»

Podatki pametnih ur omogočajo zaznavanje covida

vir: Nature
Nature - Pametne naprave, ki jih nosimo in merijo naše življenjske funkcije, imajo tudi širšo uporabnost tako za javno zdravje kakor tudi povsem osebno diagnostiko. Raziskovalci s Stanforda so pokazali, da lahko z analizo podatka o srčnem utripu in številu korakov, ki jih zbira pametna ura, še pred pojavom simptomov napovemo, ali je oseba okužena s SARS-CoV-2.

Analizirali so podatke 2155 ljudi, ki so nosili pametno uro Fitbit, Apple Watch ali Garmin, in še 1163 posameznikov, ki je niso. V raziskavi je bilo 278 ljudi, ki so imeli pozitiven test na virus, 1213 z negativnim testom, 1825 brez testa in 189 cepljenih posameznikov. S pametnim urami so merili njihov srčni utrip in korake, od koder so lahko ocenili, ali je povišan srčni utrip povezan s fizično aktivnostjo ali čim drugim. Izmed 2155 ljudi, ki so nosili pametne ure, jih je 2117 v realnem času dobivalo opozorila, če je algoritem zaznal nenavaden srčni utrip. V takem primeru so jih povprašali o morebitnih simptomih, diagnozi ter...

56 komentarjev

Apple pričel z obsežnimi zdravstvenimi raziskavami

vir: STAT
STAT - Apple je z lansiranjem aplikacije Research pognal tri znanstvene raziskave raznih dejavnikov javnega zdravja, h katerim želi pritegniti čimveč uporabnikov svojih naprav. Ker bo na ta način zajemal ogromno osebnih podatkov, pa se že pojavljajo bojazni, za kaj vse bodo ti v resnici uporabljeni.

V Applu si želijo čim hitreje utrditi ugled svojih naprav in programja za nadzor parametrov zdravja, kot sta ura Apple Watch ter aplikacija Health, ki so jo septembra dodobra posodobili. Da bi njihovo verodostojnost dvignili na novo raven, so se v partnerstvu z uglednimi medicinskimi ustanovami lotili ambicioznega večletnega opazovanja zdravstvenih znakov strank, ki bodo naložile in uporabljale tonamensko ravnokar lansirano aplikacijo Research. Apple je tu edini financer, medtem ko med partnerji najdemo tudi WHO in Harvard School of Public Health.

Podvig ima tri sklope. V študiji o gibanju in zdravju srca želijo v petih letih pridobiti podatke 500.000 uporabnikov ure Apple Watch, pri čemer...

61 komentarjev

Moja pametna ura je lahko tudi elektrokardiograf

Slo-Tech - Na Stanfordu so izvedli raziskavo s 400.000 prostovoljci, ki so nosili pametno uro Apple Watch. Ugotavljali so, ali lahko ura prepozna neredno bitje srca z dovolj visoko natančnostjo, da je tudi medicinsko uporabna. Rezultati so pozitivno presenetili, saj je Apple Watch dobro napovedovala težave s srcem, hkrati pa se je izognila visokemu deležu lažnih pozitivnih rezultatov, ki običajno pestijo podobne pristope. Prostovoljci v študiji so nosili Apple Watch 1., 2. ali 3. generacije (ne pa najnovejšega z vgrajenim EKG, ker ga leta 2017 še ni bilo) in iPhone. Če je aplikacija zaznala neredno bitje srca, jih je pozvala k posvetu z zdravnikom.

Študijo, ki jo je sicer financiral Apple, je stanfordska medicinska fakulteta...

30 komentarjev

Nove obtožbe o izkoriščanju dijakov pri proizvodnji Applovih pametnih ur

Slo-Tech - Apple se je ponovno znašel pod točo kritik, da pri proizvodnji njegovih izdelkov v slabih razmerah proti zakonu delajo tudi vajenci. Pred leti so obtožbe letele na dogajanje v tovarnah Foxconna, sedaj pa je problematičen podizvajalec Quanta Computer, ki izdeluje pametno uro Apple Watch.

Nevladna hongkonška skupina za delavske pravice SACOM (Students and Scholars Against Corporate Misbehavior) je v svojem poročilu izpostavila sporne prakse. Gre za nadaljevanje...

58 komentarjev

Apple predstavil nove iPhone, uro Watch 4 in iOS 4

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku v kalifornijskem Cupertinu predstavil svoje novosti, med katerimi so razumljivo največ pozornosti poželi novi modeli pametnih telefonov iPhone. Prihajajo iPhone XR, XS in XS Max. Medtem ko sta XS in XS Max podobna, razlikujeta se le v velikosti in ceni, je XR Applov poizkus zakorakati tudi v (višji) srednji razred, pa čeprav ta stane 750 dolarjev. XS in XS Max pa se bosta prodajala po 1000 in 1100 dolarjev. Novi modeli bodo na voljo od 21. septembra (prihodnjega petka).

Da je Apple vešč marketinga, ni nobeno presenečenje. Tim Cook je tik pred začetkom dogodka na Twitterju objavil nenavadno sporočilo "Ne. Kdo ga lahko hitro prinese?" Ker je sporočilo kmalu izbrisal, so se začele širiti...

427 komentarjev

Apple z odličnim četrtletjem postal prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Applova delnica je danes dosegla nov rekord, prešla je namreč vrednost 207,05 dolarja, kar pomeni da je Apple po tržni kapitalizaciji postal v prvo, bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Rast je posledica včeraj objavljenih in obenem najboljših četrtletnih rezultatov v zgodovini družbe, številke so malone na vseh področjih prehitele napovedi. Primerjano z lanskim letom, so jim prihodki zrasli za 17 % in dosegli vrednost 53 milijard USD, dobiček je pri tem znašal 11,5 milijarde, kar pomeni 32 % več glede na enako lansko obdobje. Pravzaprav je bila rast prodaje dvoštevilčna v vseh svetovnih regijah, razen na Japonskem.

Dobre številke pa v resnici niso odraz večje prodaje, pač pa...

72 komentarjev

Bi raje v živo ali prek interneta?

Business Insider - Ko Apple izda nov telefon, se pred prodajalnami običajno vijejo dolge vrste ljudi, ki ga želijo kupiti. Najbolj zagnani pridejo že nad predvečer ali sredi noči in taborijo pred vhodom. Često novega izdelka prvi dan zmanjka in tisti, ki bi prišli ponj nekoliko kasneje, so tam zaman. Dolgo smo menili, da gre za tržni trik, s katerim Apple dviguje zanimanje, a dejstvo je, da povpraševanje dejansko presega ponudbo. To se dogaja kljub temu, da Apple svoje dobavitelje izjemno privija. Glavno presenečenje pa je, da Apple v resnici ne mara gneče pred trgovinami.

Business Insider je pridobil okrožnico, ki jo je direktorica za prodajo v Applu Angela Ahrendts poslala zaposlenim. V njej je...

37 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev