»

Izstrelitev satelitov Starlinkov zaradi vesoljske nevihte neuspešna

Space - Novih 49 satelitov za satelitski internet Starlink, ki jih je SpaceX izstrelil 3. februarja, je večidel pogubljenih. Le dan po izstrelitvi jih je zajela geomagnetna nevihta, zaradi česar jih je SpaceX okoli 40 tudi izgubil. SpaceX je javnost o incidentu obvestil včeraj in pojasnil, da je zaradi geomagnetne nevihte nekoliko porasla gostota zraka, kar je povečalo upor in sateliti niso mogli vzdrževati svojih tirnic na poti v stabilne orbite. Sateliti niso mogli izvesti manevrov za prehod v višje orbite, zato jih bo do 40 padlo nazaj na Zemljo in v atmosferi zgorelo. Med nevihto se je zračni upor na satelitih povečal za 50 odstotkov, so zapisali pri SpaceX-u. Nekateri so prehod v varni način uspeli preživeti, večina pa ne. Nevihta ni dosegla niti 100 nT, torej se uvršča med zmerne. Močne nevihte imajo lahko posledice na satelite v orbitah in tudi elektroniko na tleh, v ekstremnih primerih pa celo na preskrbo z električno energijo.

Geomagnetne nevihte so nekakšno vesoljsko vreme....

25 komentarjev

Opportunity dokončno mrtev

New Scientist - NASA sporoča žalostno, a pričakovano vest, da je najstarejši delujoč rover Opportunity dokončno mrtev. Rover, ki je na Mars prispel davnega leta 2004 in za več kot petdesetkrat presegel načrtovano življenjsko dobo, je utihnil lani poleti, ko se je na Marsu razbesnela nevihta. V zrak je dvignila toliko prahu, da roverjeve sončne celice niso mogle več zagotavljati energije za obratovanje. Nevihta je trajala mesece, a ko se je polegla, je bilo jasno, da je Opportunity v težkem položaju. Čeprav so ga še mesece poizkušali zbuditi, se Opportunity ni več oglasil.

Sedaj pa je NASA dokončno

11 komentarjev

Opportunity v tišini praznuje 15 let na Marsu

vir: Wikipedia
Space - NASIN rover Opportunity, ki se že od 10. junija več ne odziva na ukaze z Zemlje, je svojo pot začel leta 2003, ko so ga izstrelili proti Marsu, kamor je prispel pol leta pozneje, natančneje 24. januarja 2004. Njegova misija je bila sprva zamišljena v trajanju 90 Solov (marsovski dan je dobrih 40 minut daljši od našega), med njo pa naj bi po površini rdečega planeta prevozil kak kilometer poti. Kako se je končalo, vemo: Opportunity je geološke naloge opravljal vse do lanskega poletja, pri tem je napravil dobrih 45 kilometrov, nato pa ga je zajela peščena nevihta, ki je očitno izpraznila njegove akumulatorje.

A...

11 komentarjev

Nevihte na Marsu konec, rover Opportunity še molči

Slo-Tech - Iz NASE so sporočili, da se je vihar na Marsu, ki je divjal od začetka poletja, dovolj polegel, da lahko začno resno razmišljati o vzpostavitvi stika z roverjem Opportunity. Slednji je utihnil po skoraj 15 letih delovanja (10. junija smo prejeli zadnje sporočilo), medtem ko je bila njegova načrtovana življenjska doba 90 dni. A obuditev roverja ni ne enostaven ne gotov podvig.

Sestrski rover Spirit je leta 2010 izdihnil, ko ni preživel peščene nevihte. Opportunity je prav tako utihnil, saj je nedavno neurje povsem zastrlo nebo in onemogočilo delovanje sončnih celic. Parameter tau, s katerim merijo zatemnitev, je v zadnji nevihti presegel vrednost 10, kar pomeni, da je na...

3 komentarji

Opportunity, si še živ?

vir: NASA
NASA - Rover Opportunity, ki ga je NASA na Mars poslala pred 15 leti in je za več kot 50-krat presegel načrtovano trimesečno trajanje svoje misije, je že dva meseca zavit v molk. Ko se je na Marsu razbesnela najhujša nevihta, odkar je Opportunity tam, je rover izgubil stik s kontrolno postajo na Zemlji. Ob nevihtah na Marsu, ko vetrovi zaradi nizke gostote ozračja sicer niso zelo močni, se ozračje stemni zaradi finega peska, kar prepreči delovanje sončnih celic. Nevihte lahko trajajo mesece, po koncu pa je vse odvisno od tega, kako umazane so sončne celice in koliko energije je ostalo v baterijah za obuditev roverja. NASA je posredovala nove informacije o trudu za ponovno...

10 komentarjev

Opportunity pod prahom utihnil

Slo-Tech - Nevihta, ki se je na Marsu razbesnela prav na območju, kjer raziskuje rover Opportunity, je poskrbela, da so se strahovi uresničili. NASA je sporočila, da je Opportunity utihnil. Včeraj so poizkusili vzpostaviti stik z roverjem, a se ni odzval, so povedali na današnji novinarski konferenci. Za zdaj lahko le držimo pesti, da se bo rover prebudil, ko bo posijalo sonce.

Nevihta se je na površju razvijala od konca maja in obsega področje, ki meri 35 milijonov kvadratnih kilometrov. To je približno toliko, kot merita Evropa in Severna Amerika skupaj. Nevihta je poskrbela, da je v ozračju toliko peska, da do roverja ne prodre več dovolj svetlobe, da bi sončne celice zagotavljale zadostno energijo za poganjanje njegovih naprav. To je slabo, ni pa kritično, ker je Opportunity leta 2007 že zaspal za nekaj tednov,...

36 komentarjev

Opportunity tudi po 12 letih še vozi po Marsu

Slo-Tech - Rover Opportunity po Marsu vozi že polnih 12 let, a še vedno ne kaže, da bo kmalu dokončno umrl. V okviru programa MER so ga izstrelili 8. julija 2003, pred točno 12 leti (25. januarja 2004) pa je na Rdečem planetu pristal. Sestrsko plovilo Spirit je na Mars priletelo tri tedne pred njim, a od leta 2010 ne deluje več. Opportunity pa grize dalje, čeprav je bilo pričakovano trajanje misije zgolj 90 solov (92,5 zemeljskih dni).

Opportunity je pristal na južni polobli, kjer je trenutno zima - solsticij je napočil 2. januarja. Njegove sončne celice pa še vedno zadovoljivo delujejo, zato med zimo ni mrknil. Pridno je nabiral kilometre in v svojih letih delovanja presegel maraton, tako da ima trenutno na števcu 42,65 kilometra, kar je absolutni rekord v vožnji po...

32 komentarjev