»

Rusija prepovedala plačila v kriptovalutah

Slo-Tech - Ruski predsednik je razglasil zakon, ki prepoveduje uporabo kriptovalut kot plačilno sredstvo. Nova zakonodaja ne kriminalizira kriptovalut v celoti, temveč prepoveduje uporabo digitalnih finančnih sredstev, kamor sodijo tudi kriptovalute, za plačilo za dobrine, delo, storitve in podobno. Kriptovalut torej ne bo dovoljeno uporabljali kot plačilno sredstvo. Menjalnice in drugi ponudniki infrastrukture za kriptoplačila bodo morali zavrniti transakcije, za katere bi lahko domnevali, da predstavljajo plačilo.

Duma je zakon obravnavala junija, po predsednikovem podpisu pa bo začel veljati čez 10 dni. V Rusiji kriptovalutam sicer niso naklonjeni, a se še različne agencije in organi niso poenotili, ali bi jih povsem prepovedali ali strogo regulirali. Centralna banka si prizadeva za prepoved, medtem ko ministrstvo za finance vztraja pri regulaciji. Po uvedbi sankcij zoper Rusijo zaradi vojne v Ukrajini so se pojavile bojazni, da bi lahko ruska podjetja in posamezniki uporabljali...

78 komentarjev

Elon Musk poskrbel za skokovito rast bitcoina

Elon Musk

vir: Wikipedia
TechCrunch - Podjetje Tesla je prek sistema borznega obveščanja sporočilo, da so doslej pridobili za 1,5 milijarde ameriških dolarjev bitcoinov ter da bodo tudi v bodoče del sredstev, ki jih ne potrebujejo za tekoče poslovanje, skladno z načeli o razpršenosti in maksimizaciji naložb, vlagali v to kriptovaluto. Še več, v podjetju načrtujejo, da bi v bližnji prihodnosti bitcoin začeli sprejemati tudi kot plačilno sredstvo pri nakupu njihovih vozil. A za slednje, tako sporočilo, je za zdaj še preveč neznank s strani regulatorjev.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo tudi največja podjetja, ki se načeloma izogibajo tveganim naložbam, začela posegati po bitcoinu. Ta je letos doživel renesanso svoje rasti in zato znova zbudil zanimanje naložbenikov. Med njimi seveda tudi Elona Muska, poznanega po tem, da rad po pionirsko stopa v neznano.

Da se nekaj dogaja, je dalo slutiti že njegovo nedavno tvitanje. Pred dnevi je tako svojemu profilu dodal ključnik #bitcoin, nato pa zbijal šale na račun...

109 komentarjev

V Franciji bodo kriptovalute prodajali kar v trafikah

Reuters - Medtem ko na trgu kriptovalut še vedno divja neurje, saj je bitcoin najnižje v zadnjih 14 mesecih, ethereum pa tako nizko ni bil že poldrugo leto, ju bodo v Franciji začeli prodajati kar v trafikah. Francosko združenje prodajalcev tobačnih izdelkov (CNB, Confederation Nationale des Buralistes) je sporočilo, da bodo v trafikah, kjer se prodajajo časopisi in revije, tobačni izdelki ter srečke, od novega leta prodajali tudi kriptovalute.

V CNB so združeni prodajalci na približno 27.000 mestih v Franciji. Preizkusno prodajo kriptovalut bodo izvajali na 3000 lokacijah. Tehnično podporo bo nudilo podjetje Keplerk, ki ponuja digitalne denarnice in plačilno infrastrukturo za uporabo kriptovalut. V praksi bodo transakcije videti tako, da bo stranka plačala z gotovino in ob nakupu...

14 komentarjev

Bitcoin najnižje v zadnjem letu

Slo-Tech - Prvikrat po več kot letu dni se je zgodilo, da je tržna kapitalizacija vseh bitcoinov upadla pod 100 milijard dolarjev. Po današnjem pretresu na trgu kriptovalut, ko je bitcoin izgubil več kot 10 odstotkov, so kriptovalute najnižje v zadnjih 12 mesecih. Bitcoin je upadel pod 5300 dolarjev, kjer je bil nazadnje oktobra lani. Tudi tržna kapitalizacija je bila nazadnje tako nizka oktobra lani, čeprav so vmes narudarili nove bitcoine. To pomeni, da kdorkoli je v zadnjem letu kupil bitcoin in ga ni prodajal, je ustvaril izgubo. Ostale kriptovalute so izgubile še nekoliko več. Litcoin je izgubil 13 odstotkov, ethereum pa okrog 12 odstotkov. Tečaji še vedno padajo. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je okrog 180 milijard dolarjev.

Razloga za tako velik padec, potem ko je zadnje tedne bitcoin kotiral na zelo stabilnih nivojih, ni enostavno...

107 komentarjev

Sesutje turške lire podžgalo promet na turških kriptomenjalnicah

vir: Forbes
Forbes - Nagli premiki turške lire, ki je v minulih dneh izgubila tretjino vrednosti, skupno pa v celem letu skoraj polovico, danes pa je manjši del izgub nadoknadila, so povzročili povečanje zanimanja za kriptovalute v Turčiji. Največja turška menjalnica Koinim je zabeležil 63-odstotno rast prometa v bitcoinih, BTCTurk 35-odstotno rast, Paribu pa kar podvojitev prometa. V Turčiji kriptovalute niso prepovedane ali strogo regulirane, tako da lahko prebivalci enostavno nakazujejo denar na menjalnice in kupujejo kriptovalute. Zaradi tega je zrasel promet predvsem na običajnih menjalnicah, ne pa na primer na LocalBitcoins, ki je P2P menjalnica, uporabna zlasti v državah z omejitvami, denimo v Iranu.

Zanimivo je, da nekateri Turki...

9 komentarjev

Kako je dvojica leta 2013 manipulirala s tečajem bitcoina

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu in ameriške Univerze v Tulsi so objavili zanimiv članek, v katerem so analizirali dogajanje leta 2013 na tedaj največji borzi za prodajo bitcoinov Mt.Gox. Ugotovili so, da se je 10 mesecev dogajala manipulacija cen, ki jo je zagrešil en ali največ dva velika lastnika bitcoinov. Največ dva človeka sta odgovorna, da je cena tedaj poletela s 150 na 1000 dolarjev.

Manipulacije so se izvajale prek botov Markus in Willy. V dnevih, ko so se dogajale sumljive transakcije, je v približno 80 odstotkih cena bitcoina zrasla, medtem ko cena rasla le 55 odstotkov dni, ko ni bilo sumljivih transakcij. Na dneve s sumljivimi transakcijami je cena povprečno zrasla 4-5 odstotke dnevno, medtem ko se na ostale dni cena ni bistveno spreminjala. Podobno so sumljive...

50 komentarjev

Ranljivost v Parity Walletu hekerjem omogočila krajo 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Podjetje Parity je sporočilo, da je v njihovi programski opremi za digitalno denarnico za kriptovalute Parity Wallet 1.5 ranljivost. Označena je z najvišjo stopnjo resnosti, to je kritično, vsem uporabnikom pa svetujejo, da sredstva nemudoma premaknejo drugam. Za nekatere je opozorilo prišlo prepozno, saj so vsaj s treh naslovov odtujili že za 30 milijonov dolarjev valute ethereuma.

To je že druga velika tatvina v svetu digitalnih kriptovalut v kratkem času. Obetavnemu start-upu CoinDash so med prvo ponudbo žetonov (ICO), kar je dandanes popularen način financiranja zagonskih podjetij z digitalnimi valutami, vdrli na spletno stran. Napadalci so spremenili naslov, ki je bil objavljen za investitorje, in vpisali svojega. Nič hudega sluteči investitorji so jim...

35 komentarjev

25 milijard dolarjev v 30 dneh. Je na trgu kripovalut balon?

coindesk.com - Za en bitcoin boste danes odšteli okoli 1.700 dolarjev, kar pomeni, da je vrednost te kriptovalute v zadnjem mesecu zrasla za več kot tretjino. Nekateri analitiki že napovedujejo, da se bo vrednost bitcoina v naslednjih 8 do 14 mesecih povzpela na okoli 4000 dolarjev. Vendar zadnje mesece niso odlični časi le za bitcoin, ampak za vse kripto valute.

Skupna tržna vrednost vseh javno dostopnih kriptovalut je v zadnjih 30 dneh zrasla za skoraj 80 odstotkov oziroma za skoraj 25 milijard dolarjev. Še pred mesecem dni je bila vrednost vseh kriptovalut približno 28 milijard, danes pa se številka že bliža 50 milijardam. Zato mnogi analitiki že opozarjajo, da je na trgu kriptovalut balon.

95 komentarjev