»

V Parizu prepovedali električne skiroje za izposojo

Slo-Tech - Pariz bo postal prva evropska prestolnica, kjer bodo električni skiroji za izposojo prepovedani. Na referendumu, ki je potekal včeraj, so prebivalci prepričljivo izglasovali prepoved. Več kot 90 odstotkov prebivalcev je podprlo prepoved električnih skirojev, ki so se na pariških ulicah pojavili leta 2018. Čeprav so jih sprva sprejeli pozitivno, so se kmalu udejanjile številne negativne posledice njihove uporabe.

Županja Anne Hidalgo, ki je na čelu mesta že od leta 2014, se zavzema za trajnostne oblike mobilnosti, ki ne ustvarjajo emisij toplogrednih plinov. Zaradi tega je njena administracija pred petimi leti prihod električnih skirojev pozdravila. Sčasoma so postali moteči, zato so se mestne oblasti lotile regulacije. Uvedli so parkirišča, predpisali so najvišjo hitrost ter omejili število ponudnikov. Meščane so skiroji večinoma motili, saj povzročali gnečo na pločnikih in ogrožali pešce. Ker so bili udeleženi tudi v nekaj nezgodah s smrtnim izidom, so se oblasti odločile njihovo...

61 komentarjev

Uber kupuje dostavljavca hrane Postmates

Slo-Tech - Uber, ki s svojo podružnico Uber Eats že tudi dostavlja hrano, je kupil podjetje Postmates, ki je četrti največji dostavljavec hrane v ZDA. Za podjetje so odšteli 2,65 milijarde dolarjev, a niti beliča v denarju, temveč vse v delnicah. Postmates je bil lani, ko se je pripravljal na prvo javno ponudbi delnic, ovrednoten na 2,4 milijarde dolarjev, a je potem niso izvedli.

Zanimivo je, da podjetja ne bo pripojil Uber Eats (ali obratno), temveč bosta vzporedno obratovali obe, čeprav bo seveda v ozadju precej sodelovanja in deljenja tehnologije. Uber si je prizadeval tudi za prevzem Grubhub, a ga je premagal evropski gigant Just Eat Takeaway in mu ga za 7,3 milijarde dolarjev speljal. Največji konkurent seveda ostaja DoorDash, ki ima največji tržni delež, a je Postmates posebej močan v Los Angelesu in zahodni obali.

Drugo letošnje četrtletje, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19, je bilo za Uber Eats zategadelj izjemno uspešno. Prihodki so se v primerjavi z minulim letom več...

5 komentarjev

Uber še vedno z izgubo

The New York Times - Uber je tudi v minulem četrtletju zabeležil visoko izgubo, ki je dosegla 1,2 milijarde dolarjev. To je sicer precej manj od rekordnih pet milijard minusa v četrtletju pred tem, k čemur je pripomogla rast prihodkov. V zadnjih treh mesecih je Uber zbral 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tedaj je Uber ustvaril 986 milijonov dolarjev izgube. Delnice podjetja so po objavi rezultatov izgubile pet odstotkov. Razlog ni bila le izguba, ki je bila pričakovana, temveč znižan dotok novih uporabnikov.

Uberjev izvršni direktor Dara Khosrowshahi je rezultate pospremil z besedami, da jasno kažejo, da postaja Uber čedalje dobičkonosnejši. Za zdaj to pomeni sicer, da podjetja ustvarja "zgolj" milijardo dolarjev izgube na kvartal. Khosrowshahi sicer pravi, da bo Uber iz prevažanja potnikov (torej iz poslovanja) ustvarjal dobiček že leta 2021, čisti dobiček pa se bo verjetno pojavil še nekoliko pozneje. Enako sicer trdi tudi konkurent Lyft, ki bo...

15 komentarjev

Uber z alarmantnim minusom

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Uber je drugič, odkar je postal podjetje s katerim se javno trguje, razgrnil svoje rezultate. Ne, niso prav bleščeči. V drugem četrtletju so zabeležili 3,16 milijarde prihodkov in, pozor, 5,2 milijarde izgube. Drži, da je velik del izgube povezan z javno prodajo, a tudi brez teh stroškov je četrtletne izgube za 1,3 milijarde.

Ob dejstvu, da gre za največjo izgubo v zgodovini podjetja, slabo kaže tudi za naprej, saj se ustavlja rast prihodkov, ki je tokrat glede na enako lansko obdobje znašala samo 14 %. Stroški poslovanja so denimo v tem času poskočili za 150 %. Govorimo o podjetju, ki agresivno vlaga v svojo rast in čigar vodstvo na drugi strani že ves čas trdi, da prodira v povsem deviško tržno območje, vredno 12...

21 komentarjev

Uberjeva borzna premiera razočarala

vir: Pexels

Slo-Tech - Prvi dan trgovanja z delnico Uberja (trgovalni simbol UBER) je njena vrednost padla za 7,6 %, potem ko je na koncu dne končala na 41,51 ameriškega dolarja. Ob vložitvi papirjev za IPO so njeno vrednost ocenjevali na med 44 in 50 dolarji, minuli četrtek pa so v javni prodaji prodali 180 milijonov delnic po 45 dolarjev, s čimer so dobili dobrih osem milijard svežega kapitala. Šlo je za najbolj pričakovano uvrstitev kakega podjetja na borzo, po Facebookovemu debiju pred sedmimi leti, ki pa se je končala z enim najslabših rezultatov v celotni zgodovini javnih prodaj na ameriški borzi. Skupna tržna vrednost podjetja tako znaša 76,5 milijarde in ne več nekje med 90 in 120 milijardami, kot se je ocenjevalo še pred nekaj tedni.

...

4 komentarji

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej...

4 komentarji

Apple z odličnim četrtletjem postal prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Applova delnica je danes dosegla nov rekord, prešla je namreč vrednost 207,05 dolarja, kar pomeni da je Apple po tržni kapitalizaciji postal v prvo, bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Rast je posledica včeraj objavljenih in obenem najboljših četrtletnih rezultatov v zgodovini družbe, številke so malone na vseh področjih prehitele napovedi. Primerjano z lanskim letom, so jim prihodki zrasli za 17 % in dosegli vrednost 53 milijard USD, dobiček je pri tem znašal 11,5 milijarde, kar pomeni 32 % več glede na enako lansko obdobje. Pravzaprav je bila rast prodaje dvoštevilčna v vseh svetovnih regijah, razen na Japonskem.

Dobre številke pa v resnici niso odraz večje prodaje, pač pa...

72 komentarjev

Alphabet presenetil z rezultati, prihodnost negotova

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Delnice Alphabeta, Googlove krovne družbe, so po včerajšnji objavi četrtletnih rezultatov poskočile za 5 %. Podjetje je v tem času zbralo 32,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov - to predstavlja 26 % rast glede na enako lansko četrtletje in 3,2 milijarde dobička. Slednji je dejansko znašal 8,3 milijarde, a so računovodje v Mountain Viewu morali odšteti dobrih pet milijard za stroške rekordne kazni, ki jim jo je prejšnji teden naprtila Evropska komisija (EK). A Google se je na odločitev pritožil, tako da ta seveda še ni dokončna.

Spor z EK je pred analitiki komentiral tudi izvršni direktor Sundar Pichai, ki meni, da je še prezgodaj, da bi lahko ocenili dolgoročni vpliv evropske...

17 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

AMD se vrača na zeleno vejo

Slo-Tech - Zadnje leto, ki ga je AMD sklenil z dobičkom, je bilo 2011. Odtlej je podjetje zabeležilo skoraj tri milijarde dolarjev kumulativne izgube. Letos so si od novih procesorjev, ki so po dolgem času mešali štrene Intelu, veliko obetali. In res, po zelo dolgem času je AMD posloval pozitivno.

Prvo letošnje četrtletje so sklenili s 73 milijoni dolarjev čiste izgube, drugo s 16 milijoni dolarjev izgube, tretje pa z 71 milijoni dolarjev dobička. AMD napoveduje, da se bo trend nadaljeval. Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 1,64 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 34 odstotkov več kot v drugem letošnjem kvartalu. Polovični delež k rezultatom je prispeval oddelek za...

77 komentarjev

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Ars Technica - Naslednje v množici podjetij, ki te dni pridno objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje, je redmondski velikan Microsoft. Njegove rezultate bi lahko strnili z besedami nič novega. Nekoliko so povečali dobiček, ki še vedno večidel izvira iz dveh izdelkov - pisarniškega paketa Office in konzole Xbox s pritiklinami, še zlasti Kinectom.

Prihodki od prodaje so znašali 16,4 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem so vknjižili 5,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 31 odstotkov več kot lani.

Slabše se je odrezala divizija za Windows, saj so se prihodki od prodaje Windows 7 skrčili za štiri odstotke na 4,4 milijarde dolarjev, kar...

17 komentarjev