»

Huawei kljub pritiskom z odličnimi prihodki

vir: BBC
BBC - Prihodki kitajskega telekomunikacijskega giganta so v letu 2018 znašali 107 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni skoraj 20 % rast glede na leto prej. Čisti dobiček pa je znašal 9 milijard dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2017.

Najbolj je za dober rezultat zaslužna odlična prodaja pametnih telefonov na Kitajskem. Nekoliko slabše je posloval njihov telekomunikacijski oddelek, ki služi z izvozom telekomunikacijske opreme, prihodki so upadli za 1,3 %. Prav ta segment je namreč tarča kampanje, na čelu katere so ZDA, sledita pa jim Avstralija in Nova Zelandija, in v kateri Huaweiju očitajo, da njihova oprema zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja varnostno tveganje.

No, prav v teh dneh se jim je pridružila...

47 komentarjev

Microsoftovo sanjsko poslovno leto

Satya Nadella

vir: Wikipedia
Slo-Tech - V Redmondu so predstavili rezultate zadnjega četrtletja njihovega fiskalnega leta. Najprej nekaj suhih številk: prihodki v zadnjem kvartalu so znašali 30 milijard ameriških dolarjev, kar je 17 % več, kot v enakem lanskem obdobju. dobička je bilo za 8,9 milijarde, kar je za desetino več kot lani.

Celotno poslovno leto so končali z 110 milijardami prihodkov (+14 %) in 16,6 milijardami dobička (-34 %). Slednji je sicer dobro tretjino nižji od lanskega, kar pa je posledica Trumpove davčne reforme, saj je Microsoft moral poravnati nekaj deset milijard davka na dobiček, ki ga je pridelal zunaj ZDA. V nasprotnem primeru bi bil letošnja številka od lanske višja za približno 17 %.

Kot je v...

23 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Prodaja PC računalnikov po šestih letih prvič navzgor

vir: Gartner

Slo-Tech - Drugo četrtletje letošnjega leta je poskrbelo za nekaj optimizma pri ponudnikih PC računalnikov, gre namreč za branžo, v kateri že vse od prvega kvartala leta 2012 niso zabeležili rasti. Gartner poroča, da je bilo v tem obdobju prodanih dobrih 62 milijonov enot, kar je 1,4 % več kot v enakem lanskem četrtletju.

Razlog naj bi tičal v večjem povpraševanju pri poslovnih kupcih, medtem ko trg za navadne potrošnike zaradi precej spremenjenih navad pri uporabi naprav še vedno stagnira. Zato analitiki ocenjujejo, da ta, verjetno začasna stabilnost, še ni zadosten znak, da bi razglasili okrevanje PC industrije. Zlasti, ker se bo tudi povpraševanje poslovnih uporabnikov umirilo v prihodnjih dveh letih, ko mine vrhunec zamenjav strojne opreme,...

37 komentarjev

Slaba prodaja S9 krati prihodke in spanec Samsungu

Sedež podjetja v Seulu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Če je Samsung vsako lansko četrtletje, pa tudi prvo letošnje, nizal rekordne dobičke, bo v nadaljevanju leta kot kaže nekoliko drugače. V letošnjem drugem četrtletju so imeli 51,8 milijard ameriških dolarjev prihodkov in 13,2 milijarde dobička. Slednje sicer pomeni 11 % rast glede na enako lansko obdobje, prodaja pa jim je vendarle upadla za 0,7 %. To se sicer ne zdi veliko, a je v ozadju globlje sporočilo. Analitiki menijo, da gre krivdo pripisati slabi prodaji pametnega telefona Galaxy S9, letos naj bi jih namreč namesto 43, prodali le okoli 30 milijonov. Številka je najnižja vse od Galaxy S3, doslej najuspešnejši pa je bil model Galaxy S7 s 50 milijoni prodanih kosov.

Druga težava, ki tare južnokorejskega giganta je...

74 komentarjev

Galaxy Note7 ni pohrustal vsega dobička

Slo-Tech - Samsung je po pričakovanjih razočaral s poslovnimi rezultati za minulo četrtletje, v katerem se je večino časa ukvarjal z vnetljivimi Galaxyji Note7, ki jih je na koncu nehal proizvajati. V zadnjih treh mesecih je oddelek s pametnimi telefoni ustvaril 22,5 bilijarde vonov (17,8 milijarde evrov) prihodkov, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je skoraj popolnoma stopil, saj je upadel za 95 odstotkov na 100 milijard vonov (80 milijonov evrov).

Zanimivo je, da se ostali Samsungovi telefoni prodajajo enako dobro, tako da na primer Galaxy S7 in S7 Edge nista občutila fiaska z Note7. Vseeno pa v podjetju priznavajo, da bo ključni izziv v naslednjih mesecih ponovno osvojiti razočarane uporabnike Note7, ki so v nezanemarljivih številkah odšli h konkurenci v...

14 komentarjev

Samsung bo zaradi padajočega dobička odpuščal

CNet - Samsung je z 21-odstotnim tržnim deležem še vedno največji proizvajalec pametnih telefonov, a se v zadnjem času sooča z negativnimi trendi. Njegov tržni delež je v zadnjih treh letih upadel za skoraj 10 odstotnih točk, prav tako se je dobiček zadnjih sedem četrtletij zapovrstjo zniževal. V drugem letošnjem četrtletju so zabeležili 5,2 milijardi dolarjev dobička, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Južnokorejski velikan se bo, kot poročajo korejski časniki, odzval z odpuščanjem in nižanjem stroškov dela.

Odpustili naj bi 10 odstotkov zaposlenih, kar pomeni približno 50.000 ljudi. Najprej bodo odslovili zaposlene v podpornih službah, torej v finančno-računovodski službi, kadrovski službi in pisarnah za odnose z javnostmi. Čim več mest bodo...

30 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Novi rezultati prodaje osebnih računalnikov

Ars Technica - Rezultate prodaje osebnih računalnikov v drugem letošnjem četrtletju sta pripravili dve podjetji, IDC in Gartner, njuni rezultati pa se kljub manjšim razlikam v splošnem bolj ali manj skladajo. Čeprav se je prodaja v svetovnem merilu povišala, po podatkih Gartnerja za 2,3, po podatkih IDC-ja pa za 2,6 %, obe podjetji poročata, da je prodaja nekoliko upadla v ZDA (5,6 oz. 4,2 odstotka za Gartner oz IDC); Gartner obenem poroča še, da je prodaja upadla tudi na skupnem področju Evrope, Srednjega Vzhoda ter Afrike, kjer padec znaša 4,8 %. Položaji na svetovni lestvici so sicer večinoma enaki, kot v drugem četrtletju lani, razen Acerja in Toshibe. Acer je navkljub željam po preskoku na prvo mesto izgubil 3,1 odstotne točke tržnega deleža in z 10,9 % pristal na...

0 komentarjev

Nokia se potaplja

Guardian - Nokia je včeraj popoldne izdala popravljeno napoved o poslovnih rezultatih za drugo četrtletje letos in celotno fiskalno leto. V njej so opozorili, da s prodajo telefonov najverjetneje ne bodo ustvarili dobička in da bodo prihodki iz tega naslova občutno manjši od predhodno napovedih dobrih šestih milijard evrov. Prav tako bo občutno nižja tudi marža, ki ne bo dosegla načrtovanih šest do devet odstotkov.

Čeprav je Nokia še vedno največji proizvajalec pametnih in klasičnih telefonov, jim kaj dosti ne koristi, saj jo napadata Apple in Google v segmentu pametnih telefonov, medtem ko poceni telefoni trumoma derejo iz Kitajske. V lanskem drugem četrtletju je imela Nokia s telefoni še 643 milijonov evrov dobička, v prvem letošnjem pa 690 milijonov...

86 komentarjev