»

Nemčija z zakonom nad end-to-end šifriranje?

vir: Flickr

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Kot je konec tedna poročal Spiegel, je nemški notranji minister Horst Seehofer napovedal sprejem zakonodaje, ki bo od ponudnikov telefonije in neposrednega sporočanja zahtevala, da na zahtevo sodišča predložijo vsebino sporočil v navadni tekstovni obliki. V nasprotnem primeru jih čaka blokada delovanja v Nemčiji, v praksi pa bi to pomenilo prepoved end-to-end enkripcije v tej državi. Morda je treba omeniti, da je minister Seehofer, sicer prihaja iz CDU, znan po svojih trdoročnih prebliskih glede migrantov in varnosti nasploh.

Na napoved so se že negativno odzvali nekateri nemški ponudniki storitev za sporočanje, med njimi Threema in Wire, ki so pred leti - zlasti po razkritjih Edwarda Snowdna, da prisluškujejo tudi domnevni zavezniki - našli tržno nišo v varni komunikaciji. Njihove...

75 komentarjev

Nemčija se želi informacijsko-varnostno osamosvojiti

vir: Wikipedia
Reuters - Nemški notranji minister Minister Horst Seehofer je najavil ustanovitev nove državne agencije za informacijsko varnost. Ta naj bi skrbela za raziskave glede obrambe na tem področju, obenem pa zmanjšala naslonjenost Nemčije in EU na tehnologije iz drugih držav, zlasti ZDA in Kitajske. Pred poldrugim letom so v Berlinu že ustanovili oddelek nemške vojske, ki se ukvarja s kljubovanjem varnostnim vdorom iz drugih držav.

"Priznavamo, da na področju informacijske varnosti zaostajamo in če nekdo na določenem področju zaostaja, potem je potreben povsem nov pristop," je minister povedal na tiskovni konferenci, ki jo je priredil skupaj z obrambno ministrico, saj bo nova agencija skupni projekt obeh državnih organov.

Nemčija, pa tudi druge evropske države so zlasti...

11 komentarjev

V Franciji paradirala tudi vojaška računalniška enota

The Verge - Francija je na včerajšnji vojaški paradi, ki je tradicionalno potekala ob francoskem nacionalnem prazniku dnevu Bastilje, tudi simbolno pokazala, da sta računalniška varnost in internetno vojskovanje postala nerazdružljiv del moderne vojske. Enota COMCYBER (Commandement de cyberdéfense) je namreč prvikrat sodelovala na paradi. S tem so pokazali, da je računalniška varnost nacionalna prioriteta, je dejal vodja enote generalmajor Olivier Bonnet de Paillerets.

Francoski minister za obrambo Jean-Yves Le Drian je ustanovitev COMCYBER-ja napovedal decembra 2016 in v začetku lanskega leta je nova enota tudi začela delovati. Ukvarja se s tremi nalogami: obveščevalno dejavnostjo, zaščito in napadi. Formalna ustanovitev enote -...

6 komentarjev

EU ustanavlja svojo kibervojsko?

Raimundas Karoblis, predlagatelj kibervojske EU

vir: The Register
The Register - Litva je ta teden predlagala, da EU ustanovi svoje akcijske sile za informacijsko varnost, že dan zatem jo je podprla šesterica držav članic in ministri Sveta za zunanjo politiko so v Luksemburgu o tem že podpisali pismo o nameri. Litvi so se že pridružile Hrvaška, Estonija, Francija, Finska, Nizozemska, Španija in Romunija. Belgija, Grčija, Nemčija in Slovenija, so za zdaj opazovalke. Do konca leta naj bi se pobudi pridružilo še nekaj držav.

V prvi fazi naj bi zgolj proučili tehnične, pravne in finančne vidike delovanja takih sil, v drugi pa naj bi že pričeli z medsebojnim sodelovanjem pri urjenju osebja.

Kot je pojasnil litovski obrambni minister Raimundas Karoblis, je ustanovitev...

48 komentarjev

Sovin strateški nadzor telekomunikacij verjetno krši človekove pravice

Sodbe ECHR - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je pred kratkim spisalo dve precej pomembni sodbi na temo meje še dopustnega pri državnem nadziranju telekomunikacij, tako s strani varnostno-obveščevalnih služb (Zakharov proti Rusiji) kot tudi s strani policije (Szabó and Vissy proti Madžarski).

Roman Andrejevič Zakharov je ruski novinar in publicist, ki se je obregnil ob dejstvo, da je domača varnostno-obveščevalna služba FSB (naslednica KGB) v prostore domačih mobilnih operaterjev namestila svojo prisluškovalno opremo (po zgledu FBI-ja v sobi 641A v prostorih AT&T v San Franciscu). Na ta način so lahko sami - brez pomoči ali vedenja operaterja ali katerekoli...

13 komentarjev

ICREACH: NSA-jev Google search po prometnih podatkih (tudi) za policijske organe

Interceptova karikatura sistema ICREACH.

vir: The Inercept
The Inercept - Greenwaldov The Intercept je ta ponedeljek objavil članek o izjemno obsežni bazi 850 milijard prometnih podatkov, ki jo NSA, vred z "Google-like" iskalnikom, ponuja več kot dvajsetim domačim varnostno-obveščevalnim in policijskim organom, med drugim zveznemu preiskovalnemu uradu FBI in agenciji za boj proti prepovedanim drogam DEA.

V članku objavljene PowerPoint prosojnice iz Snowdenove malhe razkritij (glej slike) služijo kot precej neposreden dokaz, da se ekletantni posegi v zasebnost uporabnikov elektronskih komunikacij, ki naj bi bili na papirju pridržani varnostno-obveščevalnim službam za potrebe boja proti mednarodnemu terorizmu in drugim oblikam najhujših kaznivih dejanj, dejansko na veliko uporabljajo tudi kot orodje za pregon...

28 komentarjev

Črne zastave tudi na nebu največje države

Foto: pirate-party.ru

Slo-Tech - V Rusiji, za zdaj še eni od mek svetovnega piratstva, se je 15.000 podpornikov nekaznovanega kopiranja odločilo registrirati Piratsko stranko.

Slogan s katerim so nastopili v javnosti, se glasi »Kopirajmo vse!«. Za zdaj je z njihove spletne strani moč razbrati, da se zavzemajo predvsem za to, da bi zakon izvzel kaznovanje tistih, ki so avtorsko zaščitene vsebine izmenjevali v nekomercialne namene. Ustanovitvenega kongresa se je udeležil tudi Gregory Engels, član vodstva Pirate Party International.

Ustanovitev nove stranke je nedvomno povezana z glasovanjem Dume minuli petek, kjer so v tretjem branju malone soglasno potrdili amandmaje, ki bodo rusko avtorsko zakonodajo uskladili...

10 komentarjev