»

Office bo dobil novo privzeto pisavo

Slo-Tech - Dolgo časa je bila privzeta pisava v Microsoftovem Officeu legendarni Times New Roman, ki se je moral v verziji 2007 posloviti. Zamenjala ga je pisava Calibri, ki pa se sedaj tudi bliža koncu svoje poti. Microsoft je sporočil, da so naročili pet novih pisav, ki se bodo potegovale za privzeto izbiro v naslednji verziji Officea. Odločili bodo uporabniki.

Nove pisave, ki so v igri za novo privzeto, so Meet Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford in Grandview. Pisave so odslej že na voljo v aplikacijah za Office v Microsoftu 365, in sicer kot pisave v oblaku. V namizni verziji Officea s permanentno licenco pa niso na voljo. Microsoft odzive, katera je najboljše, zbira prek družbenih omrežij. Zmagovalka bo prva pisava v Officeu 2021, po trenutnih podatkih tudi v verziji s permanentno licenco. Calibri bo tako kot Times New Roman ostal na voljo kot ena izmed pisav.

36 komentarjev

Pri ponarejanju ne uporabljajte novih pisav

Slo-Tech - Skorajda povsem enako zgodbo smo brali že pred poldrugim letom, a ljudi nikdar ne izuči. To pot je glavni junak kanadski poslovnež Gerald McGoey, ki je bil izvršni direktor propadlega podjetja Look Communications. Ko je podjetje leta 2009 propadlo, se je znašel v finančnih škripcih, saj je upnikom dolgoval 5,6 milijona dolarjev. To je sodišče odločilo leta 2017 po sedemletni pravni bitki. Da mu ne bi zasegli hiš, je sodišču kasneje predložil dokumenta, ki sta dokazovala, da sta domovanji v skrbništvu njegove žene in treh otrok. Žal pa manevra ni dobro premislil.

Dokumenta, ki sta navedbe dokazovala, sta imela datuma 2004 in 1995. S tem ni nič narobe, le da je prvi...

27 komentarjev

Facebook delil osebne podatke z več kot 150 podjetji

Slo-Tech - Skorajda ne mine teden, da ne bi poročali o novih razkritjih, kako malomarno je Facebook ravnal z osebnimi podatki svojih uporabnikov. To pot je The New York Times pridobil dokumente iz leta 2017, ki dokazujejo, da je imelo več kot 150 različnih podjetij dostop do osebnih podatkov uporabnikov. Med njimi najdemo tudi Microsoft, Netflix, Spotify, Amazon in Yahoo. Facebook je ta podjetja obravnaval kot partnerje, zato jih je domala izvzel iz pravil o zasebnosti.

V praksi je to pomenilo, da je imel na primer Microsoftov iskalnik Bing dostop do vseh prijateljev uporabnikov, četudi ti vidnosti niso dovolili. Spotify, Netflix in Royal Bank of Canada so imeli na primer možnost prebiranja, pisanja in brisanja zasebnih sporočil...

7 komentarjev

Male rumene pikice Reality Leigh Winner poslale v zapor za pet let

Slo-Tech - V Georgii je zaradi izdaje zaupnih dokumentov medijem okrožno sodišče danes obsodilo 26-letno Reality Leigh Winner. Ker je leta 2017 časniku The Intercept posredovala dokumente, ki so dokazovali, da so Rusi leto pred tem poizkusili vplivati na ameriške predsedniške volitve z vdiranjem v računalniški sistem proizvajalca programske opreme za glasovanje in s pošiljanjem zlonamerne elektronske pošte več kot sto uradnikom (spear phishing), bo v zaporu preživela pet let in tri mesece. Najvišja zagrožena kazen je znašala 10 let, tožilstvo pa je zaradi njenega priznanja krivde zahtevalo ravno dosojeno kazen. Zgodba ni zanimiva le zato, ker gre za najvišjo kazen za razkrivanjem tajnih informacij novinarjem, temveč ker so Winnerjevo tako hitro identificirali in aretirali...

43 komentarjev

Pakistanskega premierja pri ponarejanju izdala Microsoftova pisava Calibri

Slo-Tech - Na drugem koncu sveta se soočajo z zanimivim korupcijskim škandalom, v katerem bo odločilno vlogo, kot kaže, odigrala Microsoftova pisava Calibri. Pakistanski premier Nawaz Sharif se je znašel v težavah, ko je razkritje panamskih dosjejev o poslovanju odvetniške družbe Mossack Fonseca pokazalo, da v tujini obstaja več kot 200.000 bančnih računov na ime njegovih otrok. To samo po sebi ni kaznivo, vzbuja pa sum utaje davkov in pranja denarja, še zlasti ker tega premoženja v Pakistanu niso prijavili, zato je stekla preiskava.

Sharifova hči Maryam Nawaz je na poziv predložila več dokumentov z datumom 6. februar 2006, ki naj bi dokazovali, da Sharif ni storil nič nezakonitega. Toda preiskovalna komisija je svoje delo opravila zelo skrbno. Dokumente je poslala v Radley Forensic...

16 komentarjev

HP Intelu plačal pol milijarde dolarjev za držanje Itaniuma pri življenju

vir: ZDNet
Wired News - Ko je Oracle lani napovedal konec razvoja svoje programske opreme za platformo Itanium, sta Intel in Hewlett-Packard skočila pokonci. Najprej so Oraclu zagrozili, da bo s tem prekršil pogodbene obveznosti in tvegal pravna sredstva, nato pa so proti njemu dejansko vložili tožbo. Oracle se brani z utemeljitvijo, da bi bil moral Intel platformo Itanium že zdavnaj upokojiti, če bi deloval po ekonomskih zakonitostih. Nadalje so mu očitali, da mu HP plačuje, da Itanium sploh še drži pri življenju. Podjetji sta to zanikali.

Sodišče v Kaliforniji, ki obravnava postopek, je ta teden sprejelo nekaj pomembnih odločitev in hkrati odpečatilo dokumente, ki razkrivajo nezakonito ravnanje HP-ja. Dokumenti dokazujejo, da se je HP leta 2008 obvezal v naslednjih petih letih Intelu plačati...

14 komentarjev

Ecofont: varčevanje s črnilom, drugič

Ars Technica - Prejšnji mesec smo poročali o Univerzi Wisconsin - Green Bay, ki se je odločila zamenjati privzeto pisavo na računalnikih, da bi varčevali s črnilom ob tiskanju dokumentov. Vodila jih le lanska raziskava strani Printer.com, kjer so ugotovili, da je Century Gothic najvarčnejša pisava. Sledile so ji Ecofont, Times New Roman, Calibri, Verdana, Arial, Sans Serif, Trebuchet in Tahoma. Diane Blohowiak, ki koordinira uporabniško IT-podporo na omenjeni univerzi, je povedala, da letno porabijo 100.000 dolarjev za črnilo, z novim ukrepom pa pričakujejo pet- do desetodstotni prihranek. Res je, da je pisava Century Gothic širša od običajnih, a stroški papirja so nižji od stroškov kartuš in tonerjev.

Idejo so še bolj razvili v nizozemskem podjetju, kjer so razvili koncept...

36 komentarjev