»

Bizaren hrošč v Windows 10 kvari podatke

Slo-Tech - Microsoft je potrdil, da je v Windows 10 bizaren hrošč, na katerega je opozoril Jonas L, in napovedal, da ga bodo kmalu odpravili. Hrošč se je pojavil v posodobitvi aprila 2018 in je kljub opozarjanju, ki traja vsaj od avgusta lani, še vedno aktiven. Za izrabo ne potrebujemo administratorskih privilegijev, povzroči pa okvaro drevesne strukture na disku (ki jo chkdsk sicer običajno reši).

Če v ukazni vrstici vpišemo ukaz cd (vstop v imenik) in ime posebne mape, bo to povzročilo okvaro datotečnega sistema. Windows bo uporabnika obvestil, da je mapa okvarjena in neberljiva, nato pa bo pozval k ponovnemu zagonu sistemu, kjer se bo sprožil chkdsk. Hrošča pa je možno uporabiti tudi drugače. Če izdelamo bližnjico, ki vsebuje pot do te iste mape, bo škodo povzročila že, če je sploh ne zaženemo. Windows namreč skuša prikazati ikono, ki jo gre iskat na ciljno mesto. Na podoben način lahko v orožje spremenimo datoteke ZIP, spletne strani itd. Večinoma trajnih posledic ni, je pa možno napad...

31 komentarjev

Applov FaceTime bo rešil problem gledanja mimo

The Verge - Ena izmed večjih nevšečnostih pri uporabi aplikacij za videokonference, kot sta Skype ali FaceTime, je odsoten pogled sodelujočih. Ker ljudje gledamo v zaslon in ne v kamero, so vsi govorniki videti nekoliko odsotni, kot da gledajo mimo sogovornika. Problem lahko rešimo bodisi tako, da imamo kamero čim bliže zaslona (ali v sredini) ali pa da gledamo v kamero namesto v sogovornika (in če to počneta oba, potem se izgubi celoten smisel videokonference). Nobena izmed rešitev ni idealna. Apple bo v iOS 13 rešil tudi ta problem.

Kot je videti v dostopnih beta verzijah iOS 13 in iPadOS, bo FaceTime popravil pogled uporabnika tako, da bo videti, kot da gleda neposredno v kamero. Prvi preizkusni posnetki so videti zelo obetavno, saj pogled ni bizarno strmeč, kot se zgodi pri neposrednem bolščanju v kamero. Da utegnemo dobiti...

8 komentarjev

Prvi odpoklic izdelka v EU zaradi tveganj za zasebnost

Slo-Tech - Odpoklici izdelkov ali prehranskih proizvodov, ki predstavljajo tveganje za zdravje ali življenje potrošnikov, niso nič nenavadnega in se v EU redno dogajajo. Sedaj pa smo priče prvemu odpoklicu izdelka, ker predstavlja tveganje za zasebnost. Otroška pametna ura Safe-KID-One, ki jo proizvaja nemški Enox, ima toliko varnostnih pomanjkljivost, da so na RAPEX-u (Rapid Alert System for Non-Food Products) objavili informacijo o odpoklicu.

Glavni problem je nezaščitenost komunikacije med uro in strežniki, ki ni šifrirana. Ker ima ura cel kup senzorjev, denimo GPS, mikrofon in zvočnik, ter možnosti klicanja, pošiljanja in sprejemanja sporočil, to predstavlja velikansko varnostno tveganje. Ura je sicer namenjena staršem, da bi laže sledili otrokom in komunicirali z njimi....

14 komentarjev

Bizaren hrošč v FaceTimu omogočil prisluškovanje

9to5Mc - V Applovi aplikaciji za videoklice FaceTime so odkrili hrošča, ki praktično omogoča prisluškovanje. Na napravah z iOS 12.1 je namreč mogoče vzpostaviti povezavo s klicanim, četudi ta sploh ne odreagira na klic. Zadostuje, da na svojem telefonu (torej na tem, s katerega kličemo), med klicem izberemo Add Person in v skupinski pogovor dodamo sami sebe (svojo telefonsko številko). Na ta način vzpostavimo skupinski klic prek FaceTima, v katerega...

27 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev

Skype dobiva šifriranje in snemanje klicev

Slo-Tech - Prav zanimivo je, da Skype že 15 let nima funkcije snemanja klicev. Funkcija, ki jo tudi Skype for Business pozna že nekaj časa, doslej še ni prišla na vrsto. Šele v poletni nadgradnji osme verzije bo Microsoft v Skype dodal snemanje klicev, šifriranje klicev, sporočil in deljenih datotek in nekatere druge novosti. Stari Skype 7 bo nehal delovati septembra.

Skype ima trenutno okrog 300 milijonov uporabnikov, a se je rast ustavila. Konkurenca v obliki Applovega FaceTime, Facebookovega Messengerja in WhatsAppa je zavzela preostali del trga. Lani je zato Microsoft Skype vizualno prenovil, sedaj pa prihajajo še dodatne funkcije. V Skypu 8.0 bomo že takoj opazili podporo za HD-video (v konferenčnih klicih omejitev na 24 ljudi), povabila, potrdila o branju...

41 komentarjev

Microsoft z integracijo Skypa v Outlook

Hello, yes.

vir: CNet
CNet - Microsoft je po predlanskem prevzemu VoIP ponudnika Skype najprej poskrbel za prisluškovalne apetite ameriške vlade, zdaj smo pa na vrsti tudi mi, uporabniki. Podjetje v ta namen agresivno konsolidira svoje spletne storitve. Hotmail so lani združili z Outlookom, MSN (Windows Messenger) so ugasnili spomladi, zdaj pa se je začelo združevanje vseh treh v eno storitev. Outlook uporabniki v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Kanadi ter Braziliji lahko od danes naprej svoje kontakte kličejo kar znotraj spletnega oz. namiznega Outlooka, tako kot je to že mogoče znotraj GMaila (Hangouts). Gre za produkcijsko različico storitve, ki je bila nekaterim uporabnikom na voljo že od aprila.

Podjetje je splavitev pospremilo z lično izjavo za javnost, v kateri navajajo...

22 komentarjev

Apple WWDC: iOS

vir: The Verge
The Verge - V prejšnjem prispevku, ki je pokril Applove osebne računalnike, smo že omenili, da se poslavlja posnemanje tekstur iz resničnega sveta. Še bolj kot OS X je bil po tem poznan iOS, kjer je transformacija še večja.

Seveda se je spet začelo s statistiko. Vsega skupaj je Apple prodal že 600 milijonov naprav, na katerih teče iOS. Pohvalili so se, da so njihove naprave bistveno več v uporabi, kot izdelki s konkurenčno platformo, da imajo kar (oz. le še?) 82 % tržnega deleža, ko pride do brskanja po spletu s tablicami, kupuje se več aplikacij in več izdelkov prek spleta, itd. Nedvomno gre za lep pogled, ko pogledamo razmerja nameščenih različic na napravah, saj je na najnovejši izdaji, iOS 6, kar 93% vseh aktivnih naprav. Za primerjavo je v svetu Androida med aktivnimi napravami na še vedno več kot...

83 komentarjev

Apple izdal iOS 4.1

ComputerWorld - Apple je izdal novo podverzijo svojega sistema iOS 4.1, ki se more namestiti na iPhone 4, 3GS in 3G (na slednjem ni podpore za Game Center) ter na iPod touch druge generacije ali novejšega. V njej so popravili dva ducata varnostnih ranljivosti (večino v brskalniškem pogonu WebKitu) in prvo luknjo v programu za videoklice FaceTime. Popravili so tudi slabo povezljivost prek BlueTootha, težave s signalom in težave senzorja za bližino, ki ob prislonitvi telefona na obraz izključi občutljivost zaslona na dotik.

Pomembna novost je Game Center. Gre za spletno večigralsko omrežje za igranje iger, ki omogoča uporabnikom da k igri povabijo svoje prijatelje, začnejo novo večigralsko igro, sledijo svojim dosežkom in jih primerjajo z drugimi.

Za...

12 komentarjev