»

ZDA in Velika Britanija s sporazumom nad end-to-end šifriranje

vir: Maxpixel

vir: Bloomberg
Bloomberg - Sporazum med državama naj bi bil podpisan v oktobru, v medije pa je pred dnevi pobegnilo nekaj podrobnosti. Dogovor pokriva predvsem platforme družabnih medijev in njihova orodja za sporočanje, za katera sta se državi dogovorili, da si bosta njihovo vsebino izmenjali v primerih, ko gre za resna kazniva dejanja, torej terorizem in pedofilijo. Obenem sta se zavezali, da bosta s tem v zvezi preiskovali le lastne državljane, ZDA pa tako pridobljenih informacij ne bodo smele uporabiti v procesih, ki se po njihovem pravu kaznujejo s smrtno obsodbo.

Praktično izvajanje takega sporazuma je seveda pogojeno z možnostjo dostopa obeh držav do vsebine takih sporočil, ki so danes večinoma že celovito oz. end-to-end šifrirana, kar pomeni, da bosta morali najti način, kako učinkovito pritisniti na ponudnike. Ta proces se sicer odvija že nekaj časa, tako so letos spomladi Apple, Google, Microsoft, WhatsApp in drugi ostro nastopili proti britanski obveščevalni agenciji GCHQ(Government...

32 komentarjev

"Svobodni svet" zahteva stranska vrata v šifriranih izdelkih

vir: Maxipixel

vir: The Verge
The Verge - Vlade peterice držav, gre za ZDA, Veliko Britanijo, Kanado, Avstralijo in Novo Zelandijo, so pozvale tehnološka podjetja, naj v svoje šifrirane izdelke vgradijo stranska vrata oz. backdoor, kot zadevo imenujemo. Njihov namen je, kot so zapisali v posebnem memorandumu, omogočiti organom pregona, da v primeru kaznivih dejanj dobijo dostop do potrebnih podatkov.

Poziv je rezultat nedavnega sestanka držav pakta Five Eyes, gre za obveščevalno zavezništvo omenjene peterice držav, na katerem so poleg problema enkripcije obravnavali še kopico drugih zadev, denimo, zavzeli so se za splet brez pedofilov, teroristov in drugih slabih fantov. Glede slednjega, so na tehnološka podjetja prav tako naslovili prošnjo, naj skušajo razviti...

68 komentarjev

Britanska notranja ministrica: Enkripcija je sporna, država mora imeti dostop!

vir: Reuters
Reuters - Tehnološka podjetja morajo pričeti sodelovati z organi pregona. Njihove storitve, kot so digitalne platforme z enkripcijo komunikacije med uporabniki, namreč nudijo varen pristan teroristom. Tako je včeraj britanska notranja ministrica Amber Rudd tudi uradno napovedala vojno zasebnosti na Otoku. Tako kot v ZDA je tudi v Veliki Britaniji debato o zasebnosti in varnosti ter enkripciji komunikacije in drugih podatkov, »začel« teroristični napad. Britanec, ki je pretekli teden v Londonu ubil pet ljudi, je namreč sekunde pred začetkom pokola poslal šifrirano sporočilo.

»Zato morajo naši organi pregona imeti dostop do aplikacij, ki omogočajo šifrirano komunikacijo. Aplikacij, kot je recimo WhatsApp,« Reuters povzema želje...

201 komentar

Kaj nas je Assange naučil s Cialeakom? Da enkripcija deluje

The New York Times - Razkritje obsežnega arsenala škodljivega in vohunskega programovja CIA je pokazalo, da so tehnološka podjetja s kodiranjem podatkov oz. enkripcijo našla rešitev, s katero lahko velikemu državnemu bratu preprečijo oziroma zelo otežijo pustošenje po naših podatkih. Tako New York Times.

Razkritja dokumentov CIA s strani Wikileaksa so namreč pokazala, da morajo tajni agenti v večini primerov biti neverjetno kreativni pri vdiranju v posameznikovo življenje. In velikokrat je potrebna tudi fizična prisotnost agentov. Oziroma – prek digitalnih povezav danes očitno lahko izvemo le malo kaj. Če je seveda targetirana oseba pripravljanja na velikega brata (beri: Signal, HTTPS povezave, Tor …). Na kratko: Wikilaks je razkril, da mora CIA v današnjem času porabiti neverjetno veliko denarja, delovnih ur ljudi in kreativnosti, da lahko vdira v življenja svojih tarč.

Kako je Snowden ubil utopijo

Do razkritja obsežnih Orwelovskih operacij NSA s strani Edwarda Snowdna pred štirimi leti je...

42 komentarjev

O mučenju

Slo-Tech - Nedavno objavljeno senatno poročilo o CII-nih tehnikah mučenja (oz. njihovi ničelni učinkovitosti), je vzbudilo nemalo zgražanja tudi pri nas doma. Dan po tem je Ministrstvo za pravosodje objavilo novico o trideseti obletnici sprejetja Konvencije OZN o prepovedi mučenja, s pripisom, da jo je naša država ratificirala že l. 1993. Žal so pozabili dodati, da je Ustavno sodišče še ne dva meseca nazaj ugotovilo, da se kršitve konvencije proti mučenju morda dogaja tudi v Republiki Sloveniji, in - kar je še huje - da se država po tem na vse načine pretvarja, da ni za to prav nič kriva.

Primer družine Plibernik, Up-679/12, se je začel l. 2000, ko je policija na domu Sama Plibernika izvajala hišno preiskavo zavoljo storitve kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo mamil. Plibernik naj bi jo ob prihodu policistov poskušal pobegniti, zavoljo česar so zoper njega uporabili prisilna sredstva. Nekje sredi tega dela postopka je obravnavani zaradi akutnega napada astme, ki ga je sprožil fizični in...

190 komentarjev

Twitter gre na sodišče izpodbijat zahtevke za uporabniške podatke s strani ameriške vlade

Malcolm Harris, lani aretiran med Occupy Wallstreet protesti zaradi 'motenja javnega reda in miru'. Oblasti bi zdaj rade njegove twitter podatke.

vir: Forbes
Forbes - Kot poroča Forbes, je Twitter zaostril spor z ameriško policijo oz. tožilstvom glede izročanja uporabniških podatkov brez predhodne pridobitve sodne odredbe.

Skrbi jih, da bi takšni policijski zahtevki (t.i. zaprosila) postali stalna praksa. Že lani so o prejemu začeli obveščati sodelavce WikiLeaksa, nakar je tožilstvo na naslednje zahtevke nalepilo oznako "tajno". Nato so tožili na pravico, da smejo zadevne uporabnike ne glede na to oznako obvestiti o obstoju zaprosila, da lahko ti sami podvzamejo obrambo in si tako zagotovijo pravico do kontradiktornosti v sodnem postopku. En uporabnik Twitterja, g. Malcolm Harris, je s pomočjo nevladnih organizacij to tudi storil, a ga je sodišče že malce arogantno zavrnilo, da sploh...

13 komentarjev

Kaj torej piše v ACTI

Zakaj se je ta sporazum pripravljal v taki tajnosti? Kako točno je to koristilo interesom Evropejcev?

vir: sott.net
Slo-Tech - Kratek pregled čez člene sporazuma, za katerega je Vlada Republike Slovenije 8. septembra lani zapisala, v ničemer "ne bo vplival na [slovenski] pravni red, ne bo imel posledic za proračun, ne na upravo in ne na okolje", bo pa "pozitivno vplival na gospodarstvo, [saj] bo omogočal večjo učinkovitost v boju proti ponarejanju.". Slaba dva tedna zatem, 22.9., oz. dva dni po izglasovanju nezaupnice bivšemu predsedniku vlade so se na vladi tudi formalno odločili za podpis sporazuma.

ACTA je kratica za Anti-Counterfeiting Trade Agreement oz. po naše Trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju. Besedilo si lahko preberete v slovenskem oz. angleškem jeziku. Ima 45 členov, razdeljenih na 6...

137 komentarjev