»

AMD razkril ranljivosti v več svojih procesorjih

Slo-Tech - AMD je sporočil, da je v svojih procesorjih Zen od prve do četrte generacije našel več varnostnih ranljivosti. Vse štiri luknje imajo oznako resnosti 'visoko', prizadete pa so vse štiri generacije procesorjev AMD Epyc in več procesorjev Ryzen.

Ranljivosti z oznakami CVE-2023-20576, -20577, -20579 in -20587 so prizadele varnost vmesnika SPI, preko katerega procesor je povezan s čipom z naloženim BIOS-om. Ranljivost hekerjem omogoča prevzeti nadzor sistemom z eskalacijo privilegijev, izvajanjem poljubne kode in izkoriščanjem za napade DoS. Vsi napadi terjajo fizični dostop do ranljivega sistema.

AMD je ranljivost zakrpal z novimi verzijami AGESA, ki predstavlja osnovno kodo za BIOS, a ga morajo sedaj v dejanske popravke prenesti še proizvajalci matičnih plošč. Nekateri so to že storili, drugi pa še ne. Za drugo generacijo procesorjev popravki odpravljajo tudi ranljivost Zenbleed, o kateri smo poročali lani.

7 komentarjev

Navijanje Ryzen Threadripperjev 7000 uniči varovalko

Slo-Tech - Ta teden je na internetu završalo ob objavi posnetka zaslona iz BIOS-a, ki uporabnika obvesti, da bo navijanje procesorja AMD Ryzen Threadripper 7000 uničilo garancijo. AMD je sicer hitro pojasnjeval, da to ne drži, a je hkrati potrdil, da se navijanje procesorja neizbrisljivo vtisne vanj. Procesorji Ryzen Threadripper Pro 7000 (Storm Peak) in 7000 (brez Pro) imajo vgrajene varovalke, ki ob navijanju pregorijo. AMD bo torej vedel, da je bil procesor navit.

Ob tem sicer AMD miri, da so nekrite le poškodbe, ki nastanejo zaradi navijanja. Če je procesor poškodovan ali uničen iz drugih razlogov, četudi je bil navit, to ne bo vplivalo na priznanje garancije. Seveda pa ne razkrivajo, kako se odločijo, ali je procesor poškodovan zaradi navijanja ali ne. A trenutno ni zaslediti primerov, ko bi kupcem odrekali garancijo zaradi navijanja, torej se zdi AMD zelo spravljiv.

Razlog za grozeče napise v BIOS-u so proizvajalci matičnhi plošč, ki so uradno AMD-jeve opozorilo (Precision Boost...

16 komentarjev

AMD najavil procesorje Threadripper 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju bodo prihodnji mesec po več kot letu dni popolnili aktualno serijo procesorjev na arhitekturi Zen 4, z lansiranjem izdelkov Threadripper 7000 za delovne postaje. Z njimi se po štirih letih vrača delitev na veji Threadripper in Threadripper Pro.

Konec lanskega septembra so prispeli prvi procesorji Ryzen 7000; vmes smo čipe na arhitekturi Zen 4 videli še za prenosnike in strežnike (v več različicah), 21. novembra pa bo linija naposled docela popolnjena, saj na ta datum prispejo še threadripperji 7000, torej procesorji na tehnični osnovi strežniških epycov, ki pa so namenjeni delovnim postajam in najbolj zanesenjaškim uporabnikom, ki so pripravljeni za takšne izdelke pljuniti več tisoč evrov. Prvi podatek, ki skoči v oči, je vnovična delitev na podseriji Threadripper in Threadripper Pro (WX), ki smo jo videli leta 2019 v generaciji 3000, medtem ko je družina 5000 ni poznala. Izdelki Pro so namenjeni profesionalnim delovnim postajam, se pravi inženirjem načrtovalcem, 3D...

26 komentarjev

AMD je najavil Threadripperje Pro za delovne postaje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili posebne različice mnogojedrnih procesorjev Ryzen Threadripper, s pripono Pro, ki označuje izdelke za močnejše delovne postaje. V prosti prodaji ne bodo dosegljivi, računalniki z njimi pa prispejo septembra.

Pod značko Ryzen (Mobile) Pro AMD prodaja izdelke, namenjene delovnim postajam, kar v praksi pomeni predvsem podporo pomnilniku ECC, višje varnostne standarde in kopico dodatnih storitev vzdrževanja ter svetovanja. Threadripperji, AMDjeve mnogojedrne procesorske pošasti, stojijo nekje na meji med čipi za zmogljive zanesenjaške mašine in pa tistimi za delovne postaje. Kdor je za svoj posel želel dobrote platform za višji, korporativni del trga, je nato običajno stopil še malo višje in si omislil strežniške CPUje EPYC, zato Threadripperjev Pro doslej še nismo videli. To pa se bo kmalu spremenilo, kajti podjetje je očitno presodilo, da obstaja dovolj velika tržna niša v segmentu, ki si želi zmogljivejše delovne postaje, zasnovane na matičnih ploščah z enim...

18 komentarjev

Intel presegel mejo 5 GHz z 10. generacijo Comet Lake H

Slo-Tech - Navijaški rekordi so že zdavnaj presegli tudi 8 GHz, a tovarniškega procesorja z osnovno frekvenco 5 GHz Intel doslej še ni imel. Posamezni čipi iz dražjih serij so z enim jedrom to sicer zmogli, denimo Core i9-9900K, to pa je bilo tudi vse. V deseti generaciji družine Comet Lake H pa je Intel sedaj predstavil procesorje, ki so prvikrat zares presegli to mejo.

Novi procesorji iz serije i7, ki imajo šest oziroma osem jeder, imajo deklarirano najvišjo frekvenco 5,1 GHz, ki jo lahko dosežejo na enem jedru. Najzmogljivejši osemjedrnik i9-10980HK ob osnovni frekvenci 2,4 GHz na enem jedru lahko v načinu Turbo doseže tudi 5,3 GHz, medtem ko i7-10875H z 2,3 GHz pospeši do 5,1 GHz. Podobno velja še za šestjedrna i7-10850H ali i7-10750H, ki zmoreta 2,6 oziroma 2,7 GHz v osnovnem načinu, v Turbo pa do 5,1 oziroma 5,0 GHz. Šibkejša štirijedrnika imata najvišji frekvenci 4,6 in 4,5 GHz. Vsi procesorji imajo deklarirani toplotni odtis 45 W, podporo za dvokanalni pomnilnik DDR4-2933 in 2 MB...

58 komentarjev

AMD napovedal tretjo generacijo Threadripperjev

AMD - AMD je v petek najavil tretjo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper, ki imajo do 32 jeder in sedejo v novo podnožje sTRX4. Plošče s tem podnožjem bodo podpirale več grafičnih čipov, več diskov prek NVMe, štirikanalni DDR4, ECC (ne paRDIMM in LRDIMM) itd. Procesorji bodo na prodajne police prispeli 19. novembra, v katalogih pa so že sedaj. AMD Ryzen Threadripper 3960X ima 24 jeder, AMD Ryzen Threadripper 3970X pa kar 32, kar pomeni 64 niti. Oba zmoreta takta do 4,5 GHz v načinu turbo, sicer pa 3,7 ali 3,8 GHz pri normalni uporabi. Vse to se sešteje v toplotni odtis 280 W in 1400 oziroma 2000 dolarjev.

Procesorja sta zgrajena v AMD-jevi 7-nanometrski tehnologiji Zen 2 in nudita 88 vodil PCIe 4.0 (uporabnih bo 72). Oba procesorja imata 128 MB tretjenivojskega predpomnilnika, štiri čiplete (to so skupki jeder, torej 6+6+6+6 ali 8+8+8+8). V primerjavi z Intelovim procesorjem Core i9-9980XE bo šibkejši AMD-jev 22-30 odstotkov hitrejši, močnejši pa 36-50 odstotkov hitrejši, so...

24 komentarjev

Tretja generacija Threadripperjev novembra

AnandTech - Iz AMDja so malce presenetljivo sporočili, da se lahko že novembra nadejamo naslednjih izvedenk CPUjev za entuziaste Threadripper. Obenem so v isti mesec prestavili tudi prihod Ryzena 9 3950X, ki bi sicer moral priti ta mesec.

AMD je z najnovejšimi Ryzeni in Epyci dodobra razburkal področje namizniških ter strežniških procesorjev. Očitno je povpraševanje veliko, kajti pred dnevi so iz tajvanskega TSMCja, kjer čipi nastajajo, sporočili, da zamik za izvedbo naročil 7 nm vezij povečujejo na skoraj pol leta, kar pomeni, da so kapacitete dodobra zasedene. To pa pomeni tudi, da mora AMD določati prioritete, ker gredo dragoceni čipleti bržkone hitreje v strežniške, kot pa namizniške modele. Zato bo Ryzen 9 3950X, težko pričakovani 16-jedrni monstrum, ki bi moral prispeti septembra, zamudil za dva meseca.

Da pa novica ni povsem negativna, poskrbi njen drugi del, kajti prav tako v november družba postavlja prihod tretje generacije Ryzen Threadripperjev, AMDjevih križancev med strežniškimi...

18 komentarjev

Neuradno: AMD še za letos pripravlja 64-jedrni procesor Threadripper

Slo-Tech - AMD-jev najobširnejši procesor ta hip je Ryzen Threadripper W2990X, ki ima 32 jeder. Že to je zavidanja vredna številka, a AMD za letos načrtuje še zmogljivejši procesor. Po podatkih Wccftecha bomo še pred koncem leta dobili procesor, ki bo imel 64 jeder, torej bo lahko hkrati poganjal 128 niti. Procesorji AMD Ryzen Threadripper tretje generacije naj bi bili tudi združljivi z obstoječimi podnožji, tako da bodo obstoječe matične plošče (TR4) potrebovale zgolj kakšno nadgradnjo firmwara.

Seveda orjaški novinec ne bo poceni. Pričakovana cena je med 2500 in 3000 dolarji, kar pa je še vedno zelo ugodno za toliko jeder. Intelovi 18-jedrniki trenutno stanejo okrog 1800 dolarjev, torej bo AMD-jev procesor na število jeder dvakrat cenejši. Tudi W2990x s 1500 dolarji je...

35 komentarjev

AMD dopolnil drugo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper

Slo-Tech - Po poletni predstavitvi 16- in 32-jedrnih procesorjev Ryzen Threadripper druge generacije, v kateri je AMD obljubil, da kmalu pridejo še vmesne verzije, so sedaj obljubo izpolnili. Prispela sta še 12- in 24-jedrni procesor, ki sta bila avgusta zgolj napovedana. Testi kažejo, da je AMD bistveno ugodnejši od Intela.

Ryzen Threadripper 2920X ima 12 jeder, ki tečejo s frekvenco 3,5 GHz, medtem ko ima 2970 WX še dvakrat več jeder s frekvenco 3,0 GHz. Prvi ima 6 MB drugonivojskega predpomnilnika, drugi pa dvakrat več, torej pol megabajta na jedro. Oba podpirata štirikanalne pomnilniške krmilnike, imata 64 vodil PCI Express tretje generacije. Toplotni odtis prvega znaša 180 W, drugega pa 250 W....

58 komentarjev

AMD uradno izdal 32-jedrni procesor Ryzen Threadripper

Slo-Tech - AMD je uradno predstavil novo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper, ki so namenjeni uporabnikom, ki potrebujejo veliko jeder in računske moči. Na vrhu razpredelnice najdemo Threadripper 2990WX, ki ima 32 jeder (64 niti), osnovno frekvenco 3,0 GHz, Turbo do 4,2 GHz in stane 1800 dolarjev. Komur je to preveč, najde tudi cenejše predstavnike. Threadripper 2970WX ima 24 jeder in stane 1300 dolarjev, Threadripper 2950X in 1950X imata 16 jeder in osnovno frekvenco 3,5 oziroma 3,4 GHz, kar stane 1000 ali 900 dolarjev. Najšibkejša predstavnika Threadripper 2920X in 1920X za 650 oziroma 800 dolarjev imata le 12 jeder. Vsi procesorji so zgrajeni v 12-nm litografiji Zen+. Najmočnejši procesor bo na voljo prihodnji teden, ostali pa konec meseca ali...

15 komentarjev

Odkritih 13 kritičnih ranljivosti AMD Ryzen in EPYC procesorjev

Slo-Tech - Raziskovalci pri CTS so pri Ryzen (Ryzen Pro, Ryzen Mobile) in EPYC seriji odkrili kar 13 kritičnih ranljivosti (podobno kot pri preteklem Spectre/Meltdown), na katere so občutljivi vsi njihovi procesorji. Napadalcu omogočajo instalacijo zlonamerne kode v čip in celo popoln dostop do sistema in občutljivih podatkov.

Varnostne luknje so odkrili raziskovalci izraelskega CTS-lab, na novo odkrite ranljivosti pa omogočijo obhod tehnologije Secure Encrypted Virtualization in Microsoft Windows Credential Guard ter krajo občutljivih informacij.Odkrili so tudi dvoje zadnjih vrat, ki omogočata namestitev zlonamerne kode znotraj procesorja. Vse ranljivosti se nahajajo...

108 komentarjev

Prvi AMD-jevi namizni procesorji Ryzen z grafičnim čipom

Slo-Tech - AMD je lani izdal procesorje Ryzen na novem jedru Zen, ki so predstavljali zelo dostojno konkurenco Intelovim procesorjem, a jim je manjkala ena ključna podrobnost. Ker niso imeli vgrajenega grafičnega čipa (GPU), so bili uporabni le za sisteme, kjer se potrebuje zelo zmogljiv GPU in se tako ali tako kupi ločena grafična kartica. V širšem segmentu, kjer se ustvarja množična prodaja, pa Ryzen še ni mogel konkurirati. To se sedaj spreminja, saj je AMD izdal prve namizne procesorje Ryzen z vgrajenimi GPU-ji Vega.

Izšla sta AMD Ryzen 5 2400G in AMD Ryzen 3 2200G, ki sedeta v podnožje AM4....

116 komentarjev

AMD predstavil procesorje Ryzen Pro

AnandTech - AMD je izdal novo serijo procesorjev, ki jih je poimenoval Ryzen Pro in s katerimi konkurira Intelovim procesorjem s tehnologijo vPro za poslovni svet. Gre za procesorje Ryzen 3 Pro, Ryzen 5 Pro in Ryzen 7 Pro, ki imajo štiri, šest oziroma osem jeder. V osnovi imajo enake funkcionalnosti kot običajne verzije Ryzen, le da nudijo več varnosti, daljšo garancijo, višjo kakovost in, verjetno, temu primerno ceno. Trenutno še ni znana.

Na dnu razpredelnice najdemo Ryzen 3 Pro 1200 in Ryzen 3 Pro 1300 s štirimi jedri, ki tiktakajo s frekvenco 3,1 (turbo 3,4) GHz oziroma 3,5 (Turbo 3,7) GHz. Oba imata 2 MB drugonivojskega in 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Malenkost više je Ryzen 5 Pro 1500, ki ima še vedno štiri jedra, a osem niti in enak takt, a 16 MB predpomnilnika L3. Ryzen 5 Pro 1600 ima...

14 komentarjev

AMD predstavil procesorje Ryzen

Slo-Tech - Čakanja je skoraj konec, skrivnosti ni več, AMD pa je nazaj v igri. V San Franciscu je AMD danes razkril prve predstavnike družine Ryzen, s katero bo Intelu vendarle nekoliko premešal štrene. Prednaročila so že začeli pobirati, prodaja pa se prične prihodnji četrtek (2. marca). Vsi trije predstavljeni novinci imajo po osem AMD-jevih novih jeder Zen in so odklenjeni, tako da si jih lahko navijemo. To ni presenetljivo, saj po IPC (instructions per clock) za odtenek zaostajajo za Intelovimi procesorji, a to nadoknadijo drugače.

Najboljši in najdražji je R7 1800X, s katerim AMD neposredno konkurira Intelovemu i7-6900K. Za 500 dolarjev dobimo čip, ki ima osem jeder z...

110 komentarjev

AMD Zen bo Ryzen

AnandTech - AMD je predstavil več podrobnosti o svojih procesorjih nove generacije, ki so jih najavili avgusta z imenom Zen. Sedaj vemo, da bo uradno ime čipa Ryzen (izgovori [rájzən]). Znane pa so tudi prve specifikacije modelov, ki bodo izšli že v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Prve čipe Ryzen bomo ugledali v družini Summit Ridge, ki bo namenjena dražjim osebnim računalnikom. Šlo bo za polnokrvne 8-jedrne čipe, ki bodo imeli s simultanim večnitenjem 16 niti. Frekvence najhitrejših modelov bodo 3,4 GHz, količina predpomnilnika 4 MB za L2 in 16 MB za L3, poraba energije pa 95 W, kar je bistveno manj od Intelovih Broadwellov-E. AMD je že pred časom kazal, kako tak čip premaga Intelov Core i7-6900K z 3,2 GHz. Namizne procesorje Kaby Lake od Intela pričakujemo januarja,...

71 komentarjev