»

Google postaja ruski oporečnik

Slo-Tech - Ruski medijski regulator Roskomnadzor je Googlu postavil 24 urni rok, v katerem mora izbrisati za Rusijo sporne vsebine na svojih platformah, v nasprotnem primeru mu grozi denarna kazen od 8.800 do 44.000 evrov, v skrajnem primeru pa tudi desetina globalnih prihodkov podjetja - in upočasnitev spletnega prometa na ozemlju Ruske federacije.

Slednje se je pred meseci primerilo Twitterju, šele teden dni nazaj so oblasti dvignile omrežno blokado, podjetje pa kljub temu odtlej v Rusiji živi v nekakšnih vicah negotovosti glede svojega bodočega delovanja.

Kot so sporočili iz Roskomnadzora, Google doslej ni odstranil še okoli 20-30 odstotkov zahtevanih vsebin, ki so v Rusiji prepovedane. A te so definirane precej na široko, saj vanje sodijo tako teroristične vsebine, otroška pornografija, kajenje jointov in objave, ki jih je mogoče okarakterizirati kot vabilo na protivladne proteste, ki bi ga lahko videli tudi otroci. Rusija namreč večino opozicijskih organizacij vodi pod oznako...

23 komentarjev

Apple popustil Rusiji

Slo-Tech - Za razliko od Androidnih telefonov, ki ne razlikujejo le po prednaloženih aplikacijah, temveč celo po okusu operacijskega sistema, je Applov ekosistem bistveno enotnejši. Ob nakupu bo imel iPhone v vseh državah iste aplikacije. Sedaj pa je Apple popustil Rusiji, kar bi lahko sprožilo verižno reakcijo.

Gre za kontroverzni zakon iz leta 2019, v katerem je Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme. Še vedno je lahko na njih naložena originalna programska oprema, nujni pa so tudi ruski ustrezniki, katerih seznam posodabljajo oblasti. Poleg Googla mora biti Yandex, denimo. Zakon velja za osebne računalnike, pametne telefone in pametne televizorje. Ko so ga sprejemali, se ga je prijel vzdevek "zakon proti Applu", saj je grozilo, da bo Apple raje v celoti zapustil ruski trg. A na koncu je zmagala gospodarska pragmatičnost.

Telefoni, ki jih prodaja Apple, bodo imeli v Rusiji pri prvi uporabi odslej dodaten korak. V njem bodo uporabniku ponudili namestitev ruskih...

34 komentarjev

Samsung in Huawei bosta izpolnila zahteve ruskega "antiapple" zakona

Slo-Tech - Rusija je lani jeseni sprejela zakon, po katerem morajo ponudniki strojne opreme - zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih - na svoje naprave obvezno naložiti ruske ekvivalente programske opreme, odobrene s strani ruske vlade, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna programska oprema. Zakon bo začel veljati z mesecem julijem, Huawei, ki ima v Rusiji največji, 33 odstotni tržni delež in Samsung z 28 %, pa sta pred dnevi sporočila, da že sodelujeta z oblastmi in bosta ustrezno prilagodila prednaložene aplikacije.

Zakona se je takoj prijelo neuradno ime antiapple zakon, zaradi neomajnega stališča podjetja glede tuje programske opreme. Apple, ki ima 10 % tržni delež, je že pred časom sporočil, da na svoje izdelke nima namena nameščati aplikacij tretjih ponudnikov in da bo zaradi zakona najverjetneje prisiljen razmisliti o svojem nadaljnjem delovanju v Rusiji.

Podrobnosti zakona, denimo kazni za kršitve, še niso...

6 komentarjev

Je Apple pokleknil pred državo in potihem opustil celostno šifriranje iClouda?

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Apple je, kot je znano, trenutno zapleten v zasebnostno vojno z ameriškimi organi pregona. Ti od podjetja zahtevajo odklep dveh iPhonov, ki ju je uporabljal saudski vojak, ki je na Floridi ubil tri ameriške vojake. Tudi sicer podjetje zadnje čase gradi imidž družbe, ki prav posebno skrb namenja zasebnosti svojih uporabnikov.

Vse kaže, da v zakulisju stvari niso povsem take. Reuters je na podlagi pogovora s štirimi anonimnimi uslužbenci FBI in dvema, prav tako anonimnima zaposlenima pri Applu, izvedel, da je podjetje pred dvema letoma načrtovalo vpeljavo end-to-end enkripcije pri nalaganju podatkov z uporabniških naprav v iCloud. Ta povezava je sicer že zdaj šifrirana, a je šifrirni ključ poleg uporabnika posedoval tudi Apple, zaradi česar je lahko na zahtevo organov pregona izročil potrebne podatke. Celostno šifriranje bi v praksi pomenilo, da bi Apple popolnoma izgubil možnost dostopa do podatkov v uporabni, torej berljivi obliki.

Državni organi sicer imajo dostop do podatkov na...

21 komentarjev

Rusija že drugič kaznovala Google

TorrentFreak - Zdelo se je, da sta Google in Rusija lani našla skupni jezik glede posebnosti prikazovanja iskanih rezultatov v tej državi, a si je spletni velikan nato v času manj kot leta dni prislužil že drugo denarno kazen.

Rusija je namreč pred tremi leti uvedla nekakšno internetno črno listo, znano po imenom FGIS (Zvezni državni informacijski sistem oz. Федеральная государственная информационная система), na katerem se nahajajo domene spletnih strani, kjer je mogoče najti ekstremistične vsebine, prepovedano snovi ali pa piratske vsebine. Prav tako sem sodijo še ponudniki storitev VPN in drugih anonimizatorjev, ki so od lanskega leta v tej državi prepovedani, na spisku pa je denimo tudi družabno omrežje Linkedin, ki se ni želelo ukloniti ruskim zahtevam po lokalni hrambi podatkov. Rusija od velikih spletnih podjetij obenem zahteva vzpostavitev neposredne povezave s FGIS, da bi lahko ažurno odstranjevali...

7 komentarjev

Apple se je uklonil Rusiji

Slo-Tech - Rusija je že leta 2014 sprejela zakon, po katerem morajo ponudniki internetnih storitev podatke uporabnikov iz Rusije hraniti lokalno. Lani so primež še okrepili, saj morajo ponudniki mobilnih in internetnih storitev vsaj šest mesecev hraniti vsebino pogovorov ali njihove posnetke, na zahtevo organov pa jih dešifrirati in izročiti. Nekateri giganti so se dolgo časa poizkušali upirati shranjevanju podatkov v Rusiji, a se je tudi Apple sedaj uklonil.

To je na Kitajskem že storil, v Rusiji pa bo vsak hip. Apple je leta 2017 iz svojega App Stora na Kitajskem ukinil aplikacije za VPN, lani pa sporočil, da bo tudi podatke hranil na Kitajskem. Enako je tedaj ravnal tudi Google. Sedaj bo tako tudi v Rusiji. Ni še jasno, katere podatke bo Apple hranil v Rusiji, bodo pa...

52 komentarjev

Ruski Big brother

Irina Javrovaja

vir: Wikipedia
Tass - Z začetkom meseca je v Rusiji začel veljati t. i. Jarovajin zakon, imenovan po konservativni poslanki Dume Irini Jarovaji. Njegov bržkone najbolj kontroverzen del nalaga ponudnikom mobilnih in internetnih storitev ter nekaterim družabnim omrežjem, da šest mesecev hranijo vsebino vseh tekstovnih sporočil, neposrednega sporočanja ter zvočne posnetke telefonskih pogovorov. Na zahtevo državnih varnostnih organov, podkrepljeno z odredbo sodišča, pa so vse to dolžni predati in po potrebi tudi dešifrirati. Prometne podatke uporabnikov pa morajo taka podjetja hraniti najmanj tri leta. Vlada je sicer podrobnosti zakona razdelala v posebni odredbi šele pred nekaj dnevi.

Zakon je bil sprejet že leta 2016 in že vse odtlej zbuja...

20 komentarjev

Rusija bo blokirala Telegram

Slo-Tech - Rusija začenja postopke za blokado aplikacije za šifrirano komunikacijo Telegram, ker upravljavec do 4. aprila regulatorju Roskomnadzoru ni izročil šifrirnih ključev, ki bi omogočali prestrezanje pogovorov. To je tajna služba FSB od Telegrama zahtevala lani. Telegram je pojasnjeval, da aplikacija napisana na tak način, da niti upravljavec ne vidi vsebine pogovorov in nima dostopov do zasebnih ključev uporabnikov, zato jih niti ne more izročiti. Rusija je zaradi tega vložila tožbo zoper Telegram, s katero zahteva prepoved obratovanja v Rusiji.

Telegram je deveta najbolj priljubljena aplikacija za pogovarjanje. Zlasti veliko uporabnikov ima v državah nekdanje Sovjetske zveze in na Bližnjem vzhodu. Skupno ima Telegram 200 milijonov uporabnikov. Njegov izvršni...

9 komentarjev

Apple nehal prodajati iPhone v Rusiji

Bloomberg - Apple je v Rusiji prek spletne trgovine prenehal prodajati iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ker je rubelj v zadnjih dneh izgubil precej vrednosti proti dolarju oziroma evru in ker se situacija še ni umirila.

Dolar je v času pisanja tega prispevka vreden okrog 60 rubljev, medtem ko je bil v začetku leta okrog 30 rubljev. Padanje rublja se je pospešilo v zadnjem četrtletju, decembra pa je vrednost izgubljal še posebej hitro. Zaradi tega je bil iPhone 6 v Rusiji nekaj časa daleč najcenejši v Evropi. Izvozniki v Rusijo imajo seveda obilico težav, ker padajoč rubelj draži izvoz v Rusijo.

Osnovni iPhone 6 s 16 GB kapacitete je sprva stal 32.000 rubljev, kar bi po današnjih tečajih pomenilo okrog 530 dolarjev oziroma 430 evrov. Zaradi tega je Apple konec...

27 komentarjev

iPhone 6 se umika iz Rusije?

International Business Times - Lani tega časa smo poročali o slabi prodaji iPhone 5 v Rusiji, kar pa je bilo pripisati predvsem visoki ceni. Letošnja novica je bolj povezana z zakonskimi težavami. Kot smo namreč že precej pisali spomladi, je Ruska vlada precej zategnila ureditev zasebnosti na spletu, od prepovedi ponujanja anonimnega wifija, anonimnega komentiranja na spletu, pa do ključne novele zakonov o varstvu osebnih podatkov in elektronskih komunikacijah, ki stopijo v veljavo s 1.1.2015 in ki bodo prepovedale hrambo osebnih podatkov o Rusih na strežnikih zunaj Rusije. Motiv te spremembe je seveda v tem, da bo lahko ruska policija nadvse preprosto prišla do osebnih, prometnih in komunikacijskih podatkov preiskovanih oseb. Pridobivanje podatkov...

106 komentarjev

Rusija prepovedala hrambo ruskih osebnih podatkov v tujini

Slo-Tech - Ruska duma je sprejela dopolnila zakonov o osebnih podatkih in informacijskih tehnologiji ter varstvu podatkov, ki ponudnikom internetnih storitev prepovedujeta hranjenje in obdelavo podatkovnih zbirk o ruskih državljanih v tujini, poroča ruska nevladna tiskovna agencija Interfax.

Dopolnila so bila včeraj po tretjem branju sprejeta in od podjetij, ki ponujajo internetne storitve in zato zbirajo podatke o ruskih državljanih, zahtevajo vzpostavitev strežnikov v Rusiji in obdelavo ter hranjenje podatkov izključno tam. Podjetja bodo morala razkriti, natančno kje imajo svoje strežniške centre in kje se hranijo podatki. Zakon se bo začel izvajati 1. septembra 2016, da bodo imela podjetja dovolj časa postaviti ustrezno infrastrukturo....

30 komentarjev