»

Na Nizozemskem odprli testno kolesarsko stezo iz odpadne plastike

theguardian.com - V nizozemskem mestu Zwolle so odprli trideset metrov dolg testni odsek kolesarske steze, napravljen iz predelane odpadne plastike.

Evropska unija se je pred kratkim odločneje spopadla z odpadno plastiko, ki je v povprečju recikliramo le okrog desetino - predvsem zato, ker se ti postopki v splošnem ne izplačajo. Nov način ponovne uporabe teh materialov utegnejo biti vozne podlage. Nizozemsko podjetje KWS je v navezi z naftnim konglomeratom Total in proizvajalcem cevi Wavin razvilo nadomestek za asfaltno oziroma betonsko podlago, ki ga 70-procentno sestavlja predelana odpadna plastika, preostanek pa polipropilen.

Pred dnevi so v nizozemskem mestu Zwolle odprli prvi, 30-metrski odsek kolesarske steze, enake pa postavljajo ali načrtujejo še v nekaj...

52 komentarjev

Google bo gradil nov podatkovni center na Nizozemskem

Google - Google je napovedal, da bodo v nizozemskem mestu Eemshaven zgradili nov podatkovni center za svoje potrebe. Vrednost investicije je ocenjena na 600 milijonov dolarjev.

Temeljni kamen je položil tudi nizozemski minister za gospodarstvo Henk Kamp, saj bo investicija odprla veliko delovnih mest. Med gradnjo, ki se bo začela leta 2016 in bo končana do leta 2017, bo delo dobilo 1000 ljudi. V izgrajenem centru z močjo 120 MW pa bo Google zaposloval 150 ljudi. V Eemshavnu ima Google od TCN-ja že najet podatkovni center z močjo 20 MW, ki ga bodo obdržali tudi po izgradnji novega.

Novi podatkovni center bo sodil med "hiperučinkovite", kjer se učinkovitost nanaša na porabo energije. Izkoriščali bodo naravne danosti, ki sicer niso...

67 komentarjev

Zlato, srebro in bron za slovenske ekipe na znanstveni olimpijadi

Slo-Tech - V ZDA se je končala svetovna znanstvena olimpijada Genius, na kateri so sodelovale tudi tri slovenske ekipe in osvojile komplet odličij. Na tekmovanju so sodelovale ekipe srednješolcev iz vsega sveta, ki so predstavljali svoje raziskovalne naloge v petih kategorijah: znanost, glasba, oblikovanje, kreativno pisanje in umetnost.

Slovenci so se odrezali odlično. Jaka Šikonja z Gimnazije Črnomelj in Aleš Zupančič z Gimnazije Novo mesto sta tekmovala v kategoriji znanost, kjer sta se uvrstila med 22 ekip, ki so prejele zlato medaljo. Prijavilo se je več kot 500 nalog, na tekmovanje pa so povabili najboljših 217, izmed katerih jih je deset odstotkov prejelo zlato medaljo. Nalogo z naslovom

2 komentarja

Odpadna elektronika ni tako velik problem, kot se je zdelo

Bloomberg - Pogosto se v medijih pojavljajo slike, kakršna je spodnja, ki jo je objavil Greenpeace. Z njimi opozarjajo na problem odpadne elektronike, ki naj bi jo zahodne države množično izvažale na Kitajsko in v revne afriške države, tamkajšnji prebivalci pa naj bi jih nabirali na smetiščih in s strupenimi postopki iz njih izluževali koristne kovine. Toda dokazi o tem početju so bili doslej omejeni na anektodske zapise, resnih študij pa ni bilo. Sedaj smo dobili rezultate prve sistematične študije in ta kaže, da je zgodba precej napihnjena. Večina odpadne elektronike ostane lepo v ZDA (študijo so izvedli Američani).

Študijo je naročila ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC). V njej je sodelovalo 5200 podjetij, ki se tako...

32 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje vseh galaxyjev na Nizozemskem

PC World - Zgodba z Applovim prizadevanjem za prepoved prodaje Samsungovih galaxyjev v Evropi je iz dneva v dan zanimivejša. Najprej so dosegli prepoved prodaje modela Galaxy Tab 10.1 v vsej Evropi razen na Nizozemskem, nakar je sodišče v Applovi vlogi odkrili namerno zavajanje. Za nameček pa je düsseldorfsko sodišče zatem ugotovilo, da pravzaprav nima pristojnosti za vseevropsko prepoved in ostal je le del, ki se nanaša na Nemčijo. Medtem pa ločeno teče postopek na Nizozemskem, ki se bo pred sodiščem začel 15. septembra. O njem je sedaj znano že precej več.

Med drugim je zanimivo to, da je Applova pritožba vsebinsko precej širša od nemške. V njej zahtevajo prepoved prodaje vseh galaxyjev, torej pametnih telefonov Galaxy Ace, Galaxy S in Galaxy SII, tabličnih računalnikov Galaxy Tab 7 in...

118 komentarjev

Uspešen napad na nizozemske vozovnice

Schneier.com - Na Nizozemskem naj bi v javnem potniškem prometu v kratkem uvedli vozovnice RFID. Razvoj sistema je stal dve milijardi dolarjev, a Schneier in Tanenbaum iz Amsterdamske fakultete za naravoslovje poročata, da so sistem uspešno shekali, še preden je bil dokončno implementiran.

Prvi uspešen napad na nove vozovnice sta izvedla študenta Amsterdamske falkultete Siekerman in van der Schee. V poročilu sta pokazala, kako enkratno vozovnico resetirati in jo tako večkrat uporabiti.

Hkrati pa sta dva nemška varnostna strokovnjaka in hekerja Nohl in Plotz izvedla uspešen napad na čip, uporabljen na običajni vozovnici RFID. Uspela sta namreč odstraniti ovojnico čipa Mifare in fotografirati notranje vezje, na podlagi česar je mogoče sklepati o uporabljenem kriptografskem algoritmu. To dejstvo sicer še ne omogoča uspešnega napada na čip, je pa pomemben korak k njegovemu uspešnemu razbitju.

Člani nizozemskega parlamenta so omenjene študente že povabili na predstavitev rezultatov, Schneier...

34 komentarjev