»

Brazilci bodo volili zgolj elektronsko

Slo-Tech - Tamkajšnje vrhovno sodišče je namreč na letošnjih volitvah popolnoma prepovedalo uporabo fizičnih glasovnic. To pomeni, da volivci za sabo ne bodo puščali papirnatih sledi, s preštevanjem katerih je mogoče razbliniti morebitne dvome in namigovanja na nepravilnosti. Sodišče se je s tem postavilo na stališče brazilske vlade, ki je pred tem svarila, da je s fizičnimi glasovnicami ogrožena tajnost volitev, eden od sodnikov pa je dvomljivce v korektnost elektronskih volitev gladko oklical za teoretike zarot.

Brazilci so delne elektronske volitve uvedli že leta 1996, do preloma tisočletja pa so papirnate glasovnice povsem izginile. Šele prenovljen volilni zakon je leta 2015 predpisal njihovo vnovično uporabo, ki naj bi jo...

75 komentarjev

Norveška ukinja glasovanje prek interneta

BBC - Norveška se je odločila, da po preizkusu na volitvah v leti 2011 in 2013 ukine možnost glasovanja prek interneta in do nadaljnjega ostane pri klasičnih glasovnicah. Glavni razlog za to odločitev ni tehnične, ampak sociološke narave, saj ljudje enostavno niso prepričani o varnosti, zanesljivosti in anonimnosti elektronskih volitev, je sporočila norveška vlada.

Na parlamentarnih volitvah lani je prek interneta glasovalo okrog 70.000 volivcev izmed 250.000, ki so imeli to pravico. Volilna udeležba se zaradi tega ni povečala, prav tako ni glasovalo nič več ljudi iz skupin, kjer je udeležba tradicionalno zelo slaba, denimo mladih. V poročilu dodajajo, da je glasovanje prek interneta omogočalo glasovanje v nenadzorovanih...

142 komentarjev

Estonija javno razkriva izvorno kodo programa e-volitev

Slo-Tech - Estonija je poleg Velike Britanije, Švice in ZDA ena izmed držav, ki najbolj podpirajo in tudi v praksi izvajajo volitve tudi prek elektronskih metod. Leta 2005 so prvikrat izvedli e-volitve, in sicer je šlo za volitve na občinski ravni. Od tedaj so to prakso prenesli tudi na parlamentarne volitve in leta 2011 je bila na njih že četrtina vseh glasov oddanih elektronsko. Z možnostjo elektronske oddaje glasov bodo nadaljevali tudi na prihajajočih volitvah v oktobru.

Elektronske volitve pa porajajo tudi številna vprašanja glede možnosti zlorab in nadzora, čeprav v Estoniji teh očitkov še ni bilo in za zdaj projekt velja za velik uspeh. Da bi tako tudi ostalo in da bi povečali varnost ter transparentnost e-volitev, so se Estonci odločili za popolno razkritje...

75 komentarjev

Nemško ustavno sodišče presodilo, da so elektronske volitve neustavne

Slo-Tech - Po tem, ko je oktobra 2007 nizozemsko okrožno sodišče v Amsterdamu prepovedalo uporabo volilnih naprav oz. volilnih računalnikov, maja 2008 pa se je nizozemska vlada odločila, da bodo v bodoče na Nizozemskem volitve potekale zgolj na klasičen način, so podobno odločitev sprejeli tudi v Nemčiji.

Nemško ustavno sodišče je namreč 3. marca letos presodilo, da je uporaba elektronskih volilnih naprav na splošnih volitvah neustavna.

Odločitev ne pomeni, da nekoč v prihodnosti ne bo mogoče uporabljati elektronskih volilnih naprav, je pa bilo sodišče mnenja, da ima sedanja tehnologija preveč pomanjkljivosti, da bi ji smeli kar slepo zaupati.

Pritožbo sta na volitvah leta 2005 sprožila oče in sin Joachim in Ulrich Wiesner, ki sta v pritožbi zapisala, da je omenjena tehnologija netransparentna. Volivec namreč samo pritisne na gumb in ne more dejansko videti, kaj se v računalniku zares zgodi z njegovo glasovnico, pač pa mora slepo zaupati tehnologiji (in trditvam proizvajalca). Pred tem,...

22 komentarjev

E-volitve v Sloveniji: odprto- ali zaprtokodne?

Slo-Tech - Eden izmed volilnih uradnikov v Los Angelesu je za LA Daily News izjavil, da je povsem normalno, da je volilna programska oprema InkaVote lastniška. "Mislim, da je nenavadno, da nekateri nočejo, da je ta oprema lastniška. Če namreč ljudem date izvorno kodo, boste s tem dali smernice kako je to kodo mogoče pohekati. Mnenja smo, da je lastniška narava kode dobra za varnost". Očitno torej nekateri ameriški volilni uradniki še niso slišali za Kerckhoff'sov zakon, oz. zmotnost načela o varnosti skozi skrivanje.

Kako pa je s tem pri nas? Po novem bo mogoče elektronsko glasovati tudi v Sloveniji. Novela Zakona o volitvah v državni zbor v 79.a členu določa, da okrajna volilna komisija za območje okraja določi najmanj eno volišče, ki je dostopno invalidom, na tem volišču pa lahko volilna komisija omogoči glasovanje s posebej prilagojenimi glasovnicami in glasovalnimi stroji.

Po poročanju medijev, je tako glasovalno napravo v Sloveniji razvilo podjetje ISG d.o.o.. Naprava naj bi...

123 komentarjev

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev