»

Trump ameriškim podjetjem dovolil poslovanje s Huaweijem

The Wall Street Journal - Po poldrugem mesecu negotovosti, ko je ameriška podjetja niso smela prodajati svojih izdelkov Huawei, ta pa jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih pametnih telefonov, se je situacija razjasnila. Ameriški predsednik Donald Trump je ob robu srečanj G20 na Japonskem dejal, da ameriška podjetja prodajajo veliko izdelkov Huaweiju in da se bo to nadaljevalo. To pomeni, da bo Huawei v prihodnosti vendarle smel kupovati ameriške komponente, ki jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih izdelkov.

Podrobnosti nove ureditve še niso znane, gre pa očitno za razvoj dogodkov, ki je posledica novih trgovinskih pogajanj s Kitajsko. Kitajski predsednik Ši Džinping in Donald Trump sta sklenila dogovor, ki med drugim dovoljuje tudi...

32 komentarjev

Apple bo vlagal in zaposloval doma

Applova projekcija zaposlenih v ZDA do leta 2022

Slo-Tech - Okroglo milijardo evrov vredna naložba v prestolnici Austin naj bi Apple napravila največjega zasebnega delodajalca v mestu. Na pol kvadratnega kilometra velikem kampusu naj bi delo že takoj na začetku dobilo 5000 delavcev, kapacitete pa bodo omogočale širitev vse tja do 15.000. Delo bodo dobili predvsem inženirji, pa zaposleni v prodaji, raziskavah in razvoju. Apple sicer trenutno v ZDA zaposluje 90.000 delavcev, vštevši tiste v njihovih prodajalnah.

Poteza je bila sicer napovedana že januarja, ko so v ZDA znižali obdavčitev na prihodke podjetij zunaj države, zaradi česar se je Apple odločil sredstva prenesti na...

0 komentarjev

Applov dobiček rekorden

Slo-Tech - Apple je minulo leto sklenil z rekordnim dobičkom v zadnjem četrtletju (to je v resnici prvo četrtletje novega fiskalnega leta za Apple), so sporočili iz Cupertina. Čeprav je prodaja iPhonov predstavitvi iPhona X navkljub nekoliko upadla v primerjavi z letom poprej, je bil končni izplen vseeno rekorden. Je pa Apple nekoliko zaskrbljen, saj so prodali zgolj 77 milijonov telefonov, kar je odstotek manj kot predlani in manj od pričakovanih 80-83 milijonov. Podaljšuje se tudi interval, kako pogosto ljudje menjajo telefone, še ugotavljajo.

V zadnjih treh mesecih minulega leta je Apple zbral 88,3 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 20 milijard dolarjev dobička. Kljub nižji prodaji iPhonov...

122 komentarjev

Zakaj se polovica iPhonov proizvede v Žengžouju

The New York Times - Apple je bil med poznejšimi ameriškimi podjetji, ki so svojo proizvodnjo preselile na Kitajsko. Ko so Dell, Compaq in HP že sredi 80. let prejšnjega stoletja postavljali proizvodne obrate na Kitajskem, je Apple zagovarjal tovarne v Koloradu, Kaliforniji in Teksasu. Šele deset let pozneje se je Apple konkretneje ozrl na Kitajsko, kjer je podjetje Foxconn njegov največji proizvodni partner. Danes je Apple največja stranka največjega svetovnega proizvajalca strojne opreme Foxconn. V tovarni v mestu Žengžou lahko dnevno proizvedejo pol milijona iPhonov, zaradi česar lokalni prebivalci mesto poimenujejo kar iPhone City.

Toda Foxconn in Apple si Žengžouja nista izbral naključno, temveč gre za posledico dobro premišljenih...

67 komentarjev

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Reuters - Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za...

47 komentarjev

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Forbes - Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje...

34 komentarjev

Apple lani plačal dva odstotka davka na dobiček, konkurenca še bolj skopa

BBC - Udrihanje po Applu je v zadnjem času moderno, zlasti zaradi neskončnih tožb zaradi kršitev patentov in modelov ter ciničnega odnosa, a kar takoj povejmo, da se spodaj opisanih davčnih trikov poslužujejo vsi. Meja med izmikanjem in utajo davkov je namreč sila tanka in Apple, Microsoft, Google in ostali velikani si lahko privoščijo najboljše strokovnjake, ki poskrbijo, da je njihova davčna osnova karseda nizka.

The Sunday Times je v poročilu, ki ga je Apple posredoval ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC), izbrskal, da Apple izven ZDA plačuje manj kot dva odstotka davka na dobiček. V preteklem fiskalnem letu so plačali 713 milijonov dolarjev davka na dobiček 36,8 milijarde dolarjev. Ker Apple tako čez...

19 komentarjev