese Witherspoon, Jennifer Aniston in...

21 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Apple WWDC: iOS

vir: The Verge
The Verge - V prejšnjem prispevku, ki je pokril Applove osebne računalnike, smo že omenili, da se poslavlja posnemanje tekstur iz resničnega sveta. Še bolj kot OS X je bil po tem poznan iOS, kjer je transformacija še večja.

Seveda se je spet začelo s statistiko. Vsega skupaj je Apple prodal že 600 milijonov naprav, na katerih teče iOS. Pohvalili so se, da so njihove naprave bistveno več v uporabi, kot izdelki s konkurenčno platformo, da imajo kar (oz. le še?) 82 % tržnega deleža, ko pride do brskanja po spletu s tablicami, kupuje se več aplikacij in več izdelkov prek spleta, itd. Nedvomno gre za lep pogled, ko pogledamo razmerja nameščenih različic na napravah, saj je na najnovejši izdaji, iOS 6, kar 93% vseh aktivnih naprav. Za primerjavo je v svetu Androida med aktivnimi napravami na še vedno več kot...

83 komentarjev