»

Alphabet prvikrat razkril dobičkonosnost hčerinskih družb

Slo-Tech - Krovno podjetje Googla je razkrilo svoje poslovanje za zadnje četrtletje lanskega leta, pri čemer so s prihodki 46 milijard dolarjev za slabo milijardo zgrešili pričakovanja analitikov, kar je delnico v nadaljevanju trgovanja potopilo za slabih 5 %. To v resnici pomeni najnižjo rast prihodkov Alphabeta v zadnjih dveh letih, a ti so še vedno rasli po stopnji 17 % glede na enako lansko obdobje. Dobiček je znašal 10,7 milijarde, kar je za petino več kot leto dni nazaj.

Prodaja oglasov na YouTubu je prinesla 4,7 milijarde USD, kar pomeni 31 % rast, njihov oblačni segment pa 2,6 milijarde, kar pomeni več kot 50 % povišanje glede na lani. Glavna molzna krava je še vedno oglaševanje na Googlu s 27,2 milijarde prihodkov in s 17 % letno rastjo.

Vrnimo se še za trenutek k vprašanju, zakaj je Alphabet tokrat prostodušno objavil poslovne rezultate hčerinskih podjetij? Odgovor je preprost: ker je moral. Ameriška zakonodaja, ki je stopila v veljavo leta 2017, podjetjem namreč narekuje, da...

1 komentar

Tudi Google (Alphabet) presegel bilijon

The New York Times - Holding Alphabet, ki je nastal po reorganizaciji Googla in ima v lasti Google ter vse njegove obstranske projekte, je postal četrto podjetje na borzi, katerega tržna kapitalizacija je presegla bilijon dolarjev. Prvi je bil Apple aprila 2018, lani pa sta sledila še Amazon in Microsoft. Amazonova vrednost je vmes sicer padla pod magično mejo, druga dva pa ostaja v tem območju.

Alphabet od minulega meseca vodi Sundar Pichai, ki je dotlej vodil Google. Ustanovitelja Larry Page in Sergey Brin sta odstopila z vodilnih funkcij, a še vedno lastniško obvladujeta podjetje. Trgi so to sprejeli pozitivno, tako da je delnica podjetja Alphabet dosegla 1480 dolarjev, kar je največ doslej. To pomeni, da je podjetje vredno okrog 1,02 bilijona dolarjev.

Poslovne rezultate za minulo četrtletje in leto 2019 bo Alphabet objavil 3. februarja. Tedaj bo tudi znano, kako se drži oddelek za oblačne storitve, ki je od februarja 2018 do julija 2019 podvojil svoje prihodke na 2 milijardi na četrtletje....

32 komentarjev

Odstopila Googlova ustanovitelja

Slo-Tech - Ustanovitelja Googla in po zadnji reorganizaciji izvršni direktor in predsednik krovne družbe Alphabet Larry Page in Sergey Brin sta odstopila, so sporočili iz podjetja. Izvršni direktor Alphabeta bo postal Sundar Pichai, ki trenutno opravlja delo izvršnega direktorja Googla, kar bo počel tudi v prihodnosti.

Alphabet je nastal z veliko reorganizacijo leta 2015, s čimer so želeli urediti precej zapletena razmerja, ki so nastala zaradi številnih Googlovih stranskih projektov. Ker ni bilo logično, da so ta podjetja pod Googlom, so jih z njim vzporedili. Ustanovili so krovno družbo Alphabet, v kateri so bila odvisna podjetja Google (kot največje) in številna manjša, denimo Waymo (samovozeči avtomobili), Loon (balonski internet), Google Fiber (optična omrežja) itd. Čeprav so bila podjetja formalno ločena, niso le tesno sodelovala, temveč so se pogosto spajala in razdruževala. Google je kupil DeepMind, potem pa ga je oddvojil kot ločeno podjetje pod okriljem Alphabeta. Nest, ki ga je...

31 komentarjev

Si je Google zakuhal svojo Cambridge analytico?

Vir: Flickr

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Osebni podatki več sto tisoč uporabnikov Googlovega družabnega omrežja Google+ so bili med letoma 2015 in letošnjim marcem potencialno ogroženi z razkritjem zunanjim razvijalcem, poroča Wall Street Journal (članek je plačljiv, alternativni vir). Google je novico že potrdil in obenem sporočil, da posledično, sicer ne preveč uspešno omrežje, zapira za običajne uporabnike.

Podatki, ki jih je hrošč zadeval, so omejeni na profil uporabnika, in sicer na ime, e-poštni naslov, poklic, spol in starost. Predstavniki Googla so ob tem povedali, da nimajo dokazov o tem, da bi kak razvijalec sploh vedel za to varnostno vrzel in zlorabil njihov API in, da niso našli nobenega dokaza, da bi bil kateri od osebnih podatkov uporabljen v...

10 komentarjev

Google pod strojničnim ognjem medijev ... in zaposlenih

Slo-Tech - V Mountain Viewu imajo pester PR teden. Najprej so tudi običajni, netehnološki mediji prišli do spoznanja, da Googlove naprave beležijo lokacijo uporabnika tudi kadar ta to izklopi. Kar se sicer ve že precej časa. Pokonci pa so znova skočili tudi zaposleni, potem ko se je razvedelo, da se Google s svojim iskalnikom vrača na kitajski trg, pri čemer je spletni velikan na široko razprl svoja hlebca zahtevam tamkajšnje vlade po cenzuriranju zadetkov.

Več kot tisoč zaposlenih je zato te dni podpisalo peticijo, v kateri zahtevajo, da vodstvo znova preuči etičnost in transparentnost takega poslovanja. Obenem so zatrdili, da zaposleni zaradi pomanjkanja informacij ne morejo sprejemati...

10 komentarjev

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej...

4 komentarji

Alphabet presenetil z rezultati, prihodnost negotova

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Delnice Alphabeta, Googlove krovne družbe, so po včerajšnji objavi četrtletnih rezultatov poskočile za 5 %. Podjetje je v tem času zbralo 32,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov - to predstavlja 26 % rast glede na enako lansko četrtletje in 3,2 milijarde dobička. Slednji je dejansko znašal 8,3 milijarde, a so računovodje v Mountain Viewu morali odšteti dobrih pet milijard za stroške rekordne kazni, ki jim jo je prejšnji teden naprtila Evropska komisija (EK). A Google se je na odločitev pritožil, tako da ta seveda še ni dokončna.

Spor z EK je pred analitiki komentiral tudi izvršni direktor Sundar Pichai, ki meni, da je še prezgodaj, da bi lahko ocenili dolgoročni vpliv evropske...

17 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Apple se ob stagnaciji prodaje iPhonov tolaži z AirPodi

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Prodaja paradnega konja tehnološkega podjetja Apple pametnega telefona iPhone je bila v prvih treh mesecih letošnjega leta manjša kot v enakem obdobju lani. Sicer le za slab odstotek, vendar so analitiki pričakovali rast. Prvi mož Appla Tim Cook je ob včerajšnji objavi četrtletnih poslovnih rezultatov sicer dejal, da so v podjetju pričakovali stagnacijo prodaje pred jesenskim lansiranjem najnovejše reinkarnacije iPhona. Ter da je podjetje v prvih treh mesecih letošnjega leta sicer res prodalo manj pametnih telefonov, vendar je šel za med predvsem iPhone 7 Plus, ki pa ima v ceni veliko večjo maržo kot drugi modeli. Zato je Apple z jabolčnimi telefoni zaslužil več. Nove lastnike je od 1. januarja do 1. aprila letos našlo 50,7 milijona iPhonov v primerjavi z 51,1...

108 komentarjev

Google z rastjo prihodkov in dobička

vir: Google
Google - Google je razkril poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem je povečal tako prihodke kot tudi dobiček. V zadnjih treh lanskih mesecih so prihodki podjetja znašali 14,4 milijarde dolarjev, če ne upoštevamo prevzete Motorole. Z njo vred bi zaslužili 15,2 milijarde dolarjev. To je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in osem odstotkov več kot četrtletje pred tem. Skupno so v celotnem fiskalnem letu 2012 prvikrat v zgodovini presegli magično mejo 50 milijard dolarjev prihodkov. V zadnjem lanskem kvartalu so ustvarili 2,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto poprej. Analitiki so pričakovali višjo rast dobička, še posebej po ogromni...

11 komentarjev

Microsoft rekordno v zadnjem četrtletju

Microsoft - Microsoft je v prvem četrtletju novega fiskalnega leta, ki se je zaključilo konec septembra, posloval rekordno. S prodajo so zaslužili 17,37 milijarde dolarjev, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in najboljši rezultat za katerokoli prvo četrtletje v zgodovini, hkrati pa so ustvarili še 5,74 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot lani. S temi rezultati so zgolj za odtenek presegli napovedi analitikov (o prihodkih 17,24 milijarde dolarjev), delnica podjetja pa je zaključku trgovanja ni dosegla bistvene spremembe tečaja v primerjavi z otvoritvenim.

Še vedno velja, da je glavna molzna krava v Redmondu pisarniški paket Office, ki ga prodaja...

14 komentarjev

Apple rekordno

Gibanja tečaja delnic Appla v zadnjem kvartalu

CNet - Spet so tisti dnevi v letu, ko podjetja kot po tekočem traku objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Mi si bomo ogledali zgolj najzanimivejše in najpomembnejše - danes je na vrsti Apple, ki je to četrtletje posloval rekordno.

V tretjem fiskalnem četrtletju je podjetje iz Cupertina zbralo za 15,7 milijarde dolarjev prihodkov in 3,25 milijarde dolarjev dobička. Prihodki so za 88 odstotkov višji v primerjavi z enakim obdobjem lani in na zgornji meji pričakovanj analitikov za letos.

V tem času so prodali 3,27 milijona iPadov (novi izdelek), 3,47 milijona Macov (kar je za 33 odstotkov več kot lani v enakem obdobju), 8,4 milijona iPhonov (61-odstotna rast) in 9,41 milijona iPodov (8-odstotni padec). Steve Jobs je nad izvrstnimi rezultati navdušen...

67 komentarjev