»

R360=R350?

The inquirer - Ob najavi nVidiinega GeForca FX 5900 Ultra, so se po spletu začele širiti govorice o ATi-jevem novem čipu. Novi R360 naj bi bil v bistvu enak čipu R350, le da bo deloval pri višjih frekvencah. Grajen bo v 0,15 mikronski tehnologiji, saj bi izdelava v 0,13 mikronski tehnologiji zahtevala več stroškov in časa, kar bi dalo prednost nVidii.

Sklepamo lahko, da bo ATi-jeva kartica delovala le malce hitreje od nVidiine, saj bo to le izboljšana inačica Radeona 9800 Pro. Najverjetneje se bo R360 imenoval Radeon 9900 Pro, saj je to edino ime, ki je še prosto. Kakorkoli že, ATi že dela na razvoju R400 - čipa nove generacije - ki ga lahko pričakujemo konec leta. Konkurenca je vedno zdrava [:))]. R360!

9 komentarjev

Vojna grafičnih gigantov

Digit Life - Še preden je nVidia uradno razkrila svojega konkurenta Radeonu 9700, ki se bo imenoval NV30 ter bo neposredni naslednik GeForce 4 serije grafičnih kart, ATI že napoveduje naslednji grafični čip, ki se bo imenoval R350. Izdelan bo v 0,15 mikronski tehnologiji (za razliko od NV30, ki bo narejen v 0,13 mikronih) ter dveh izvedenkah, močnejši R350 ter malce šibkejši RV350. Prav tako pa se omenja še R280, ki naj bi bil grajen na istem jedru, kot Radeon 9000. Skratka, obeta se nam zanimiva jesen. Klik!

0 komentarjev

Nov RDRAM

X-Bit Labs - Čeprav je danes tržišče zelo počasi požira DDR SDRAM in skorajda sploh ne kupuje RDRAM-a, je Samsung izdal novo generacjo tega pomnilnika.
Prva generacija Samsungovega RDRAM-a je bila izdelana v 0.19 mikronski tehnologiji, druga v 0.17 mikronski in današnja, najnovejša v 0.15 mikronski tehnologiji izdelave. Ste že opazili, da na tržišču ni 256MB RDRAM modulov? To pa zato, ker dosedanja tehnologija izdelava tega ni dopuščala. Čipi so bili namreč preveliki, da bi na njih lahko spravili 256MB. Z 0.15 mikronsko tehnologijo se to spremeni. Samsung bo nareč do konca leta začel s prodajo 256MB RDRAM modulov.
S tem, ko je prešel na 0.15 mikronsko tehnologijo se je zmanjšalo še nekaj, ne samo velikost čipa, ampak tudi cena proizvodnje. Cena proizvodnje treje generacije RDRAM-a bo za 30% cenejša kot cena proizvodnje druge generacije RDRAM-a. In tu se še ne konča! Ob koncu leta bo Samsung prešel na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar bo pocenilo stroške izdelave za dodatnih 20% - 30%....

0 komentarjev

nForce kasneje kot pričakovano

DigiTimes - Danes mi je na dopustu uspelo zapleniti en računalnik, z dostopom na internet, za nekaj časa. Da pač vidim, kaj se dogaja na slo-techu in da tudi kaj napišem. Pač pomanjkanje…..(nečesa). Pa ne me grajat za napake, ker je računalnik v zaplembi samo dobro urico.

Na predstavitvi nForce čipa, junija na Computexu, je NVIDIA govorila o masovni proizvodnji le tega v 3Q leta. Vendar pa doslej še nismo dobili nobenih računalnikov, ki bi imeli v svojem drobovju matično ploščo z tem čipsetom. Po navedbah na DigiTimesu je razlog v previsokih proizvodnih stroških. NVIDIA nima svojega proizvodnega obrata v katerem bi lahko proizvajala svoj čipset. Zato mora plačevati za to drugim, kar pa seveda stane. Večino njihovih 0.15 mikronskih čipov proizvaja TSCM, ki se je specializiral za proizvodnjo čipov po naročilu. Njihovi naročniki so poleg NVIDIE tudi še npr. Transmeta, VIA in tudi Intel. Ker je proizvodnja čipov v 0.15 mikronski tehnologiji še relativno draga je tukaj še drugi razlog za to, da še...

1 komentar

Fotografije čipov

X-Bit Labs - Danes so se pojavile prve fotografije uradnih GeForce3 čipov. Vem, rekli boste, da ste jih vi že videli. Pa jih niste. Videli ste NV20 čipe, ki si jih lahko ogledate tu. Da bi videli nove, se odpravite sem. V resnici bistvene razlike ni. Edino ta je, da na prvem piše NV20 na drugem pa GeForce3. Razlikujejo se tudi v reviziji. V prvem primeru je to A3, v drugem pa A5. Nvidia je začela čipe izdelovati v 13. tednu, kar pomeni nekje v koncu marca, kar je razvidno iz fotografij.

0 komentarjev

Globinska analiza NV20

Digit Life - Novi članek na Digit-Lifu bo pogodu predvsem tistim, ki ste že precej globoko v računalniških vodah in vam razne kratice ne predstavljajo nerešljivih ugank. Z drugimi besedami, stvar je napisana preveč podrobno in tehnično za povprečnega računalničarja, medtem ko bodo entuziasti uživali v branju. Gre za razpravo o napovedanih lastnostih prihajajočega NV20 čipa, ki nas čaka že v bližnji prihodnosti. Razložene so vse prednosti novih tehnologij, ter povečini tudi sam način delovanja čipa. Tukaj!

1 komentar

Se bo 3dfx prodal NVidii?

Jaz - Upravni odbor 3dfxa bo svojim delničarjem predlagal prodajo skoraj vsega svojega premoženja konkurenčnemu podjetju NVidia. Če bodo delničarji za to in bodo potem pridobili privoljenje države (zakon proti trustovskemu združevanju in podobno) bo marsikateri privrženec 3dfxa zelo razočaran. Ja tako pač je v krutem svetu konkurence. In če te ne bo potem nič kaj dobro ne kaže za nas potrošnike. Preberite si tole, ali izjavo za javnost podjetja Nvidia ali poiščite članek med novicamu tule.Thanx JLP.

7 komentarjev

Nvidia Včeraj-Danes-Jutri

Penstar Systems - Na Penstar Systems so objavili res zanimiv članek o razvoju nam vsem tako dobro poznanega podjetja Nvidia. V članku se posvetijo tako preteklim uspehom, kot vsemu kar nas čaka v prihodnosti. Precej so tudi napisali glede prihajajočega NV20. Naj povzamem: NV20 bo najbrž na začetku prišel na trg v zelo malih količinah in po zelo velikih cenah... govori se o ceni okrog 500$ (120000 sit) v tujini, kaj to pomeni pri nas, pa veste sami. Po zadnjih podatkih ima namreč Nvidia težave s proizvodnjo čipov v 0,15 mikronski tehnologiji. Zares ogleda vreden članek. Klik!

0 komentarjev

Dodatne informacije o NV20

ZDNet - Nvidia vsekakor opravlja zelo dobro delo pri promociji NV20... skoraj vsaki dan se pojavi kakšen novi članek oziroma govorica o nasledniku zelo popularnega GTSja. Tokrat nas razveseljujejo pri ZDNetu, kjer so menda dobili dostop do "skirvnih načrtov". Samih specifikacij ne objavljajo, zato pa toliko več govorijo o podprtih tehnologijah in hitrosti. Verjetno najbolj zanimiva informacija je to, da bo hitrost NV20 odvisna od igre, ki jo poganja. V "navadnih" igrah z malo detajli ( veliki trikotniki, preprosta geometrija, mala globina ) bo stvarca "le" dvakrat hitrejša od GF2 Ultre, medtem ko bo v kompleksnih igrah z velik majhnimi trikotniki, zapleteno geometrijo in veliko globino scene tudi do sedemkrat hitrejša! Druga zanimivost je precej izboljšana podpora FSAAju. NV20 naj bi pri mehčanju robov bil kar trikrat hitrejši od Ultre, kar pa naj bi se spet podvojilo pri zelo zapletenih scenah. V glavnem, čip izgleda precej fascinanten, če pa vas zanima več podrobnosti, se odpravite sem!...

5 komentarjev