»

V Franciji je sabljanje s svetlobnimi meči uraden šport

vir: AP News
AP News - Francoska sabljaška zveza je replike svetlobnih mečev iz Vojne zvezd priznala kot uradne pripomočke na svojih tekmovanjih in za takšne dvoboje pripravila posebna pravila.

Medtem ko skušajo mnogi klubi v klasičnih športnih panogah mlajšo generacijo privabiti z ustanavljanjem lastnih ešportnih ekip, so se v Francoski sabljaški zvezi izziva lotili malce drugače. Meču, sablji in floretu, ki so standardna orožja v profesionalnem sabljanju, so uradno pridružili svetlobni meč iz filmske franšize Vojne zvezd. Seveda gre za plastične replike in ne prava plazemska orožja - ker slednja pač še ne obstajajo in bi bila v praksi verjetno precej nevarna.

Ker so okoli tega zasnovali čisto prava tekmovanja, ima...

13 komentarjev

V 24 urah prodanih za pol milijarde dolarjev izvodov nove izdaje Call of Duty

Takole so najbolj nestrpni čakali na odprtje trgovin.

CNet - V torek je izšla nova izdaja priljubljene prvoosebne streljačine Call of Duty. Deveta izdaja v franšizi nosi podnaslov Black Ops II in je neposredni naslednik istoimenske verzije iz leta 2010. Igra si je do danes pridobila skorajda kultni status in to prikazuje tudi prodaja. V prvih 24 urah po izidu so prodali za pol milijarde dolarjev kopij igre, s čimer je postavila svetovni rekord in prehitela lanski Call of Duty: Modern Warfare 3, ki je v enakem času zaslužil 400 milijonov dolarjev (lanski podatki veljajo le za ZDA in Veliko Britanijo, letos pa so vračunali celotni svet, a naj bi bila številka vseeno višja, četudi bi pogoje izenačili).

Letos največji uspeh je doslej beležil Halo 4, ki je v 24 urah prinesla 220 milijonov dolarjev. Primerjava...

55 komentarjev

Vložen patent za svetlobni tazer

ročna različica naprave

vir: Slashdot
Slashdot -

Pri podjetju Genesis Illumination so vložili patentno prijavo za svetlobno pištolo StunRay XL-2000, ki s kratkim in močnim snopom svetlobe začasno onesposobi tarčo. V primerjavi z električnimi tazerji deluje na precej večji razdalji (do 50 metrov), proti posamezniku ali manjši skupini, učinek pa traja dlje (tudi do 15 minut), in kar je še pomembneje, s sabo ne nosi rizika srčnega infarkta. Idelek je že na voljo na trgu in naj bi bil sprva namenjen zlasti policistom in službam za varovanje, pripravili pa so tudi večje različice za na vozila (crowd control) ali ladje (varovanje pred vkrcanjem piratov).

Učinek je podoben prehodu iz močno zatemljene sobe na direktno...

58 komentarjev

Nokia N95 - kaj sploh še ostane velikim?

Slo-Tech - Pristaši Appla ali ne, ne da se zanikati, da je iPhonu uspelo dodobra razburkati javnost in narediti nov statusni simbol. Zadovoljnih kupcev ni odvrnila ne visoka cena, ne vezava na specifičnega operaterja, kaj šele pomanjkanje določenih funkcionalnosti.

Apple je tako v svoj famozni iPhone vgradil več senzorjev, ki naj bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Tako recimo telefon avtomatično izklopi zaslon, ko ga pritisneš k ušesu in tako varčuje z baterijo. Le-ta se ohranja tudi zaradi senzorja osvetlitve, ki dinamično spreminja nivo osvetlitve. Aparat pa tudi vedno ve, kako je obrnjen in na podlagi tega prilagaja orientacijo zaslona.

Nedolgo nazaj pa je v javnost pricurljala informacija, da ima podobni senzor tudi Nokia N95. Ni znano, kako jim je uspelo tovrstno stvar skriti pred lastniki mobilnika, razvijalci programskih rešitev in ostalimi navdušenci, zato bil je šok še toliko večji.

Vedelo se je, da senzor uporablja vgrajeni 5-megatočkovni fotoaparat, ki prilagaja postavitev...

232 komentarjev

Sadjarski nasveti in fascinante tržnice prepovedanega sadeža

Gizmodo - Prepovedani sadež je najslajše utrgati, pravijo, zato so pri Orbicule spravili skupaj zelo zanimiv, skriven programček. Ta na vsakih 6 minut v spletni bazi podatkov preverja, če vaš najljubši sadež, z jablane ni bil utrgan. V primeru, da Jabolko izve, da je bilo odtujeno, bo takoj začelo s serijo ukrepov: poslalo bo klic na pomoč, s trenutno ISP številko, slikalo tatu (v primeru, da je računalo opremljeno z iSightom) in pričelo simulirati okvaro ekrana. Predhodnik konkurence je bil malce neroden, onesposobila ga je že odstranitev baterije iz premičnika.

Za zanesenjake Vojne zvezd je tu še koristen programček, ki izkoristi senzorje premikanja vašega premičnika, ki ob premikanju proizvaja glasove svetlobnega meča Jedijev. Zna biti drago, če vas stvari zanesejo predaleč. Za nekoliko "kvizlinško" razpoložene, je tu še jabolčni gonilnik za Xbox 360 upravljalnik.

Že dosedanje jabolčne tržnice so bile impozantne. Najnovejša, iz velemesta Velikega jabolka*, se nahaja pod stekleno...

41 komentarjev