»

Netflix preizkuša poceni mobilno različico storitve

vir:Flickr

vir: The Verge
The Verge - Netflix, pretočna storitev za TV in filmske vsebine ima trenutno po svetu že okoli 140 milijonov naročnikov. A ker je na planetu še veliko prebivalstva, ki nima veliko pod palcem in večino svojih digitalnih potreb zadovolji na mobilnem telefonu, so začeli v Indiji testirati samo mobilno naročnino, ki stane 250 rupij oz. 3,63 ameriškega dolarja na mesec, kar je natanko polovica osnovne naročnine v tej državi. Storitev deluje le na mobilnih napravah, samo v standardni ločljivosti in samo na eni napravi obenem.

Predstavniki Netflixa so povedali, da bodo v različnih državah preizkušali še druge modalitete, med drugim tudi krajša naročniška obdobja, verjetno tedenska oz. 14 štirinajstdnevna. Katere države bodo poleg Indije...

2 komentarja

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Evropska komisija želi evropske kvote na Netflixu

Slo-Tech - Netflix, Amazon Prime in podobne pretočne storitve za spremljanje avdiovizualnih vsebin bi se utegnile v EU znajti v težki situaciji, saj Evropska komisija razmišlja o spremembi predpisov, zaradi česar bi morali ponudniki ponujati vsaj 20 odstotkov lokalnih evropskih vsebin, piše Reuters. To na primer pomeni, da bi moral imeti Netflix med vsemi filmi v svojem katalogu petino evropskih. Ob tem Komisija dodaja, da je 27 odstotkov dejansko predvajanje pretočne vsebine v Evropi že sedaj evropske provenience, torej to ne bi smel biti prevelik problem. A težave so detajli, kot se pokaže ob vsakem poizkusu regulacije, na primer ob novi slovenski zakonodaji.

Prav tako bi imele države pravico od tujih ponudnikov pretočnih storitev zahtevati, da finančno podprejo...

124 komentarjev

Netflix bo šifriral ves promet

Techdirt - V ZDA v konicah na Netflix odpade več kot tretjina vsega internetnega prometa; nič drugače ni v ostalih državah, kjer je veliko večino prometa predstavljajo različne večpredstavnostne vsebine. Zato je pomembna vest, da kani Netflix začeti šifrirati ves svoj promet do uporabnikov.

Šifriranje internetnega prometa, ki se je pred leti uporabljali zelo redko, postaja danes vse pogostejše. Ne le spletno bančništvo, tudi spletni predali za e-pošto in številne strani s forumi (tudi naša) z obiskovalci komunicirajo šifrirano. Tako nihče ne more videti vsebine komunikacije. Chrome in Mozilla se zavzemata, da bi nešifriran HTTP povsem izginil z interneta. Očitno trendu sledi tudi Netflix, je razbrati iz elektronskega sporočila.

Šifriranje tako velike storitve, kot je...

19 komentarjev

Netflix prihaja - na Kubo

Slo-Tech - Začetek normalizacije odnosov med ZDA in Kubo je imel hitre posledice tudi na internetu. Komunistični otoček sredi Karibskega morja je danes uradno dobil Netflix, ki ga še vedno zaman čakamo v dobršnem delu Evrope in seveda tudi v Sloveniji. Netflix je trenutno dostopen v 78 državah ali teritorijih, nimajo pa ga niti Japonska, Avstralija in Nova Zelandija. S tem je postal Netflix eno izmed prvih podjetij, ki je izkoristilo otoplitev odnosov med Kubo in ZDA.

Netflix bo na Kubi stal osem dolarjev na mesec, kar je zelo pomembna podrobnost. Dostopen bo namreč le ljudem s povezavo do interneta (logično) in z možnostjo opravljanja mednarodnih plačil. Kuba ima namreč zapleten sistem dvojne...

17 komentarjev

Netflix prihaja v Evropo, sprva na Otok

BBC - Priljubljena storitev Netflix, ki v ZDA, Kanadi in v zadnjem času tudi Južni Ameriki ponuja video na zahtevo (video-on-demand) in neposredne prenose prek spleta (streaming), se pripravlja na širitev v Evropo. Prihodnje leto bodo začeli poslovati tudi v Veliki Britaniji in na Irskem, kasneje pa se bodo širili tudi na kontinent. Še junija je sicer veljalo, da bo v Evropi prva na vrsti Španija, a so očitno na Otoku prikazali večjo pripravljenost za sodelovanje.

Netflix bo v Evropi ponudil podobne storitve kot v ZDA, to je neomejen streaming TV-oddaj, serij in filmov prek interneta. Klasični DVD-by-mail ostaja omejen izključno na ZDA po trenutno znanih podatkih. Cene in podrobnosti še niso znane, saj jih bo Netflix razkril tik pred zagonom storitve, kar bo v...

32 komentarjev