»

Psyche gre na šestletno pot na asteroid

Slo-Tech - NASA je danes v vesolje uspešno izstrelila plovilo Psyche, ki bo šest let potovalo do istoimenskega asteroida v asteroidnem pasu. Motorje so zagnali ob 16.19 po slovenskem času v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi. Za vzlet je poskrbela SpaceX-ova raketa Falcon Heavy. Če bo šlo vse po načrtih, bo plovilo asteroid prestreglo julija 2029, nato pa ga bo saj 26 mesecev analiziralo z več višin in zornih kotov s tremi glavnimi instrumenti. V tem času bo asteroid poslikalo, naredilo zemljevid in ugotovilo njegovo sestavo.

Psyche je asteroid, ki meri 173 kilometrov po najdaljši dimenziji. Znanstveniki so ugotovili, da vsebuje velike količine
železa in drugih kovin. Najverjetneje gre za ostanek iz zgodnje dobe Osončja pred 4,5 milijardami let, bržčas za del jedra planetezimala iz železa. Pot do njega bo trajala bistveno dlje, kot bi naivno sklepali iz njegove lokacije v asteroidnem pasu onkraj Marsa. Plovilo bo na poti naredilo dva polna "kroga", pri čemer si bo pomagalo z...

4 komentarji

Po 11 letih v asteroidnem pasu zaspala Dawn

Slo-Tech - Po enajstih letih je utihnila sonda Dawn, ki je od septembra 2007 do danes prepotovala 6,9 milijarde kilometrov. Na pot so jo poslali, da bi izvedeli več o asteroidnem pasu in pritlikavih planetih Vesta in Cerera. Svojo pot je sklenila v orbiti okrog Cerere, kjer bo tiho ostala več desetletij. NASA ocenjuje, da obstaja 99 odstotkov možnosti, da bo Dawn krožila okrog Cerere še vsaj 50 let. Zadnji signal je na Zemljo poslala včeraj, sedaj pa ji je zmanjkalo goriva. Kako je videti smrt plovila, so v NASA doživeto opisali.

V svoji zgodovini je Dawn postavila precej mejnikov. Med drugim je...

3 komentarji

Vrnite nam planet Pluton!

vir: NASA
Phys.org - Ko so leta 2006 Plutonu odvzeli status planeta in ga uvrstili v novo skupino pritlikavih planetov, so nekateri to vzeli zelo osebno. Toda Mednarodna astronomska zveza (IAU) je bila neomajna, saj Pluton ni izpolnjeval treh pogojev nove definicije planeta. Sedaj pa so znanstveniki s floridske univerze v Orlandu ponovno načeli to temo, ko trdijo, da mora Pluton spet postati planet.

Po veljavni definiciji je planet telo, ki v stabilni orbiti kroži okrog Sonca, je zaradi lastne gravitacije zavzelo sferično obliko (je v hidrostatičnem ravnovesju) in ki je s svojo gravitacij počistilo okoliško orbito. Slednja točka, ki je Pluton ne izpolnjuje, pomeni, da je v svoji orbiti planet gravitacijsko dominanten in da so vsa znatna...

11 komentarjev

Išče se deveti planet

Slo-Tech - Koliko planetov je v našem Osončju, ni tako enostavno vprašanje, kot se zdi. Večina se nas je učila, da devet, danes jih je osem, v preteklosti pa smo jih imeli že tudi enajst. In to v bližnji, človeški preteklosti, ne oddaljeni vesoljski preteklosti med nastajanjem Osončja. Problem je računovodske narave, zanimiv pa je zato, ker so se januarja pojavile špekulacije, da smo odkrili nov planet z orbito daleč onstran Plutonove. Mike Brown s Caltecha je namreč objavil članek, ki precej dobro razlaga nekaj nenavadnih lastnosti našega Osončja s predpostavko, da se daleč za Plutonom skriva deveti planet, ki je vsaj desetkrat masivnejši od Zemlje.

Browna poznamo zlasti kot človeka, ki je med najbolj odgovornimi,...

31 komentarjev

Na svidenje, Pluton, pozdravljen Kuiperjev pas

NASA - Pa je mimo. New Horizons se je včeraj ob 13.49 točno po urniku Plutonu približala na 12.500 kilometrov, napravila nekaj posnetkov ter drugih meritev in odbrzela v medzvezdno črnino. Če se je Plutonu približala na tretjino razdalje do geostacionarnih satelitov na Zemlji, je sedaj že bistveno dlje. V 24 urah New Horizons prepotuje poldrugi milijon kilometrov, saj se od središča Osončja oddaljuje s hitrostjo 14 kilometrov na sekundo, od Plutona pa trenutno s 13,8 km/s. V živo lahko njen položaj spremljate na Nasini strani.

Čeprav je vrhunec misije končan, pa čaka tako NASO kakor sondo New...

81 komentarjev

Zora prispela do Cerere

NASA - Danes se je v orbito okoli pritlikavega planeta Cerera utirilo plovilo Zora (Dawn), ki ga je NASA izstrelila leta 2007 proti Cereri in Vesti. To je prvo utirjenje v katerikoli pritlikavi planet. Evropska vesoljska agencija je sicer že lani pristala na kometu.

Zora se je danes Cereri približala na 61.000 kilometrov. Do tja je potovala sedem let in pol ter v tem času premagala 4,9 milijarde kilometrov. V letih 2011-2012 je Zora krožila okrog ogromnega asteroida Vesta.

Zgodovina odkritja Cerere je zanimiva in kaže na spreminjajoče percepcije in definicije. Odkril jo je italijanski astronom...

11 komentarjev