»

Najdena in zakrpana resna ranljivost v Microsoftovem oblaku

Reuters - Varnostno podjetje je našlo resno ranljivost v Microsoftovem oblaku Azure, ki je napadalcem omogočala popoln prevzem nadzora nad drugimi računi. V Redmondu so luknjo zakrpali, medtem ko morajo dostopne ključe stranke zamenjati same.

Prenos informacijskih sistemov v oblak podjetjem ponuja poenostavitev vzdrževanja, a po drugi plati so odvisna od varnostne ravni, ki jo uspe ponudnik storitev v oblaku zagotavljati. Takšna podjetja imajo ponavadi cele vojske varnostnih strokovnjakov, a če se kakšna ranljivost pretolče skozi sito, je lahko skrajno uničujoča, ker je na udaru množica strank. To bi kaj lahko na lastni koži izkusili pri Microsoftu, kjer imajo v zadnjem času res polne roke dela s kibernetskimi napadi in krpanjem odprtin. Varnostno podjetje Wiz je namreč našlo resno ranljivost v osrednji storitvi upravljanja baz podatkov Cosmos DB, oblaka Azure. Poimenovali so jo Chaos DB in je napadalcu omogočala razmeroma enostavno pridobiti primarni vstopni ključ za množico drugih računov...

4 komentarji

Družabna omrežja tepe počasna rast števila uporabnikov

Slo-Tech - Potem ko so se pri Twitterju pred časom aktivno lotili odstranjevanja spamerjev in botov in zaprli kakih 70 milijonov uporabniških računov, jim je število aktivnih mesečnih uporabnikov upadlo za milijon in zdaj znaša 335 milijonov, številka pa bo po napovedih v naslednjih mesecih še upadala. Jim je pa za 11 % glede na enako lansko obdobje poraslo število dnevnih uporabnikov, čeprav točnega števila ne navajajo.

To je med drugim zapisano v četrtletnem poročilu podjetja, ki pa ga vlagatelji niso preveč dobro sprejeli, delnica Twitterja je že na začetku današnjega trgovanja upadla za 20 %.

So pa v podjetju že tretje četrtletje zapored beležili dobiček, bilo ga je za 100 milijonov...

25 komentarjev

Microsoftovo sanjsko poslovno leto

Satya Nadella

vir: Wikipedia
Slo-Tech - V Redmondu so predstavili rezultate zadnjega četrtletja njihovega fiskalnega leta. Najprej nekaj suhih številk: prihodki v zadnjem kvartalu so znašali 30 milijard ameriških dolarjev, kar je 17 % več, kot v enakem lanskem obdobju. dobička je bilo za 8,9 milijarde, kar je za desetino več kot lani.

Celotno poslovno leto so končali z 110 milijardami prihodkov (+14 %) in 16,6 milijardami dobička (-34 %). Slednji je sicer dobro tretjino nižji od lanskega, kar pa je posledica Trumpove davčne reforme, saj je Microsoft moral poravnati nekaj deset milijard davka na dobiček, ki ga je pridelal zunaj ZDA. V nasprotnem primeru bi bil letošnja številka od lanske višja za približno 17 %.

Kot je v...

23 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Slaba prodaja S9 krati prihodke in spanec Samsungu

Sedež podjetja v Seulu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Če je Samsung vsako lansko četrtletje, pa tudi prvo letošnje, nizal rekordne dobičke, bo v nadaljevanju leta kot kaže nekoliko drugače. V letošnjem drugem četrtletju so imeli 51,8 milijard ameriških dolarjev prihodkov in 13,2 milijarde dobička. Slednje sicer pomeni 11 % rast glede na enako lansko obdobje, prodaja pa jim je vendarle upadla za 0,7 %. To se sicer ne zdi veliko, a je v ozadju globlje sporočilo. Analitiki menijo, da gre krivdo pripisati slabi prodaji pametnega telefona Galaxy S9, letos naj bi jih namreč namesto 43, prodali le okoli 30 milijonov. Številka je najnižja vse od Galaxy S3, doslej najuspešnejši pa je bil model Galaxy S7 s 50 milijoni prodanih kosov.

Druga težava, ki tare južnokorejskega giganta je...

74 komentarjev

Microsoftove delnice presegle rekord iz leta 1999

Slo-Tech - Microsoft je včeraj sporočil, da so v zadnjem četrtletju, ki v njihovem fiskalnem letu predstavlja prvo četrtletje 2017, ustvarili 4,7 milijarde dolarjev dobička ob 20,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prilagojena vrednost (brez diskontiranega vpliva Winows 10) je 22,3 milijarde prihodkov in 76 centov dobička na delnico (+6 odstotkov). Ti rezultati, sicer v absolutnih številkah ne rekordni, a z odličnimi obeti zaradi rasti na trgu storitev v oblakih, so navzgor pognali Microsoftove delnice, ki so dosegle absolutni rekord.

Prihodki so v primerjavi z enakim obdobjem lani ostali praktično nespremenjeni, medtem ko je čisti dobiček padel za 4 odstotke. Prilagojeni rezultati, ki v celoti...

13 komentarjev

Uradno: Microsoft za 18.000 ljudi vitkejši

Microsoft - Potrdile so se torkove napovedi, da namerava Microsoft odpuščati. Število zaposlenih nameravajo zmanjšati za 18.000, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Tako obsežnega odpuščanja v Microsoftu vse od ustanovitve še ni bilo.

Novi izvršni direktor Satya Nadella ni okolišil, temveč je zaposlenim jasno sporočil, da bodo do konca leta na cesto poslali 13.000 ljudi, v prihodnjem letu pa še okrog pet tisoč. Čeprav bo več podrobnosti sporočil šele 22. julija, ko bo Microsoft predstavlja poslovne rezultate za pretekli kvartal in zaključeno fiskalno leto 2014, že zdaj vemo poglavitno.

Levji delež odpuščanj bo odpadel na prevzeto Nokio, iz katere se bo moralo posloviti 12.500 ljudi. To je nujno potrebno, ker se številne naloge podvajajo z že obstoječimi v...

11 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev