»

V nemških igrah bodo spet dovoljene svastike

vir: BBC
BBC - Znano je, da Nemčija ne pozna šale s temačnim delom svoje preteklosti, zato je prikazovanje nacističnih simbolov in drugih stvari in oseb, povezanih s tem obdobjem, pri njih strogo omejeno. Založniki iger so tako doslej morali za tamkajšnje tržišče sproducirati posebne različice iger, v katerih so svastike prekrili ali pa so jih zamenjali domišljijski simboli. Hitlerju so denimo odstranili znamenite brčice in ga za potrebe zgodbe imenovali zgolj kancler. Wolfenstein II., če se spomnite?

Če se razvijalci tega pravila ne bi držali, prodaja igre sicer ne bi bila docela prepovedana, bi pa dobila oznako igre, ki je neprimerna za mladino in se potemtakem ne bi smela prodajati v trgovinah.

Ta, dokaj rigorozna prepoved bo od včeraj nekoliko dvignjena, ko gre za...

65 komentarjev

Nemčija bo hudo kaznovala sovražni govor

vir: Heise
Heise - Nemški parlament je po resni razpravi na zadnji delovni dan pred poletnimi počitnicami sprejel novo zakonodajo (Netzwerkdurchsetzungsgesetz), ki temeljiteje ureja področje sovražnega govora in lažnih novic na internetu, še zlasti na družbenih omrežjih. Po novi zakonodaji morajo ponudniki storitev, kot so Facebook, Twitter ali YouTube, v 24 urah odstraniti vsebino, ki je očitno nelegalna po nemških zakonih. Če vsebina ni očitno nelegalna, a je bila prijavljena, imajo za analizo in odločitev sedem dni časa. Kazni za kršitve so drakonske in se začenjajo pri petih milijonih evrov ter segajo do 50 milijonov evrov. Za zakonodajo so glasovali poslanci CDU/CSU in SPD, medtem ko je bila levica...

130 komentarjev

Microsoft OneNote brezplačen za Windows in Mac

Ars Technica - Kot smo napovedovali, je Microsoft pohitel in izdal brezplačno verzijo svojega programa za organizacijo in urejanje zabeležk OneNote za Windows in Mac OS X. Uporabniki slednjega so ga deležni prvič in ga lahko prenesejo iz Mac App Stora, za Windows pa jo snamemo z domače strani. Obe verziji sta brezplačni. Doslej je bila na voljo zastonjska verzija za Windows 8 in Windows Phone, ostali pa so jo morali kupiti v okviru Officea.

Brezplačnost prinaša določene omejitve, med katerimi je omejenost licence za domačo in akademsko...

9 komentarjev

Microsoft priskočil na pomoč Intelu

Microsoft - Že lani je skupina uporabnikov vložila skupinsko tožbo proti Microsoftu, ker naj bi ta zavajal s svojimi logotipi Vista Ready (torej pripravljen za Visto) na nalepkah na računalnikih. Srčika problema je bil takrat Aero, ki kljub nalepki ni deloval. Microsoft se je izvijal, da obstajajo štirje različni simboli, ki popisujejo različne stopnje pripravljenosti, a ni pomagalo. Sodnik je odločil, da se proces lahko nadaljuje. Trenutni rezultat je, da se je med mletjem...

11 komentarjev

Somebody stop them

Slashdot - Nekomu je v Avstraliji uspelo patentirati kolo. Naj nekdo ustavi te idiote - patentne uradnike (oprosti Einstein) in politike, ki si izmišljujejo takšne sisteme.
Vprašanje pa ostaja - ali patenti resnično pospešujejo razvoj (ker naj bi povečevali motiv za inovacijo) ali ga zaustavljajo (ker onemogočajo uporabo le te)? 20 let patentne pravice za programje, je to premalo, preveč ali pa je sploh ne bi smelo biti?
Po drugi strani pa vemo kaj so naredili američani, ko jim je kapnilo, da bodo prva Disnyeva dela kmalu šla v 'javno last'. Ker je Mikimiška pač tak simbol so malce spremenili zakonodajo in podaljšali zaščito takšnih del še za nekaj desetletij.

3 komentarji