»

EU in Velika Britanija uvedli preiskavo Facebooka

Evropska komisija - Po vesteh, da je Evropska komisija pripravljena na preiskavo Facebooka, se je to tudi zgodilo. Evropska komisija je včeraj sporočila, da je formalno začela preiskavo, ali Facebook krši evropsko zakonodajo o zagotavljanju konkurenčnosti. Komisija bo preučila, ali Facebook uporablja podatke, ki jih zbere od zakupnikov oglasov na svoji platformi, da potem tekmuje z njimi na drugih trgih. Preverili bodo tudi, ali storitev Facebook Marketplace krši pravila o pošteni konkurenci.

Podpredsednika Komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da Facebook uporabljajo več kot tri milijarde ljudi, ki vidijo oglase sedmih milijonov podjetij. Facebook tako zbira ogromne količine podatkov o aktivnosti uporabnikov na družbenem omrežju in drugod, kar omogoča ciljano oglaševanje. Komisija bo preverila, ali ti podatki Facebooku dajejo nepošteno prednost. Facebook namreč tekmuje tudi z nekaterimi podjetji, od katerih zbira podatke pri oglaševanju.

Kamen spotike je storitev Facebook Marketplace, na...

0 komentarjev

Clearview, aplikacija, ki dokončno ukinja našo zasebnost?

The New York Times - Sobotni New York Times je postregel z zgodbo o skrivnostni aplikaciji (povezava je lahko plačljiva, alternativni vir), ki do neke mere zmore identificirati praktično vsakogar, ki se pojavi na javnem mestu. Da Clearview že uporabljajo, so novinarjem potrdile nekatere varnostne agencije v ZDA, med njimi FBI, z njim pa so si v preteklosti že pomagali pri iskanju storilcev različnih kaznivih dejanj. Od tatov v trgovinah, spolnih nadlegovalcev otrok, pa vse do morilcev.

Clearview je aplikacija istoimenskega in relativno majhnega ameriškega podjetja, ki na podlagi fotografije pobrska po lastni bazi in poišče preostale fotografije te osebe, iskalcu pa postreže tudi s pripadajočimi spletnimi povezavami najdenih slik. Lahko si mislimo, da na ta način pozneje ni težko priti do imena in priimka in drugih osebnih podatkov iskanega. Predstavniki Clearviewa zatrjujejo, da je v ozadju aplikacije baza, v kateri se nahaja prek tri milijarde fotografij, zbrskanih z družbenih omrežij in drugih...

24 komentarjev

Facebook Dating premierno v Kolumbiji

Slo-Tech - Facebook je danes uradno začel nuditi svojo novo storitev Facebook Dating, ki kani početi točno to, kar trdi ime. Storitev bo za zdaj storitev preizkusno ponudil le v Kolumbiji, kjer bo dostopna vsem. Facebook je nekaj podobnega prvikrat napovedal maja, ko podrobnosti še niso bile jasne. Sedaj vemo več.

Da je Facebook ponudil storitev za iskanje partnerjev, ni tako nenavadno. Navsezadnje ve Facebook o nas več od ostalih aplikacij ali družbenih omrežij, ljudje pa ga - na bolj ali manj vsiljiv način - tudi za iskanje partnerjev že uporabljajo. So pa pri Facebooku ubrali nekoliko drugačen pristop kot na primer Tinder....

23 komentarjev

Belgija: Facebook nezakonito sledi (ne)uporabnikom izven svojih strani

Reuters - Tudi v Belgiji je sodišče razsodilo, da Facebook ni pridobil veljavnega informiranega soglasja za zbiranje osebnih podatkov od svojih uporabnikov, zato jih mora nemudoma nehati zbirati. Gre za sporno prakso sledenja uporabnikom Facebooka in tudi tistim, ki to niso, ko niso na Facebookvih straneh. Z različnimi metodami (piškotki, trajni piškotki, nevidni piksli itd.) namreč Facebook sledi ljudem tudi, ko obiskujejo druge strani.

Spor med Belgijo in Facebookom se je začel leta 2015, ko je belgijska komisija za varstvo osebnih podatkov (CPP) pri Univerzi v Leuvnu naročila študijo, kako in koliko Facebook sledi uporabnikom. Rezultati so pokazali, da Facebook v nasprotju z evropsko zakonodajo sledi vsem obiskovalcem. CPP je zato vložila tožbo zoper...

24 komentarjev

EU: Facebook je glede prevzema WhatsAppa zavajal

Europa.eu - Evropska komisija je sporočila, da je Facebook v postopku pridobivanja dovoljenja za prevzem WhatsAppa morda "posredoval napačne ali zavajajoče podatke", na podlagi katerih so mu odobrili nakup. Zaradi tega je Komisija danes Facebooku poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na katero mora Facebook odgovoriti. Če Komisija s pojasnili ne bo zadovoljna, Facebooku grozi globa v višini do enega odstotka letnih prihodkov podjetja. Ti so lani znašali 12,5 milijarde dolarjev, torej se pogovarjamo o zneskih do približno 175 milijonov dolarjev, saj bo letošnji rezultat še boljši.

Kamen spotike leži v osebnih podatkih, katerih veliki bazi sta imela tako Facebook kakor WhatsApp. Facebook je Evropski komisiji leta 2014 izrecno zatrdil, da ju zaradi velikosti tehnično ni mogoče povezati in...

22 komentarjev

Srd uporabnikov zaradi Facebookovih e-naslovov

CNet - Če še niste opazili spremembe v kontaktnih podatkih na svojem profilu v Facebooku, pokukajte vanj. Ta teden je namreč Facebook vsem uporabnikom spremenil prikazani elektronski naslov v takega, ki ima na koncu domeno @facebook.com. Prvi elektronski naslov je v profilu ostal, a po privzetih nastavitvah se obiskovalcem prikazuje le Facebookov naslov. Kdor tega ne želi, mora v profilu ročno popraviti nastavitve elektronskega naslova.

Facebook trdi, da so to storili z namenom poenotenja komunikacij. Elektronska pošta, ki jo uporabnik prejme na naslov @facebook.com, se namreč znajde med njegovimi sporočili na Facebooku. To drži, a uporabniki so nad potezo Facebooka vseeno besni. Poleg tega da je nastavitve spremenil...

21 komentarjev

'Girls around me' letel iz AppStora, Foursquara

Zemljevid. Tap to zoom in on target.

vir: Cult of Mac
Cult of Mac - Vsake toliko časa nas preseneti ta ali ona zgodba, češ kokoliko skrajno zasebnih informacij prostovoljno objavljamo na socialnih omrežjih, na strašno veselje prijateljev, neprijateljev, oglaševalcev, tatov, policijskih ter varnostno-obveščevalnih služb in najbrž še koga. Lani spomladi je denimo dvojica raziskovalcev postavila "art projekt" v obliki online dating strani z 250.000 pokradenimi javnimi profili z Facebooka, oktobra je avstrijski študent prava Facebook zaprosil za izpisek vseh podatkov, ki jih imajo o njem (pravica po 38. členu ustave oz. 30. členu ZVOP-1), in ugotovil, da to v natisnjeni obliki presega 1200 strani oz. več, kot je imela nekdanja vzhodnonemška tajna policija

58 komentarjev

Facebook kani izgubiti blagovno znamko "facebook"

Techdirt - Zuckerbergov Facebook je v preteklosti izredno agresivno nastopil proti vsem spletnim stranem s podobnim imenom, tj. začenši na "face" in s končnico "book". Trdili so, da je izraz "facebook" njihova blagovna znamka, se pravi pravica intelektualne lastnine, ki jim omogoča "razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja" (slovenski ZIL v 42. členu - predmet varstva znamke).

Spremembo domene so zahtevali tudi od britanskega shagbook.com (Shagbook adult dating UK, kaj pa drugega), vendar se je je lastnik slednjega podjetja odločno uprl in britansko sodišče celo poprosil, da Facebooku odvzame že dodeljeno blagovno znamko.

Shagbook svojo zadevo...

14 komentarjev