»

Bluetooth ranljivost ogroža brezžične povezave

vir: Flickr

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev je odkrila kritično Bluetooth ranljivost, ki omogoča prestrezanje podatkov med dvema napravama. Gre za ranljivost z nekoliko nespodobnim imenom KNOB (Key Negotiation of Bluetooth) attack, ki napadalcem dopušča, da se vmešajo v proces sinhroniziranja dveh naprav. Ključno pri tem je, da povezava napadalcu dovoli šifrirni ključ skrajšati do te mere, da je mogoč preprost brute force vdor v povezavo ter prisluškovanje podatkovnemu toku. Enak vdor je mogoč tudi med dve že prej povezani napravi.

Ranljivost zadeva vse naprave, ki...

24 komentarjev

PortSmash: nova ranljivost v Intelovih procesorjih

vir: Wikipedia
Ars Technica - Raziskovalci Tehnološke univerze v Tamperi na Finskem in Tehniške univerze iz Havane na Kubi so odkrili novo ranljivost v procesorjih družin Skylake in Kaby Lake, ki omogoča t. i. side-channel napad, o čemer so na GitHubu objavili proof of concept.

Gre za tehniko, pri kateri napadalci prestrezajo šifrirane podatke iz pomnilnika oz. procesorja, in sicer tako, da spremljajo in analizirajo razlike v trajanju izvedenih operacij, porabi energije, elektromagnetnemu sevanju ipd., kar jim pomaga zlomiti šifrirni algoritem in prebrati podatke iz drugega logičnega jedra v istem procesorju.

Ogroženi so procesorji, katerih arhitektura omogoča Simultaneous Multithreading (SMT) oz. Hyper-Threading (HT), kot se imenuje...

66 komentarjev

Nov dan, nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - Na konferenci Usenix Security, ki te dni poteka v Baltimoru, so raziskovalci pokazali, da imajo Intelovi procesorji še tri varnostne luknje (CVE-2018-3615, CVE-2018-3620, CVE-2018-3646), ki izkoriščajo podobne arhitekturne nedoslednosti kakor originalna ranljivost Spectre z začetka tega leta. Ena izmed njih omogoča tudi preskok iz enega navideznega stroja (virtual machine) do podatkov v drugem. AMD-jevi procesorji niso prizadeti.

Ranljivost se imenuje Foreshadow (ali v tehničnem jeziku L1 Terminal Fault) in napadalcem omogoča dostop tudi do zaščitenih delov prvonivojskega predpomnilnika, ki ga varuje SGX (Secure Guard Extensions). Gre za Intelov mehanizem, ki naj bi omogočal zaščito občutljivih podatkov (secure enclave), četudi dobi zlonamerna koda dostop do...

18 komentarjev

Nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - V Intelovih procesorjih so odkrili še eno podobno ranljivost, kot sta Meltdown in Spectre, ki se imenuje Lazy FPU State. Intel je že potrdil, da gre za problem v vseh procesorjih Intel Core. Osnovni problem je enak, in sicer gre za preagresivno optimizacijo izvajanja ukazov, ki jo je Intel spravil še stopnjo dlje kakor AMD in ARM, zaradi česar so procesorji hitrejši, a dovzetnejši za napake, povezane s špekulativnim izvajanjem ukazov. Vseeno je treba poudariti, da Lazy FPU State kljub sorodnosti ni ista ranljivost kot Spectre ali Meltdown (še najbolj podobna je 3-a inačici Meltdowna), temveč nova.

Najnovejša napaka tiči v obravnavi FPU-registrov, kamor procesor odlaga podatke tik pred in po izvajanju ukazov. Shranjevanje in obnavljanje stanja v registrih terja dragocene...

29 komentarjev

Odkritih 13 kritičnih ranljivosti AMD Ryzen in EPYC procesorjev

Slo-Tech - Raziskovalci pri CTS so pri Ryzen (Ryzen Pro, Ryzen Mobile) in EPYC seriji odkrili kar 13 kritičnih ranljivosti (podobno kot pri preteklem Spectre/Meltdown), na katere so občutljivi vsi njihovi procesorji. Napadalcu omogočajo instalacijo zlonamerne kode v čip in celo popoln dostop do sistema in občutljivih podatkov.

Varnostne luknje so odkrili raziskovalci izraelskega CTS-lab, na novo odkrite ranljivosti pa omogočijo obhod tehnologije Secure Encrypted Virtualization in Microsoft Windows Credential Guard ter krajo občutljivih informacij.Odkrili so tudi dvoje zadnjih vrat, ki omogočata namestitev zlonamerne kode znotraj procesorja. Vse ranljivosti se nahajajo...

108 komentarjev

Najdena resna varnostna ranljivost v AJPESovi podpisni komponenti

Slo-Tech - V nedeljo popoldan se je na nas (in na SI-CERT) preko omrežja Tor obrnil neimenovan varnostni raziskovalec, ki je odkril več resnih varnostnih ranljivosti v podpisni komponenti, ki jo uporablja AJPES. Gre za aplikacijo mdSign, s pomočjo katere zavezanci podpisujejo dokumente, ki jih elektronsko oddajajo AJPES-u. Ker je bilo obvestil v zvezi s to spletno stranjo iz različnih virov v zadnjem času kar precej in ker gre v tem primeru res za jagodni izbor, smo se odločili prejeto obvestilo objaviti nemudoma.

Varnostni raziskovalec je ugotovil, da zaradi napake v podpisni komponenti obstaja možnost, da napadalec, ki ima zmožnost izvesti aktiven napad s posrednikom (tim. MITM napad), žrtev pretenta, da z zasebnim ključem svojega kvalificiranega digitalnega potrdila...

201 komentar

APT (Advanced Persistent Threats) napadi iz Kitajske

Wired News - Kot je znano, so pred časom kitajski vladni hekerji napadli Google, zaradi česar je slednji napovedal, da bo razmislil o umiku iz Kitajske. Da gre za resno zadevo, kaže tudi to, da je Googlu svojo pomoč pri preiskavi ponudila ameriška National Security Agency. Po mnenju Schneierja, je napad sicer omogočila zloraba nadzornih tehnologij, ki jih je na zahtevo ameriške vlade v svoje sisteme vgradil Google, omogočajo pa (stranski) dostop do GMail računov s strani pravosodnih organov in tajnih služb.

Vsekakor ne gre za osamljen incident, pač pa za serijo napadov na zahodna podjetja, ki jih je mogoče zaznavati že nekaj let. Pred kratkim so tako napadalci vdrli v tri znana ameriška naftna podjetja. Več o teh napadih je tokrat za Wired spregovoril Kevin Mandia, direktor podjetja, Mandiant, ki se ukvarja z digitalno forenziko. Podrobnejše poročilo o napadih je bilo pred kratkim predstavljeno na zaprti konferenci o informacijski varnosti.

Po njegovih besedah je tarča napada na tisoče...

12 komentarjev