»

Apple se razhaja tudi z Intelom?

The Register - Pred časom smo pisali o tem, da bo Apple po letu 2020 začel v Mace namesto Intelovih, vgrajevati svoje lastne procesorje. Kot se je pred dnevi razkrilo iz tajnih Intelovih dokumentov, ki so prišli v javnost, bo podjetje izgubilo tudi posel z njihovim superhitrim čipom, imenovanim Sunny Peak. Ta naj bi prihajajočim mobilnim napravam zagotavljal Bluetooth in Wi-Fi povezljivost. Intel je v prvi vrsti računal na vgradnjo v serije iPhonov leta 2020, a, kot rečeno, so jih pri Applu zdaj razočarali z odpovedjo sodelovanja. Ker je šlo za ključno stranko, je to obenem tudi glavni razlog, da čipa ne bodo več razvijali. Bo pa razhodu navkljub v bodočih jabolčnih napravah še vedno vgrajen Intelov 5G vmesnik.

O zadevi se je sicer šušljalo že pred kakim mesecem dni, Bloomberg...

23 komentarjev

Apple dal Intel na čevelj

Slo-Tech - Apple bo leta 2020 začel v svojih izdelkih Mac uporabljati lastne polprevodniške čipe, poroča Bloomberg. Trenutno Apple večinoma uporablja Intelove procesorje. Da to ne bo trajalo večno, so strokovnjaki predvidevali že dlje časa. Navsezadnje mobilni telefoni že dlje časa uporabljajo Applove procesorje. Spomnimo, da je Apple prestopil k Intelu leta 2006, ko je v MacBookih Pro in iMacih začel uporabljati njegove procesorje. Pred tem je Mac OS X tekel na IBM-ovih PowerPC, na katere je Apple presedlal desetletje pred tem.

Eden izmed glavnih razlogov za prestop je gotovo čedalje počasnejši napredek Intelovih procesorjev, ki preprosto ne držijo več nekdanjega tempa izboljšav. Po drugi strani Applovi čipi postajajo čedalje hitrejši in novi SoC-i so že...

92 komentarjev

Masovna odpuščanja v Intelu

Digital Trends - O morebitnih odpuščanjih hardverskega giganta smo poročali že v nedeljo, včeraj pa je zgodba dobila uraden epilog. Intel je napovedal, da bo v prihodnosti odpustil 10.500 delavcev, kar je približno 10% vseh zaposlenih. Drastična poteza naj bi bila del prestrukturiranja, ki ga nameravajo opraviti, da bi optimizirali delovanje podjetja in ponovno pridobili tržni delež, ki jim ga je v preteklih letih odvzel AMD. Letos bo največ odpuščanj v marketingu, managementu in med IT osebjem, do leta 2008 pa naj bi Intel s svojim načrtom prihranil 6 milijard dolarjev. Več podrobnih informacij lahko najdete v izvorni novici na Digital Trends ali v Intelovi uradni izjavi za tisk.

15 komentarjev

Odpuščanja v Intelu

Hartware.net - V skladu z v aprilu najavljenim Intelovim prestrukturiranjem bo Intel v kratkem odpustil približno tisoč zaposlenih, je najavil Intelov direktor Paul Otellini. Zanimivo je, da bodo v skladu z reklom Riba smrdi pri glavi, za začetek odpustili tisoč menedžerjev, zaradi katerih je bilo "sprejemanje odločitev počasno in neučinkovito".

S tem ukrepom nameravajo znižati stroške, izboljšati hierarhijo in pospešiti komunikacijo v podjetju, je dejal Intelov predstavnik za stike z javnostjo Chuck Malloy, natančnih številk pa še ni želel razkriti, saj čaka do naslednje srede, ko bodo obelodanili poslovne rezultate zadnjega četrtletja. Otellini še dodaja, da je v zadnjih petih letih delež mendežerjev rastel hitreje kot število vseh ostalih delavcev skupaj. Prizadete so o položaju obvestili včeraj in danes, dobili pa bodo odpravnine v vrednosti najmanj treh plač.

14 komentarjev

Sprehod po Intelu

AnandTech - AnandTechovci so napisali dokaj ilustrativen članek o sprehodu čez eno od Intelovih tovarn. Pregledali so, kako Intel dela procesorje, kako jih testira, kako jih pripravlja na izdajo in še veliko drugega. Ob branju vsega tega sem se kar zamislil nad enormnostjo stroškov, ki jih mora Intel plačati. Recimo, da se v produkciji procesorja pokaže, da je na vezju ena povezava preveč. Namesto da bi prenovili jedro, je Intelu cenejše, hitrejše in lažje procesor enostavno popraviti s strojem, ki je narejen za to, da dobesedno dela ter umika povezave med tranzistorji. Proces popravljanja procesorja traja več ur, če ne dnevov. Anandtechovci so pokazali tudi Intelov delujoč primerek 10 gigaherčnega ALU čipa, ki dela z zračnim hlajenjem. Vse to - in še marsikaj več tule. Če bi bil jaz Intel - bi se začel ukvarjati z izdelavo programske opreme... Ta strojna opema je iz dneva v dan bolj kompleksna...

5 komentarjev

O Intelu

AnchorDesk - AnchorDesk se je poglobil v to, kako bo Intel že spet postal naš najljubši proizvajalec procesorjev. Najprej so se ustavili ob nam že zelo znanem dejstvu, da so Pentiumi 4 narejeni v 0.18 mikronski tehnologiji, ter da Intel vanj ni mogel vgraditi vseh novosti, saj bi bili fizična velikost čipa ter poraba energije enostavno preveliki. Dejstvo je tudi, da se je Intel preprosto zaklal z takratno neomajno podporo Rambusu, saj P4 delujejo le s RDRAM pomnilnikom, ki je še vedno pregrešno drag. Kako se misli Intel rešiti? Tranzit misli Intel narediti s čipovjem Brookdale, ki naj bi naredil Pentiume 4 združljive z nam dobro znanimi SDRAM pomnilniškimi moduli. Toda prihodnost naj bi ležala v Northwoodu, razvojnem imenu "novega" Pentium 4 procesorja. Northwood bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, bo dosti manjši, porabil bo manj energije ter imel v sebi vgrajene vse manjkajoče tranzistorje, ki so jih morali Intelovci v prvotnem Pentiumu 4 zaradi fizične velikosti izpustiti. Frekvenca naj...

6 komentarjev