»

Office bo dobil novo privzeto pisavo

Slo-Tech - Dolgo časa je bila privzeta pisava v Microsoftovem Officeu legendarni Times New Roman, ki se je moral v verziji 2007 posloviti. Zamenjala ga je pisava Calibri, ki pa se sedaj tudi bliža koncu svoje poti. Microsoft je sporočil, da so naročili pet novih pisav, ki se bodo potegovale za privzeto izbiro v naslednji verziji Officea. Odločili bodo uporabniki.

Nove pisave, ki so v igri za novo privzeto, so Meet Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford in Grandview. Pisave so odslej že na voljo v aplikacijah za Office v Microsoftu 365, in sicer kot pisave v oblaku. V namizni verziji Officea s permanentno licenco pa niso na voljo. Microsoft odzive, katera je najboljše, zbira prek družbenih omrežij. Zmagovalka bo prva pisava v Officeu 2021, po trenutnih podatkih tudi v verziji s permanentno licenco. Calibri bo tako kot Times New Roman ostal na voljo kot ena izmed pisav.

36 komentarjev

Sans Forgetica: pisava za boljši spomin

Slo-Tech - Morda kontraintuitivno, a večkrat preverjeno in dokazano dejstvo je, da je berljivost pisave neposredno korelirana s priklicem informacij. Najlaže berljive in najpreglednejše pisave so za učenje slaba izbira, saj si več zapomnimo, če besedilo beremo v nekoliko manj lični obliki. Podobno so tudi rezultati na preizkusih znanja boljši, če je test zapisan v grdi pisavi. Razlogov je več, v glavnem pa se pri slabši pisavi bolj potrudimo že pri branju, kar aktivira možganske centre za razumevanje in obdelavo, zaradi česar se bolj skoncentriramo in premislimo.

Na avstralski univerzi RMIT v Melbournu so razvili novo pisavo, ki so jo poimenovali Sans Forgetica (sans pomeni brez). S preizkusi na več kot 400 študentih so oblikovali pisavo, ki je namenjena najboljšemu priklicu informacij. Razlika...

26 komentarjev

Unicode triki v imenih email priponk

Prikaz znakov od desne proti levi podpirajo vsi modernejši operacijski sistemi - Windows od Viste naprej (XP-ji rabijo posebni dodatek), Ubuntu in MacOS X. Isto velja za moderne e-poštne odjemalci.

vir: Heise
Heise - Norman antivirus je izdal opozorilo o pojavu več trojancev, ki se širijo z email priponkami z zamaskiranimi imeni. V imenu priponke, npr. "doc.importantdocument.exe", je vstavljen poseben unicode znak Right-To-Left Override (RTL), ki obrne smer branja besedila v od desne proti levi, tako da dobimo "exe.importantdocument.doc". S tem se ustvari vtis, da gre za nedolžno word / jpg / avi / .. datoteko in ne izvršljivko.



Operacijski sistemi, e-poštni odjemalci in protivirusni programi datoteko še vedno prepoznajo kot EXE in ponudijo običajna opozorila pred izvršitvijo. To v dobršni meri zmanjšuje učinkovitost prevare, je pa res, da mnogi uporabniki preprosto ignorirajo opozorilo, tudi zato, ker vsebini priponke zaupajo zaradi navidezno nenevarne končnice.

Branje z desne proti levi je sicer običajno za uporabnike hebrejske, arabske in...

22 komentarjev

Boljša čitljivost uničuje trajno uskladiščenje prebranega

Wired Blog - Razvoj pisav, računalniških zaslonov, bralnikov e-knjig in podobnega gre že dlje časa v smer večje berljivosti. Toda to ni nujno koristno, v svojem blogu in nastopu na BBC-ju pojasnjuje bloger o nevroznanosti Jonah Lehrer. Prav lahkotnost, s katero zaznavamo lepo oblikovane črke, našim možganom signalizira, da besedilo ni zelo pomembno, zato si zapomnimo manj.

Stanislas Dahene s pariškega College de France se ukvarja z nevroanatomijo branja. Pravi, da obstojita dve različni poti zaznavanja, osmišljanja in skladiščenja podatkov, pridobljenih iz besedila. Ventralna pot se uporabi, ko beremo besedilo iz znanih besed. Takrat v trenutku zaznave že poiščemo informacijo o njenem pomenu, ne da bi o tem posebej razmišljali. Tovrstno branje je hitro, tekoče in nezahtevno.

...

15 komentarjev

Ecofont: varčevanje s črnilom, drugič

Ars Technica - Prejšnji mesec smo poročali o Univerzi Wisconsin - Green Bay, ki se je odločila zamenjati privzeto pisavo na računalnikih, da bi varčevali s črnilom ob tiskanju dokumentov. Vodila jih le lanska raziskava strani Printer.com, kjer so ugotovili, da je Century Gothic najvarčnejša pisava. Sledile so ji Ecofont, Times New Roman, Calibri, Verdana, Arial, Sans Serif, Trebuchet in Tahoma. Diane Blohowiak, ki koordinira uporabniško IT-podporo na omenjeni univerzi, je povedala, da letno porabijo 100.000 dolarjev za črnilo, z novim ukrepom pa pričakujejo pet- do desetodstotni prihranek. Res je, da je pisava Century Gothic širša od običajnih, a stroški papirja so nižji od stroškov kartuš in tonerjev.

Idejo so še bolj razvili v nizozemskem podjetju, kjer so razvili koncept...

36 komentarjev

Zamenjava pisave za varčevanje s črnilom

Arial in Century Gothic

Slashdot - Krilatico Varčevati, pa naj stane, kolikor hoče so se odločili uporabiti na Univerzi Wisconsin - Green Bay, kjer želijo prihraniti nekaj dolarjev s spremembo pisave v elektronskih dokumentih. Namesto privzete pisave Arial bodo odslej uporabljali Century Gothic (obe pisavi sta sicer brezserifni), ki porabi 30 odstotkov manj črnila pri tiskanju. Ugotovili so namreč, da študentje in osebje radi tiskajo elektronska sporočila, zato bodo na ta način privarčevali precej - cene črnila se namreč dvignejo do več tisoč dolarjev na liter. Poleg finančnega prihranka pa želijo s tem tudi obvarovati okolje; gre za del petletke Postanimo zeleni. O oportunitetnih stroških zaradi branja take pisave pa nič.

54 komentarjev