»

Googlove naprave že kmalu z lastnimi čipi?

Axios - Že pred časom so se pojavile govorice o Googlovem sodelovanju s Samsungom pri snovanju lastnih polprevodniških čipov, domnevno za bodoče inkarnacije naprav Pixel, pozneje pa tudi za prenosnike Chromebook. Zdaj se je pojavilo nekaj več podrobnosti, med drugim tudi to, da čip nosi kodno ime Whitechapel, da bo izdelan po Samsungovi 5 nm tehnologiji.

Čip naj bi poganjal 8 jedrni ARM procesor, poleg tega pa naj bi imel tudi strojno opremo, posebej optimizirano za Googlovo tehnologijo strojnega učenja, del pa za izboljšanje delovanja Googlovega asistenta, posebej ko gre za funkcijo "always on". Taki strojni dodatki pri Googlu niso nekaj novega, spomnimo, pred poltretjim letom izdani Pixli 2 so ob procesorju imeli tudi Pixel Visual Core, ki je omogočal, da je Googlova storitev HDR+, ki se je naslanjala na strojno učenje, tekla petkrat hitreje in porabila desetkrat manj energije.

Podobno idejo, torej prehod na lastne procesorske čipe so v zadnjem obdobju dobili še mnogi drugi...

6 komentarjev

Facebook s polprevodniki misli resno

Shahriar Rabii

vir: The Verge
The Verge - Trendi zadnjega desetletja, ko so podjetja s področja strojne opreme bolj ali manj uspešno bežala v svet programske opreme, po možnosti naročniške, se že lep čas po malem obrača. Že kake tri mesece je stara novica, da Facebook sestavlja ekipo s področja razvoja polprevodniških elementov. Zdaj je jasno, da mislijo resno. Podpredsednik njihove silicijeve divizije je postal Shahriar Rabii, ki je donedavna delal v Googlovem oddelku za proizvodnjo čipov, namenjenih njihovim napravam. Rabii je denimo sodeloval pri nastajanju koprocesorja Visual Core Chip, ki pomaga poganjati Googlove pametne...

5 komentarjev

Po malinah še čebula: Onion Omega2

Slo-Tech - Z Raspberry Pi se je začela doba majhnih in poceni kartičnih računalnikov, ki so hitro osvojili srca entuziastov po celem svetu. Če je Raspberry Pi velik kot kreditna kartica, potem je konkurent Onion Omega2 še manjši. Podobno kot Raspberry Pi Zero bo stal pet dolarjev in je namenjen ljudem, ki ga želijo uporabiti kot krmilno srce za najrazličnejše domače in polprofesionalne projekte. Medtem ko je Raspberry Pi Zero zmogljivejši, če gledamo surovo moč, in podpira HDMI, ima Omega2 vgrajen Wi-Fi.

Onion Omega2 sestavlja procesor s frekvenco 580 MHz, 64 MB pomnilnika, 16 MB prostora za trajno shranjevanje in vgrajen 802.11 b/g/n/ Wi-Fi, česar številni sorodni minimalneži nimajo. Omega2 je klasični računalnik za Linux...

27 komentarjev

Amazon predstavlja Fire TV Stick

vir: AnandTech
AnandTech - Amazon in Google med seboj tekmujeta praktično na vseh področjih razen na svojih osnovnih, iskanju in oglasih za Google ter nudenju trgovskih uslug za Amazon. Konkurirata tako pri ponudbi digitalnih trgovin za knjige, glasbo, filme in aplikacije, saj Amazon prodaja aplikacije v svoji trgovini tako za običajne naprave z Androidom kot za svoje tablice Kindle in telefon Fire Phone, na katerih teče dodobra preoblečena in za Google neuradna izdaja Androida, FireOS.

Kot rečeno tekmujeta tudi na področju strojne opreme, saj oba ponujata tablice in mobilne telefone ter predvajalnike za televizorje, na katerih ponujata velik nabor digitalnih vsebin iz prej omenjenih trgovin. Google je začel s Chromecastom, malim ključkom, ki se priključi v priključek HDMI in omogoča še deljenje slike z osebnih računalnikov...

9 komentarjev

Strojni trojanci na integriranih vezjih

Slo-Tech - V zadnjih letih se na področju informacijske varnosti čedalje več govori o problematiki zlonamerne strojne programske opreme (ang. firmware), pa tudi o sami zlonamerni strojni programski opremi oziroma trojanskih konjih skritih v fizični strojni opremi. O prvih smo že pisali (npr. o napadu na krmilnik trdega diska ali zlonamerni strojni programski opremi na mrežni kartici), tokrat pa se bomo spustili prav na nivo strojne opreme.

Trojanski konj oz. trojanec (ang. trojan horse, trojan) je zlonamerna programska koda ali zlonamerna strojna oprema, ki pa ima navidezno koristno funkcijo oziroma je vključena v legitimno in koristno programsko kodo ali strojno opremo.

Strojni trojanci so zlonamerna sprememba integriranega vezja, s pomočjo katere napadalec lahko pridobi dostop do sistema, ali pa mu omogoča izvedbo tim. napada preko stranskega kanala (ang. side channel attack) (prevsem časovnega napada (ang. timing attack) in napada z analizo porabe električne energije (ang. power...

49 komentarjev

MoMoSlo S02E06 - Startup Night

MobileMonday Slovenija

Slo-Tech - V ponedeljek 22.2.2010 bo v Kiberpipi šesti MobileMonday v sezoni 2009/2010. Predstavili se bodo trije slovenski startupi.

Ob 18:30 bo Robert Farazin predstavil MMatcher. MMatcher je storitev, ki omogoča, da uporabnik preko različnih platform oddaja in spremlja interese v njegovi okolici. Pri MMatcherju so prepričani, da je vsak izražen interes v bistvu mali oglas.
MMatcher inteligentno povezuje interese glede na interes ter lokacijo osebe v realnem času. Primer: A: prodam rdeče kolo, B: kupim rdeče kolo - MMatcher ju poveže ter jima omogoči direktno komunikacijo.

Ob 19:00 bo ekipa MiddleMachine predstavila projekt Futurist - A calendar that pushes back!

Ob 19:30 bo Luka Birsa, CTO podjetja Visionect, bo na hitro predstavil rešitev s katero so dosegli uspehe na mednarodnih startup tekmovanjih, ter predstavil izkušnjo iz...

0 komentarjev

Zdravilo za Microsoftov monopolizem

The inquirer - Microsoft je še vedno monopolist na področju desktop operacijskih sistemov, zato se lahko izmišljuje, kakšno ceno bo imel njihov najnovejši ali malce starejši operacijski sistem. Na The Inquirerju so se malce razpisali na to temo in ugotovili, da Windows 98 zajemajo kar 21 % cene povprečnega računalnika (integrirana matična plošča + 128 MB RAM-a). Zanimivo je, da Microsoft kljub recesiji na področju strojne opreme ni niti malo znižal cene svojim operacijskim sistemov (tudi Windowsi 98 kljub zastarelosti niso bili deležni pocenitve). Ker Microsoft noče znižati cen, nam preostanejo alternative. Em, kakšne alternative? (Pravih) alternativ trenutno ni. BeOS 5 je zastonj, vendar ima blazne probleme s strojno opremo. Linux je spet zastonj, vendar je prezahteven za povprečnega uporabnika, da o Unixu, ki utegnili biti prava mora za navadnega uporabnika ne govorim. Kljub vsemu, bomo mogli še kar nekaj časa prebiti na Microsoft operacijskih sistemih in gledati že kar legendarni BSOD. Ali pa...

6 komentarjev