»

Ericsson bo plačal milijardo dolarjev zaradi korupcije

Reuters - Švedski mobilni velikan Ericsson se je v ZDA poravnal z ministrstvom za pravosodje in bo plačal dobro milijardo dolarjev odškodnine zaradi obtožb o korupciji. Podjetje je priznalo, da je vsaj med leti 2000 in 2016 kršilo zakon FCPA (Foreign Corrupt Practices Act), ki prepoveduje podkupovanje tudi v tujini. Ericsson je v tem času podkupoval državne uradnike v Vietnamu, Džibutiju, Indoneziji, Kuvajtu in na Kitajskem. Ericsson je preko tretjih posrednikov podkupoval ljudi, ki se ukvarjajo z javnimi naročili, da si je zagotavljal posle. Uporabljali so podkupnine, darila, črne fonde in druge načine kupovanja naklonjenosti.

Izvršni direktor podjetja Borje Ekholm je potrdil, da so nekateri zaposleni na nekaterih trgih, med njimi tudi menedžerji, ravnali v slabi veri in namenoma opuščali dolžni nadzor. Kar se je zgodilo, je nesprejemljivo in velik črni madež v zgodovini podjetja, je še dodal. Zaradi tega so že prenovili svoj protikorupcijski program in izvedli ukrepe, ki bodo preprečili...

14 komentarjev

Microsoft osumljen podkupovanja na Madžarskem

Microsoft Magyarország Kft

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Po neuradnih informacijah sta ameriško ministrstvo za pravosodje in agencija za trg vrednostnih papirjev začela preiskavo podjetja Microsoft, ker naj bi na Madžarskem v letih 2013 in 2014 podkupoval v zameno za pridobivanje javnih naročil, poroča The Wall Street Journal. Microsoft naj bi svojo programsko opremo, zlasti Office, po zelo znižani ceni prodal madžarskemu posredniku, ki je potem državnim institucijam zaračunal polno ceno. Iz razlike naj bi se izplačevale tudi podkupnine za ljudi, ki so poskrbeli za posle. Po ameriški zakonodaji (US Foreign Corrupt Practices) je plačevanje podkupnin v zameno za posle prepovedano.

Povedna je tudi Microsoftova izjava, da so takoj po zaznavi potencialnih nepravilnosti v letu 2014...

19 komentarjev

Veliki korupcijski pretresi v Samsungu in celotni Južni Koreji

Bloomberg - V Južni Koreji se je v velik korupcijski škandal, v katerega je vpletena tudi predsednica, ki je uradno obtožena korupcije in za katero so poslanci začeli postopek razrešitve, ki ga mora potrditi še ustavno sodišče, zapletel tudi Samsung. Južnokorejska policija je minuli teden 22 ur zasliševala Samsungovega izvršnega direktorja Lee Jae-yonga, ki je bil pridržan, sedaj pa tožilstvo zahteva tudi pripor. O tem bo v sredo odločalo sodišče.

Leeja obtožujejo, da je plačeval podkupnine neprofitnim organizacijam, ki so povezane z južnokorejsko predsednico in njeno prijateljico Choi Soon-sil, sicer hčerjo voditelja šamanističnega kulta, obe obtoženi korupcije. V zameno je od korejskega pokojninskega sklada dobil zeleno luč za združitev podjetij Cheil Industries in Samsung C&T....

15 komentarjev

Analitiki: Bing ni storil nič nelegalnega

ITworld.com - Googlova obtožba Binga, da kopira njegove iskalne rezultate, je ta teden na internetu dvignila največ prahu. Microsoft je navedbe zanikal, a končni vtis je bil precej klavrn. Google je dejal, da ne bodo tožili, Microsoft pa jim je dejal, da pretiravajo. Véliki Microsoft se je v svoji nesposobnosti spravil nad Google in s pomočjo nedovoljenih bližnjic poizkusil nadoknaditi nekaj zaostanka, se je zdelo. A ni vse, kot se zdi.

Analitiki namreč pravijo, da so Googlovi očitki večidel neutemeljeni, zgodba pa napihnjena. Gord Hotchkiss iz Mediativa pravi, da "je vse skupaj nekoliko smešno". Hkrati se ne strinja z Googlovim izborom trenutka, saj so vse skupaj v nepredstavljive razsežnosti napihnili prav na dogodku...

15 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

Applov menedžer aretiran zaradi milijonske podkupnine

ComputerWorld - Sedemintridesetletni Paul Shin Devine, Applov menedžer za globalno prodajo, je bil aretiran in obtožen pranja denarja, prevare in sprejemanja podkupnin v višini več kot milijon dolarjev od azijskih podjetij, ki so želela postati Applovi dobavitelji dodatkov za iPhone in iPade. Skupaj s Singapurcem Andrewom Angom naj bi podjetja nagovarjala k plačevanju podkupnin in jih tudi sprejemala v zameno za informacije, ki so jim omogočile sklenitev pogodb z Applom. Devine in Ang sta imela odprtih več računov v tujini na lastno in ženino ime ter eno slamnato podjetje, azijska podjetja pa so nanje nakazovala ne previsoke zneske z namenom nakazila Vzorec ali podobno, da ne bi vzbudili pozornosti. Shema je tekla več let.

The Wall Street Journal omenja imena podjetij Cresyn iz Južne Koreje, Kaedar Electronics iz Kitajske in Jin Li Mould Manufacturing iz Singapurja, blia so še druga. V slednjem podjetju je bil zaposlen tudi Ang, ki je deloval kot posrednik med Devinom, svojimi šefi v JLMM in...

19 komentarjev

Hewlett-Packard v preiskavi zaradi podkupovanja

Kenneth Willett

vir: CNet
CNet - Ameriški organi pregona so se pridružili ruskim in nemškim v preiskavi obtožb zoper Hewlett-Packard, da naj bi si podjetje z večmilijonskimi podkupninami zagotovilo javna naročila v tujini, s čimer so kršili zakon FCPA. Kot poroča The Wall Street Journal, ameriško pravosodno ministrstvo in njihov ATVP poizkušata ugotoviti, ali je podjetje kršilo omenjeni zakon s podkupovanjem tujih državnih uradnikov, kar je v njem eksplicitno prepovedano.

Nemške oblasti že nekaj časa raziskujejo, ali je HP resnično plačal 10,9 milijona dolarjev podkupnin, da so dobili posel, v katerem so ruskemu tožilstvu prek nemške podružnice prodali sistem za varne komunikacije. HP-jeve moskovske pisarne je v sredo ruska policija preiskala, da bi...

2 komentarja