»

Večina proizvajalcev garancijo nepošteno omejuje

Slo-Tech - Večno jabolko spora pri elektronskih napravah so popravila na nepooblaščenih servisih in garancija. Svoj čas so imeli celo računalniki na ohišju nalepko, ki je z grožnjo razveljavitve garancije preprečevala odpiranje. Toda to je nezakonito tako v Evropi kakor ZDA.

Ameriška neprofitna organizacija US PIRG je izvedla raziskavo
, v kateri so preverjali, kako se proizvajalci držijo zakona, ki prepoveduje nepoštene omejitve garancije...

136 komentarjev

Apple onemogočil nepooblaščena popravila novih računalnikov

Slo-Tech - Interni Applovi dokumenti, ki so jih pridobili na Motherboardu in MacRumors, kažejo, da je Apple v novih računalnikih de facto onemogočil samostojno popravljanje ali menjanje komponent. Vsi računalniki, ki imajo varnostni čip T2, torej novi modeli iMac Pro in 2018 MacBook Pro, morajo po vsaki spremembi konfiguracije ali menjavi komponent pognati poseben diagnostičen program, ki ga imajo le Applovi pooblaščeni zastopniki.

Z drugimi besedami to pomeni, da bo po zamenjavi komponent treba pognati AST 2 System Configuration, sicer računalnik ne bo deloval. Za MacBook Pro bo to nujno pri zamenjavi zaslona, matične plošče, TouchID-ja ali zgornjega dela ohišja (vključno s tipkovnico in trackpadom). Za iMac Pro bo treba program pognati po menjavi matične plošče ali flasha.

Čip T2 zna marsikaj, saj prinaša Secure Enclave, hrani ključe za šifriranje vsebine na SSD, podatke za TouchID, omogoča varni zagon ter...

73 komentarjev

Apple primoran nuditi dveletno garancijo

ZDNet - Potem, ko je po prejeti kazni 900 tisočih evrov moral lani Apple spremeniti svoje pogoje garancije v Italiji, so danes prenovili še pogoje garancije za Francijo, Nemčijo in Belgijo.

Spomnimo: Apple je za svoje naprave nudil zgolj eno leto garancije, Evropska zakonodaja pa predpisuje, da morajo prodajalci nuditi vsaj dve leti garancije. Ker je Apple svoje izdelke oglaševal zgolj z enoletno garancijo, dveletno pa je nudil kot plačljivo storitev AppleCare, je italijanska Agencija za varstvo konkurence dosodila (Googlov prevod), da mora Apple zaradi zavajanja skupno plačati malodane milijon evrov kazni.

Zaradi želje po ustrezanju evropski zakonodaji (oz. bolje rečeno zaradi strahu pred novimi kaznimi) je Apple tako spremenil garancijske pogoje za Francijo, Nemčijo in Belgijo. Nadejamo se, da se Apple v bližnji prihodnosti uskladi tudi s preostalimi članicami EU.

Če bi tako upoštevali še direktivo o baterijah, ki navaja, da mora biti uporabnikom iz naprav omogočeno enostavno...

41 komentarjev

EU žuga Applu zaradi zavajajočega oglaševanja

Viviane Reding žuga

Bloomberg - Evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding je pisala članicam Evropske unije, naj preverijo, ali Apple v posameznih državah zavaja pri oglaševanju svojih izdelkov. Gre za oglaševanje garancijskega jamstva, ki je po direktivi 1999/44/ES v EU predpisano minimalno na dve leti (pri nas zakonodaja to definira v 37.b in 37.c členu Zakona o varstvu potrošnikov). Pri tem ne gre za obvezno in popolno enoletno garancijo, ki jo dodatno predpisuje slovenska zakonodajo, ampak za osnovno dvoletno jamstvo, da izdelek v dveh letih po nakupu ne bo imel stvarnih napak.

Apple v svojih oglasih poudarja, da dobijo kupci z napravo še enoletno garancijo, omogoča pa tudi dokup triletne garancije. Ob tem...

15 komentarjev

Apple zaradi zavajanja oglobljen v Italiji

Slo-Tech - Italijanski AGCM (Autorità garante della concorrenza e del mercato), ki skrbi za varovanje konkurence in pravic potrošnikov, je Applu izrekel skoraj milijon evrov težko globo zaradi zavajanja potrošnikov.

Srž problema je tičala v oglaševanju osnovne in plačljive podpore in garancije. V Evropi je namreč že od leta 1999 v veljavi direktiva 1999/44/ES, ki eksplicitno zahteva najmanj dvoletno garancijo za stvarne napake na vsak izdelek, ki se proda v EU (pri nas je določba prenesena v 37.b in 37.c člen Zakona o varstvu potrošnikov). Medtem pa je Apple v Italiji na svojih...

46 komentarjev

Apple pripravlja univerzalni dock, 'garancijsko nalepko'

vir: engadget
engadget - V kratkem lastniki iPodov, sploh tisti ki jih pogosto menjavate, morda ne boste potrebovali vsakič drugega docka, v katerega daste svojega elektronskega spremljevalca polniti oz. pariti z računalnikom. Apple je namreč vložil patent, v katerem opisujejo prilagodljiv dock. Le-ta bi bil sestavljen iz materiala, podobnega gobi oz. plastelinu, kar bi mu omogočalo, da bi se prilagodil obliki naprave, ki bi jo želeli napolniti oz. spariti. Za večkratno uporabo bi si obliko seveda zapomnil, s pritiskom na gumb pa bi se resetiral in se s tem pripravil na parjenje z...

21 komentarjev