»

Koliko je vreden algoritem? Učinek AES-a 250 milijard dolarjev

Slo-Tech - Sprva se je imenoval Rijndael, ker sta osnovno zamisel razvila belgijska kriptografa Vincent Rijmen in Joan Daemen, ki sta jo poslala NIST-u (ameriški Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo). Ko je NIST nekaj različic Rijndaela (ki zajema celo družino bločnih šifer) sprejel kot standard, ki ga uporablja tudi ameriška vlada, je dobil ime AES. Gre za najpriljubljenejši algoritem za simetrično šifriranje, ki danes poganja dobršen del moderne infrastrukture. Asimetrično šifriranje z javnimi in zasebnimi ključi je sicer omogočilo preverjanje identitete in vzpostavljanje zaupanja, a težaško delo šifriranja, ko se ključ varno izmenja, potem v ozadju pogosto še vedno opravlja AES, zaradi svoje hitrosti in enostavnosti. Koliko je AES prispeval k svetovni ekonomiji? Veliko.

...

9 komentarjev

NSA lahko bere večino šifrirnega, ne pa vsega

Spiegel Online - V Hamburgu se danes končuje 31. konferenca CCC (Chaos Communication Congress), na kateri vsako leto v zadnjih decembra predstavijo novosti na področju računalniške varnosti. V sodelovanju z nemškim Spieglom so prikazali zadnje znane podatke o sposobnosti NSA in drugih obveščevalnih služb dešifrirati in prestrezati komunikacijo prek interneta. Kot smo lani pisali, ovir za NSA ni več veliko, a nekaj jih vseeno ostaja.

NSA in partnerji si na vse načine prizadevajo pridobiti dostop do vse šifrirane komunikacije prek interneta, pri čemer gredo tako daleč, da šifrirano komunikacijo označujejo kot grožnjo (threat). Ponudniki infrastrukture in uporabniki seveda gledajo na stvari drugače, kar vidimo že imena, saj govorijo o...

45 komentarjev

Napad na AES v virtualiziranih okoljih

Slo-Tech - Raziskovalci Gorka Irazoqui Apecechea, Mehmet Sinan Inci, Thomas Eisenbarth in Berk Sunar iz Worcester Polytechnic Institute so objavili članek z naslovom Fine grain Cross-VM Attacks on Xen and VMware are possible! v katerem so pokazali, da je v virtualiziranem okolju s pomočjo Bernsteinovega korelacijskega napada mogoč uspešen napad na AES šifriranje. Napad je mogoče izvesti v okoljih Xen in VMWare in sicer iz enega virtualnega stroja na drugega.

Naj omenimo, da napad deluje samo v primeru, da se za šifriranje ne uporablja AES-NI strojno šifriranje, na omenjeni napad pa so ranljive številne kriptografske knjižnice, vključno z OpenSSL, PolarSSL in Libgcrypt. Napad deluje tudi v primeru, da se virtualni stroji nahajajo na različnih jedrih procesorja (a na istem fizičnem strežniku).

Korelacijski napadi v kriptografiji so podvrsta kriptoanalitičnih napadov, ki temeljijo na tim. znanem čistopisu (ang. known plaintext), izkoriščajo pa statistično ranljivost oziroma statistično...

19 komentarjev

Odkrita ranljivost v AES, nevarnosti ni

vir: OSNews
OSNews - Raziskovalci so našli ranljivost v šifrirnem algoritmu AES, ki jim omogoča obnovitev šifrirnega ključa v štirikrat krajšem času kot pri slepem poizkušanju (brute force). To je prva praktično izvedljiva ranljivost, ki je bila odkrita v AES. Standard so namreč od njegove predstavitve leta 2001 redno preverjali, a razen matematično zanimivih, toda praktično neuporabnih ranljivost (na primer zelo omejena napada na AES-256) niso odkrili ničesar.

Tudi sedaj odkrita ranljivost, ki je prisotna v vseh izvedenkah (AES-128, AES-192, AES-256), ni praktično uporabna, čeprav je praktično izvedljiva. V povprečju bi namreč napad na en sam šifrirni ključ AES-128 trajal več milijard let z vso razpoložljivo računalniško močjo in štirikrat krajši čas v tem primeru ne pomeni pomembne razlike. To...

13 komentarjev

Trdi disk z vgrajenim AES šifriranjem

Slashdot - Te dni je podjetje Fujitsu predstavilo 2,5 palčni 320 GB trdi disk z imenom MHZ2 CJ, ki ima vgrajeno strojno podporo za šifriranje podatkov. Za šifriranje uporablja šifrirni algoritem AES-256.

Proizvajalec trdi, da je prva serija diskov, ki strojno podpira 256-bitni algoritem AES. Podobne rešitve so se na tržišču pojavile že pred tem, saj je leta 2005 podjetje Seagate predstavilo trdi disk z vgrajenim šifriranjem, vendar pa je njihova rešitev uporabljala Triple DES, podpora za AES pa je bila le napovedana.

Prednost strojne podpore šifriranju trdega diska je predvsem v višji hitrosti branja in zapisovanja šifriranih podatkov, poleg tega pa v takem primeru niso mogoči napadi, pri katerih skuša napadalec zaseči vsebino pomnilnika in tako pridobiti šifrirni ključ.

Po drugi strani pa je uporaba vgrajenega šifriranja lahko problematična, saj vgrajeni algoritem lahko vsebuje napake pri implementaciji ali pa vsebuje namerno vgrajena "stranska vrata". Ali bo Fujitsu omogočal nalaganje...

2 komentarja

Konec DES-a

Slashdot - Ameriški NIST se je končno odločil narediti to, kar je bilo načrtovano že za leto 1987: ukinitev šifrirnega algoritma DES, ker ne zagotavlja več varnosti.

DES (Data Encryption Standard), ki so ga leta 1971 razvili pri IBM, je leta 1977 postal ameriški šifrirni standard. Seveda je bil pred tem deležen še manjših "popravkov" s strani ameriške tajne službe NSA, zaradi česar je Johnu Gillmoru iz EFF leta 1998 uspelo z uporabo DES Crackerja razbiti DES v pičlih 22 urah. Uporabljale so ga večnoma banke, nekatere njegove različice, npr. Triple DES pa se še vedno uporabljajo tudi v Sloveniji.

Leta 2000 je DES zamenjal AES, ki (vsaj zaenkrat) zagotavlja precej višjo stopnjo varnosti.

0 komentarjev